Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az apákat is megilleti a kedvezmény

Az apákat is megilleti a kedvezmény

Ki kellene terjeszteni az édesanyáknak járó, diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket az apákra is.

Az alapvető jogok biztosához több panasz futott be amiatt, hogy a kormányrendelet szerint a második, illetve a harmadik gyermek megszületésekor a szülő szüneteltetheti, sőt mentesülhet is a hátralevő visszafizetési kötelezettség alól. A probléma ezzel az – ahogyan Székely László ombudsman fogalmaz -, hogy ez csak az édesanyákra terjed ki. Az édesapáknak abban az esetben sem teszi lehetővé a jogi szabályozás a diákhitel-tartozás alóli mentesülést, ha esetlegesen az édesanyának eleve nem volt ilyen tartozása, vagy azt már visszafizette – írja a Népszava.

Hasonló a helyzet örökbefogadás esetén is: a törlesztés szüneteltetése, vagy megszüntetése csak a nőkre vonatkozik, annak ellenére, hogy egyedülállóként örökbefogadó személy férfi is lehet. Székely László Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetőjéhez fordult. A lap a helyzettel kapcsolatban – miszerint tervezi-e a kormány, hogy változtatnak a diákhitel konstrukcióján – az EMMI-t is megkereste, ahonnan azt a választ kapta, hogy az alapvető jogok biztosa jelentésében foglalt javaslatok szakmai áttekintése folyamatban van.