Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elfogtak két gyanúsítottat az ankarai amerikai nagykövetségnél történt lövöldözés ügyében

Elfogtak két gyanúsítottat az ankarai amerikai nagykövetségnél történt lövöldözés ügyében

Egy mozgó autóból rálőttek az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének épületére, a lövések egy őrbódét találtak el, de senki sem sérült meg – jelentette hétfőn a Habertürk és a CNN Türk török hírtelevízió. Hivatalos közlés szerint két büntetett előéletű gyanúsítottat időközben őrizetbe vettek.

Az ankarai kormányzó hivatala szerint a két feltételezett elkövető a 39 éves Ahmet Celikten és a 38 éves Osman Gundas beismerő vallomást tett. Hozzáfűzte: a páros ankarai rendszámtáblával közlekedő járművében egy 9 milliméteres kézifegyvert is lefoglaltak a hatóságok. A közlés szerint Celikten a börtönből szökött meg, míg társa autólopástól kezdve a testi sértésig bezárólag számos bűncselekményt követett el. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő Twitter-üzenetében „zűrzavar okozására irányuló kísérletnek” minősítette a történteket. A támadók tettüket követően elmenekültek a helyszínről.

Washington és Ankara viszonya különösen feszültté vált az elmúlt hetekben, miután az Egyesült Államok egy amerikai lelkipásztor szabadon engedését követelve szankciókkal sújtotta a NATO-tag Törökországot. Az amerikai Andrew Brunsont a 2016-os törökországi puccskísérlet után vették őrizetbe. Kémkedéssel és terrorizmussal vádolják, ami Washington szerint nevetséges. A tiszteletes egy kis protestáns gyülekezetet vezetett Izmirben.

Törökország helyzetét súlyosbítja, hogy a török líra értékének 35 százalékát veszítette el az év eleje óta az amerikai dollárral szemben, és Washington vámokkal is bünteti Törökországot. Válaszul Erdogan török elnök a múlt héten egyebek közt az amerikai elektronikai termékek bojkottjára szólított fel, ami után a közösségi médiában olyan felvételek kezdtek terjedni, amelyeken törökök szétverik az iPhone-jaikat. (MTI)

Borítókép forrása: MTI/EPA