Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Miért akar milliónyi kínai lélekben finné változni?

Miért akar milliónyi kínai lélekben finné változni?

Egy finn képregény szociálisan érzéketlen pálcikaembere nagyot ment a világ legnagyobb országában, még új szó is született miatta a mandarin nyelvben. No de miért szólt ilyen nagyot? – tette fel a kérdést a The Guardian az egyik összefoglaló anyagában.

A kérdésre a cikk szerzője maga kereste meg a válasz,t és a következőkre jutott.

Kínában nem létezik személyes tér

A privátszféra luxusnak számít az 1,4 milliárd lakossal rendelkező országban, és a személyes tér sem olyan fogalom, ami a hétköznapi emberek számára is ismert. A tolongás és a lökdösődés szinte kötelező túlélési képesség a nagyvárosok lakói számára, hiszen ha nem tudsz lépést tartani az utazóközönséggel, hogy munkába menet bejuss egy metrókocsiba, akkor könnyen szúrós szemekkel és türelmetlen tekintetekkel találod szemben magad.

De mindezt természetesen a politika is befolyásolta: Mao Ce-tung idején a magántulajdon és a privátszféra a polgárság egyik gonoszságaként nagyon is kerülendő volt, nyilván a tulajdont rekvirálták, a polgárokat pedig kigúnyolták. És ez a kommunista-maoista hozzáállás ma is hatással van a társadalomra. Ezért lehet, hogy a kínaiak gond nélkül, sőt örömmel alszanak el munkahelyük irodáiban vagy egyenesen a kamráiban, a parkokban a padokon, a múzeumok lépcsőin vagy a koncerttermek előtereiben. Innen, Európából nézve úgy tűnik, hogy szinte minden nyilvános helyre a saját nappalijukként tekintenek.

A pálcikaember leigázza Kínát

Ezek után csak elsőre meglepő, hogy a Finn rémálmok című képregénysorozat és a képregény egyik szereplője, Matti a kínai internet hírességévé vált. A mandarin nyelvben új kifejezés is született a Mattihoz hasonló, szociálisan érzéketlen emberek leírására, akik erősen, sokszor durván megkövetelik, hogy hagyják őket békén: jingfen, avagy lelkileg finn.

A szociális média széles körben elterjedt definíciója szerint a jingfen általában olyan emberekre utal, akik nem szeretik a szocializációt – pont úgy, ahogy a finnekkel szemben áll ez az előítélet, akik eszerint a személyes teret rendkívül komolyan veszik, vagyis mindenki hagyja őket békén, ha lehet.

Karoliina Korhonen: Finn rémálmok – képregény Mattiról, a szociálisan érzéketlen pálcikaemberről

Matti fél a tömegektől, de fél egy kis beszélgetéstől is, valamint hajlamos könnyen zavarba esni. Karaktere sok kínai olvasót megszólított, akik magukénak érzik a figurát. Ezek az emberek, miközben Matti „kalandjait” követik, látszólag megkönnyebbülnek, hiszen a pálcikaember figurájában a saját magánéletük, személyes terük, privátszfélrájuk iránti vágyuk ölt testet. De önmagában a finn kultúra – amiben a magánélet és a személyes tér már régóta rendkívül fontos, és a lakosok természetes módon tartják nagy tiszteletben – is egyre nagyobb teret nyer a kínaiak körében.

Minden ember vágyik a magánéletre

„Finnország paradicsom a szociálisan szorongó betegek számára” – írta az egyik kínai WeChat-felhasználó. „Jingfen vagyok, kérem, ne zavarjon feleslegesen!” – írta egy másik, névtelen felhasználó egy Kínában terjedő esszé címében. Az írásban aztán felteszi a kérdést, hogy ki látja önmagát Mattiban, abban a figurában, aki félénk és zárkózott, és akinek az élete tele van megpróbáltatásokkal. A szerző szerint ilyen a kínaiak élete is, hiszen mindenki fél ugyan a magánytól, de mégis, minden ember arra vágyik, hogy mások tiszteletben tartsák a személyes terüket és a magánéletüket.

null

 

És ez egy olyan érzés, amit Kínában a magánszféra hiánya miatt nagyon is sokan ismernek, sokkal többen, mint Európában. Éppen ezért találhatott hatalmas visszhangra az országban a képregényen keresztül a finn életfilozófia.