Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Görögország kijött a fényre, véget ért a segélyprogram

Görögország kijött a fényre, véget ért a segélyprogram

Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől.

Görögországnak minden oka megvan rá, hogy jobb napokban reménykedjen, miután sikeresen befejezte az utolsó segélyprogramját, amelyben 2015 augusztusában állapodott meg a hitelezőkkel, hogy kikerüljön az adósságválságból – mondta Alekszisz Ciprasz görög kormányfő kedden Ithakán. “Új nap virradt az országunkra, történelmi nap” – hangsúlyozta televízióban is közvetített beszédében Ciprasz. “A recesszió, a megszorítás és a társadalmi pusztítás programjainak ideje végre véget ért” – folytatta. A görög nép harcolt és győzött. Eljött a megváltás napja – tette hozzá.

“Országunk visszanyeri jogát, hogy saját maga formálhassa jövőjét” – mondta a görög miniszterelnök arra az öbölre nézve, ahol az eposzi hős, Odüsszeusz partot ért 10 éves hányattatását követően. Ithaka egy újabb, modern Odüsszeia végének jelképe lesz, amely nagyon nehéz volt a görögök számára – mutatott rá Ciprasz közvetlenül azután, hogy megérkezett a jón-tengeri szigetre.

Az euróövezeti állandó mentőalap (ESM) hétfőn közölte, hogy Görögország hivatalosan pontot tett hároméves segélyprogramja végére, és sikeresen kilépett belőle. Az ESM három év alatt 61,9 milliárd euró hitelt nyújtott Görögországnak makrogazdasági kiigazításokra és a bankok feltőkésítésére. A program keretein belül rendelkezésére álló további 24,1 milliárd euróra Athénnek nem volt szüksége, ezért nem használta fel – közölte a mentőalap.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek júniusban egyeztek meg annak a tervnek a végső részleteiről, amely úgymond kiengedi Görögországot a nyolc éven keresztül tartó, megszorításokat követelő pénzügyi segélyprogramból. Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékosságot, megszorító intézkedéseket kellett felmutatnia.