Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Visszaszóltak a kormánylapnak a csövesnek csúfolt kutatók

Visszaszóltak a kormánylapnak a csövesnek csúfolt kutatók

Az eddig a kormány és a Politikatörténeti Intézet (PTI) közötti, pusztán jogi vitába az utóbbi időben beszállt a kormánysajtó is, a PTI egy darabig tűrte, ám most visszavágott a “minden alapot nélkülöző, vagdalkozó és megbélyegző cikkek”-re.

A Zoom.hu is írt a vitáról, melynek lényege: a PTI és az állam 2012 óta pereskedik egymással, mert az intézet a közelmúltig a Néprajzi Múzeumnak is helyt adó egykori Igazságügyi Palotában rendezkedett be még a 90-es években, és ingyen használják az épületrészt egy 1996-os szerződés alapján.

Ám a kormány nagyon szeretné, ha elköltöznének onnan – a Kúriát tervezik odatelepíteni -, és bár az állam keresetét már három bíróság elutasította, nemrég a Kúriához fordultak.

Újabban a kormánysajtó is támadást indított a PTI ellen, több lapban is kommunistázták a kutatóintézetet, a Magyar Időkben pedig csövesnek nevezték őket. Ezekre a cikkekre reagált a PTI egy Facebook-bejegyzésben – szúrta ki az Index.hu.

A PTI szerint náluk elismert, megbecsült akadémikusok dolgoznak. Megjegyezték, hogy sok kutató keresi fel őket, például az Orbán-kormány által létrehozott Veritas Kutatóintézettől is. Ösztöndíjasaik közt pedig olyan Fidesz-közeli nevek is vannak, mint Mráz Ágoston, Cser-Palkovics András vagy Fricz Tamás.

Borítókép: A Néprajzi Múzeum, vagyis az egykori Igazságügyi Palota a Kossuth téren / Fotó: Google Street view