Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Időzített bombán ülnek az olasz bankok, ami még Európának is gondot okozhat 

Időzített bombán ülnek az olasz bankok, ami még Európának is gondot okozhat 

Fél Európa ugyan a török válságra figyel és retteg, hogy az milyen károkat okozhat az európai bankrendszerben, ám könnyen lehet rossz helyre fókuszálnak. A dolgok jelenlegi állása szerint az olasz gazdaság és bankrendszer krízisére kellene koncentrálniuk, mert nagyon úgy tetszik, ha valami, akkor ez küldheti padlóra az EU-t.

Az Európai Központi Bank (EKB) gyors stressztesztet végzett az elmúlt hetekben amelyben azt vizsgálták, hogy a török líra összeomlása megfertőzheti-e az uniós bankokat. Az eurózóna bankjait az aggasztotta, hogy a török líra 20 százalékos zuhanása miatt leértékelődő törökországi befektetések mely európai pénzintézeteket lökhetnek bizonytalan helyzetbe. Az EKB szerint a helyzet egyelőre nem kritikus, összesen három nagyobb európai bank, az olasz Unicredit, a francia BNP Paribas, illetve a spanyol BBVA bankcsoport égetheti meg magát a líra válságában – vagyis a török folyamatok még nem veszélyeztetik az európai bankrendszert.

Hasonló véleményre jutott Tom Kinmonth, az ABN Amro elemzője, hozzátéve, hogy nem a török, hanem éppenséggel az olasz bankok, illetve az új olasz kormány jelenti a legnagyobb veszélyt az európai pénzintézetek számára. Olaszország az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdasága, az államadóssága messze a maastrichti kritériumokban megjelölt GDP 60 százalékát kitevő szint felett van – jelenleg 130 százalék fölötti a “mutatójuk”. Eközben az új koalíciós kormány a jövő évi költségvetésen dolgozik, amelyben az állami kiadások növelésére, például nyugdíjak emelésre tesznek javaslatot – írta a cnbc.com.

Az olasz gazdaságpolitika ellőttünk álló három hónapja határozhatja meg az európai unió bankrendszerének következő három-öt évét – mondta Tom Kinmonth.

Ha a piaci szereplők számára nem lesz elfogadtató a várhatóan októberre elkészülő 2019-es költségvetés, akkor az finanszírozási problémákat okozhat az országnak, egy olasz kötvényválság pedig már az egész Európai Unióra kihathat. Ráadásul a következő hetekben több hitelminősítő szervezet dönt az olasz államadósság besorolásról.

Eközben az olasz bankoknál továbbra is magas a nem teljesítő hitelek aránya, ami önmagában időzített bombaként ketyeg, ha ezt kiegészíti az új kormány bizonytalan költségvetési politikája – az tovább ronthatja az amúgy is nehezen egyensúlyozó olasz bankok működését. Az olasz bankok nem teljesítő hitelállományát 360 milliárd euróra teszik. (Csak összehasonlításként ez az összeg csaknem az éves magyar GDP háromszorosa.) Az olasz bankrendszer és az olasz állam egymás foglya. A bankok ugyanis jelentős hazai állampapírt birtokolnak, amely egy kötvényhozam emelkedés esetén a tőkéjüket csökkenteni, így pedig az olasz bankok és az olasz állam lényegében egymást húzzák lefelé.