Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fagerendákkal támasztották alá a Berettyó-hidat

Fagerendákkal támasztották alá a Berettyó-hidat

Egészen rémisztő látványt nyújt a Berettyó-híd, a berettyóújfalúi hidat szemre sem túl stabil faszerkezettel támasztották alá.

Ezért volt szükség a műveletre:

A fotókon látszik, hogy nem csak egy helyen alkalmazták ezt a technikát:

A képeket egy helyi lakos, Vas László készítette, aki videóban is megörökítette az állapotokat.

 

A berettyohir.hu még június elején írt arról, hogy már a lakosság is egyre feszültebb a hídrekonstrukciós munkálatok miatt. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője akkor ezt írta válaszában a lapnak:

„A berettyószentmártoni Berettyó-híd felújítása során a burkolat kopórétegét és a dilatációs szerkezeteket cserélik ki a szakemberek, valamint a hídfő mögött kiegyenlítő lemezt is beépítik. Mindkét hídfő esetében a térdfal felső több mint egy méter magas részét elbontják, így részben új térdfal épül. A bontásnál felszínre kerültek az addig takart szerkezeti részek, például a hídfők szárnyfalai.

Ezen szárnyfalak nemcsak a háttöltés oldalirányú megtámasztására szolgálnak, hanem az átmenő gyalogjárda terheit is viselik.

A munkák során derült ki, hogy ezeken felül szükséges az út bal oldalán a berettyóújfalui hídfő szárnyfalának és a teljes konzolszerkezetének az elbontása és újraépítése, valamint a berettyószentmártoni hídfő szárnyfal vasalatának megerősítése. Társaságunk így ezen előre nem látható körülmény miatt módosítani fogja a keretmegállapodást a kivitelezővel, célunk, hogy minden szükséges beavatkozást elvégezhessünk a híd felújítása során.”

Nemrég a genovai hídkatasztrófa kapcsán írtunk arról, hogy a magyarországi közúti hidak műszaki állapotát akár heti, de minden esetben féléves és éves rendszerességgel ellenőrzik, sőt, a karbantartási feladatokra 2018-tól nagyobb összeget fordít a magyar kormány.