Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A legmenőbb brit katonai akadémián CIA-módszerekkel kínoztak meg egy civil dolgozót

A legmenőbb brit katonai akadémián CIA-módszerekkel kínoztak meg egy civil dolgozót

Két kadét alkalmazta a waterboardingot, vagyis a vízbefulladásos technikát. Az iskolában végzett Harry és Vilmos herceg is.

Két kadét waterboarding technikával kínozta meg a leghíresebb brit katonai tisztképző, a sundhursti Royal Military Academy egyik civil munkatársát – írja a The Sun. A waterboarding technika az amerikai CIA egyik kedvelt vallatási módszere volt 2001. szeptember 11-e után, számos botrány is kitört miatta. A vallatás úgy zajlik, hogy a hátára fektetik az embert, az arcára tesznek egy rongyot, és leöntik vízzel. Ezzel a fulladáshoz közeli állapotot érnek el, és átlagosan 14 percre van szükség ahhoz, hogy az áldozat tulajdonképpen mindent bevalljon.

A brit tiszti akadémián végzett Harry és Vilmos herceg is, a kadétok tettét minden lehetséges szinten elítélte mindenki, és minden vezető fogadkozik, hogy a világ leghíresebb és legrégibb kadétiskolájában ez nem fordulhat elő többé.

Richard Kemp tábornok, az afganisztáni brit erők parancsnoka azt mondta: „Sandhurst jogosan büszkélkedhet páratlan hírnevével, a legkiválóbb hadsereg tisztjeit kézik itt a világon. Nem csak az ellenséggel szembeni bátorságra, hanem erkölcsi bátorságra is nevelik itt az embereket, hogy helyes dolgokat tegyenek. A Sandhurst nem katonákat képez, hanem vezetőket.

Bill Wright dandártábornok, a Camberley-i Surrey-i akadémia parancsnoka is megszólalt: „A hadsereg és a Sandhurst egyaránt a legmakulátlanabb viselkedést várja el kadétjaitól. Ezt a viselkedést soha nem szabad eltűrni, és biztos vagyok benne, hogy a hadsereg a leghatározottabban fel fog lépni a kínzások ellen, ha ezek a szörnyű állítások igaznak bizonyulnak.”

Borítókép: Royal Military Academy / Forrás: Sandhursttrust.org