Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Putyin beugrott az osztrák külügyér esküvőjére táncolni, aztán átruccant Merkelhez tegeződni

Putyin beugrott az osztrák külügyér esküvőjére táncolni, aztán átruccant Merkelhez tegeződni

Az esküvőre kozák kórust vitt magával az orosz elnök, a német kollégájával való tárgyalás témái azonban szigorúak: Szíria, Ukrajna, orosz gáz, gazdaság.

Karin Kneissl és vőlegénye, Wolfgang Meilinger vállalkozó a dél-stájerországi Gamlitzban tartotta esküvőjét, amelyre az osztrák külügyminiszter még június eleji bécsi látogatásakor hívta meg az orosz elnököt. Putyin elfogadta a meghívást, és mintegy másfél órát jelen volt a dél-stájerországi borvidéken rendezett esküvőn és lakodalmon. Az orosz elnök ausztriai esküvői meghívása Ausztriában és külföldön is bírálatokat váltott ki.

Szívet rajzolt a pár kocsijára és dedikálta

Putyin elnöki különgépén érkezett a grazi repülőtérre, ahonnan gépkocsival utazott tovább az esküvő helyszínére. A stájerországi borúton haladó konvojt érdeklődők tömege üdvözölte. Röviddel az orosz elnök előtt érkezett meg az esküvőre Sebastian Kurz osztrák kancellár is. Jelen volt Heinz-Christian Strache, a kormánykoalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, alkancellár és az osztrák kormány több tagja is. A pártonkívüli Kneisslt az FPÖ javasolta a külügyminiszteri tisztségre.

A rendkívüli biztonsági intézkedésekkel övezett esküvőn mintegy száz vendég volt jelen.

Putyin a televíziós felvételek tanúsága szerint virágcsokorral, széles mosollyal köszöntötte a menyasszonyt, majd az orosz elnökkel együtt érkezett doni kozák kórus adott ünnepi műsort. Az orosz elnök táncra is felkérte az osztrák külügyminisztert. Elutazása előtt Putyin filctollal egy kis szívet rajzolt a menyasszony és vőlegény autójára, beleírta a pár nevét, majd aláírta a rajzot. Az orosz elnök németül búcsúzott el az újdonsűlt pártól és az osztrák sajtó képviselőitől, majd visszautazott Grazba, ahonnan a kormánygépen Berlinbe repült tovább. Putyin összesen mintegy három órát tartózkodott Ausztriában, a német kancellárral esedékes találkozójának kezdete a Berlin melletti Meseberg kastélyban 18 órára volt kitűzve, de jókora késést hoztak össze.

A Vlagyimir Putyin orosz elnököt Karin Kneissl osztrák külügyminiszter esküvőjére szállító autókonvoj áthalad Sulztal an der Weinstrasse osztrák településen 2018. augusztus 18-án / Fotó: MTI/APpool/Ronald Zak

Az osztrák ellenzék és Ukrajna is bírál

Ausztriában sokan bírálták Putyin magánlátogatását diplomáciai megfontolásokból és a magas biztonsági költségek miatt is. Az osztrák külügyminisztérium szóvivője csütörtökön “munkalátogatásnak” minősítette a vizitet, amelyre az ilyen magas rangú vendégekre kötelező biztonsági előírások érvényesek. Hozzátette mindazonáltal, hogy Putyint a saját biztonsági személyzete kíséri, melynek költségeit “az orosz fél fedezi”. Az esküvő költségeit Kneissl viseli, beleértve a biztonsági magánügynökségre fordított kiadásokat is – hangsúlyozta a tárca.

Az osztrák ellenzéki pártok és egyes osztrák szakértők véleménye szerint Putyin látogatása “hátrányos” Ausztriára nézve. Bizalmatlanságot szül az ország iránt, melyet “Oroszország trójai falovának” fognak tekinteni az EU-ban. Ezenkívül jelentősen felértékeli az oroszbarát FPÖ-t. Putyin pedig lehetőséget kapott arra, hogy demonstrálja, nincs elszigetelve, hiszen egy EU-tagországban a társadalom is szívélyesen fogadja.

Hanna Hopko, az ukrán parlament külügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy Ausztria Putyin esküvői meghívásával nem lehet többé semleges közvetítő az ukrajnai konfliktusban. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, “szomorú mosolyt fakaszt” az a tény, hogy az osztrák külügyminisztérium egy magánlátogatás miatt magyarázkodásra és annak bizonygatására kényszerült, hogy külpolitikai irányvonala változatlan marad.

Putyin és Merkel tegeződve tárgyalnak

Néhány napja hozott az MTI egy anyagot, amiben külön bekezdésben prezentálta a két vezető kapcsolatának történetét:

„Putyinnak a nyugati vezetők közül Angela Merkelhez fűződik a leghosszabb, a legnehezebb és a legfontosabb kapcsolata. Merkel 2005 óta vezeti Németországot, Putyin egy négyéves (2008-2012 közötti) megszakítással 2000 óta Oroszországot. Csaknem egyidősek, Merkel 64, Putyin 65 éves,

tegezik egymást, beszélik egymás anyanyelvét

és mindkettejük életében meghatározó volt az egykori NDK, ahol a kancellár egy diktatúra lakosa, az orosz elnök pedig külföldi hírszerző volt.”

Angela Merkel kancellár (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtóértekezletet tart a német kormány vendégházában, a mesebergi kastélyban 2018. augusztus 18-án. (MTI/EPA/Clemens Bilanr)

Miután tehát kitáncolta magát az orosz elnök, Németországba repült tovább, Angela Merkel kancellárral tárgyal, és már megtették előzetes nyilatkozatukat.

Merkel: Németország készen áll

„Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok” – mondta Angela Merkel német kancellár a tárgyalás előtt a szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában. A Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért.

Angela Merkel kancellár (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtóértekezletet tart a német kormány vendégházában, a mesebergi kastélyban 2018. augusztus 18-án. (MTI/EPA/Alexander Becher)

Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást. Ugyancsak Ukrajnáról szólva leszögezte, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban.

A szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Putyin: Az ukrajnai tranzit megmaradhat

„Nincs alternatívája a minszki megállapodásnak, csak annak végrehajtásával lehet lezárni az ukrajnai válságot” – mondta ugyanitt Putyin, aki arról is beszélt, hogy Ukrajna tranzitország-szerepe akkor is megmaradhat az orosz gázexportban, ha megépül Németország irányába az Északi Áramlat-2 elnevezésű földgáz-vezeték. Ennek megerősítését Merkel várta el Putyintól.

Angela Merkel kancellár (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök távozik sajtóértekezletük helyszínérõl a német kormány vendégházában, a mesebergi kastélyban 2018. augusztus 18-án. (MTI/EPA/Clemens Bilanr)

Mint az orosz elnök mondta, az ukrajnai tranzit “hagyománya” fennmaradhat, ha megfelel a gazdaságosság feltételének.

A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból. (MTI)

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Karin Kneissl osztrák külügyminiszter táncol a Wolfgang Meilinger osztrák üzletemberrel való házasságkötési ceremónián a stájerországi Gamlitz városban 2018. augusztus 18-án. / Fotó: MTI/APpool/Roland Schlager