Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Amerikában nem vetíthették, mert túltolja a píszít, pedig az év egyik legjobb sorozata

Amerikában nem vetíthették, mert túltolja a píszít, pedig az év egyik legjobb sorozata

Közhely leírni de ettől még tény, hogy Hollywoodban fogyóban vannak a jó ÚJ ötletek, ezért egymást érik a feldolgozások, remake-ek, rebootok, és ez a trend alkalmanként beavászkodik a megváltóként számon tartott tévés sorozatiparba is. A Gyilkos játékok kapcsán is érthető módon sokan húzogatták a szemöldöküket, hogy ha valami, akkor ennek sorozatos újragondolására tényleg nincs semmi szükség, hiszen az eredeti 1988-as film Christian Slater, Winona Ryder és Shannen Doherty főszereplésével egyrészt kellően kultikus, másrészt eléggé kompakt ahhoz, hogy nyugodtan békén lehessen hagyni.

Az iskolai zaklatást és annak brutális következményeit bemutató történetet viszont kiemelkedően sikerült újraértelmezni,

a tízrészes sorozat pedig minden ízében 2018-as történet, amely gyönyörűen rúg egyet a píszí-szekérbe és darabokra cincálja a tinik önpusztító életmódját, az iskolai bullyingot, az LMBTQ-témákat és a tehetetlen tanárok töketlenkedését is. Kemény társadalomkritikát fogalmaz meg, miközben szórakoztató young adult komédia tud lenni, ami olykor trashbe fordul.

Fotó: HBO

Amerikában azonban csúfondársoan megbukott a Gyilkos játékok, pontosabban be sem mutatták, mert a Paramount szerencsétlen módon pont arra a hétvégére diszponálta a sorozat premierjét, amikor történetesen a floridai Parkland egyik középiskolájában, húszan megsebesültek, és 17-en meghaltak, miután egy 19 éves, korábbi diák lövöldözni kezdett. Mivel a sorozatban konstans egymást érik az erőszak természetére vonatkozó tabudöntögető kérdések, végül úgy döntöttek, annyira érzékeny témáról van szó, hogy elhalasztják a bemutatót júliusra.

Félautomata lőfegyverrel gyilkolt a floridai diák

Félautomata lőfegyverrel gyilkolt a floridai diák Lövöldözés volt február 15-én a floridai Parkland egyik középiskolájában, legalább húszan megsebesültek, és a legfrissebb információk szerint legalább 17-en haltak meg. A SunSentinel szerint Nicolas Cruz, egy 19 éves, korábbi diák kezdett lövöldözni. A fiatal lövöldöző nem tanúsított ellenállást.

Ez viszont nem következett be, legalábbis a tengerentúlon, hazánkban viszont nézhető, a HBO GO-n már fent van a teljes évad és egyértelműen

az év egyik legjobb dobása.

Ne tévesszen meg senkit az IMDB-s 4,6-os osztályzat, ugyanis a legtöbb negatív értékelés amiatt a szóbeszéd miatt került rá, hogy viccet csinál az áldozatokból.

Pedig épp ellenkezőleg, egyáltalán nem erről van szó, rengeteg intellektus került a Gyilkos játékokba, csupa okos poén, ami persze olyan, mintha valakinek análfűrésszel hatolnának be a safe space-ébe, de ez van, ha a mindennapok elegendő muníciót adnak egy sorozat kezébe, ami azt hivatott kifigurázni, hogy a szülők a „teljes életről” habognak, miközben egész nap csak pástétomot esznek és az iPadjüket nyomkodják a Netflix előtt.

Fotó: HBO

A történet középpontjában a westerburgi gimnázium diákja, Veronica Sawyer áll, aki a népszerű lányok csapatának egyik tagja, amiben rajta kívül mindenkit Heathernek hívnak (innen az eredeti cím: Heathers). Ennek vezetője egy túlsúlyos lány, az alfa-Hetaher, szárnysegédjei a cross-dresser melegsrác, Heather Duke, valamint a kurvás, magát leszbikusnak hazudó félvér Heather M.

Veronica azonban nemcsak neve miatt lóg ki a többiek közül, hanem pesszimista életszemléletével, naplóírásával, valamint azzal, hogy összejön a suli legjóképűbb, legfurább, leglázadóbb fiújával (a többiek nem pasiznak), a pszichopata J.D.-vel. Rajta keresztül egy teljesen új világ nyílik meg előtte, amiben mindent lefitymálóan vizsgálnak.

Maró cinizmussal szemlélik az álszent petíciógyűjtőket, akik így próbálnak fellépni az öngyilkosságok ellen, vagy a tanárokra, akik musical bemutatásával akarják elérni ugyanezt.

De megkapják a magukét a közösségi médiában gyászolók, a pedofil és meleg tanárok, de azok is, akik a női szoknyák hosszában látják az emancipáció lényegét vagy az indiános pólóban suliba érkezők, akik nem tisztelik az amerikai őslakosokat. A kettős mércével és a politikai korrektség kifordításával minden rész rengeteg időt tölt, a társadalomkritika, az irónia mindent átjár, és emellé még az egész évadot összekötő történetszál suspense is kitart az évad végéig.

A sorozat változatos módon mutatja be milyen elkeseredett lépésekhez vezet az, ha valakire nem figyelnek vagy nem hallgatják meg és milyen szükségszerű a szülői támogatás.

Persze ezt is végletesen túltolt módon mutatja be.

A témaválasztás és a megvalósítás mellett külön dicséretet érdemel a képi világ, a ruhák, a díszletek, és a neonfények + az évad során többször változó intró mind-mind nagyon eltalált. Emellett külön öröm, hogy az évad teljesen lezárt, és amennyiben folytatják, az már egészen másról szól majd, és a Gyilkos játékok antológiasorozatként folytatódik.

Gyilkos játékok (Heathers). Amerikai drámasorozat. Értékelés: 8/10. Elérhető a HBO GO-n.