Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kettős mérce a fegyelmikben a nyilatkozgató LMP-seknek

Kettős mérce a fegyelmikben a nyilatkozgató LMP-seknek

Nem újdonság, hogy az LMP-ben a belső, politikai vitákat jogi eszközökkel, fegyelmi eljárásokkal igyekeznek rendezni, ám az utóbbi időben ezen felül is megjelent egy új trend: amikor arra hivatkozva büntetnek egy párttagot, hogy engedély nélkül nyilatkozott a sajtónak. Pontosabban

van, akit büntetnek, mást csak próbálnak, és az is megesik, hogy ugyanezért egy harmadiknál bele se kezdenek az eljárásba.

Nem könnyű a helyzet, ugyanis a párt hatályos alapszabálya nem, vagy csak alig tartalmaz előírásokat a sajtónyilatkozatokat illetően. Eszerint az országos elnökség kizárólagos joga a párt nevében nyilatkozatot kiadni – az elnökségi tagsággal bíró két társelnöknek ez kifejezetten feladata is, nem csak lehetősége.

Ezen kívül az elnökség által még 2017. márciusában elfogadott nyilatkozati rend lehet az irányadó, eszerint:

válsághelyzetekben, amikor a megszólalás a vezető politikus imázsának „kopásával” járhat, helyette a válságkommunikációs szóvivő szólal meg, vagy ad ki közleményt.

Csakhogy az LMP-nek nincs – és amennyire tudjuk, soha nem is volt – válságkommunikációs szóvivője. Ráadásul sem az alapszabály, sem az elnökségi iránymutatás nem rendelkezik szankciókról egy esetleges szabálytalan sajtónyilatkozatot illetően. Kivéve, ha még folyamatban lévő fegyelmi ügyekről beszél valaki, mivel az újabb fegyelmit von maga után.

Összeszedtük, kit sújtottak – vagy próbáltak sújtani – szankcióval, sajtónyilatkozat miatt:

Hadházy Ákos

A fegyelmi döntésről adott sajtónyilatkozata miatt indult újabb fegyelmi a párt korábbi társelnöke, Hadházy Ákos ellen. Hadházy ugyanis május 24-én sorra kommentálta a sajtónak – a Zoom.hu-nak is – az előző nap vele szemben meghozott fegyelmi döntést. Abban két évre eltiltották minden párttisztség viselésétől.

Hadházy Ákos kilépett a pártból még a másodfokú, jogerős fegyelmi döntés előtt Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Hadházy és több párttársa ellen azért indult fegyelmi eljárás, mert az áprilisi választás előtt szembefordultak az LMP hivatalos irányvonalával, és az önálló indulás helyett az ellenzéki összefogást, az egyéni körzetekben a koordinált indulást támogatták, hat jelöltjük vissza is lépett. Hadházy a sajtóban megerősítette az eltiltásról szóló döntést, és jelezte: fellebbezni fog ellene, és ő maga kéri a büntetés súlyosbítását a duplájára, 4 évre.

Hadházy ellen egy párttársa emelt a fentiek miatt panaszt, a fegyelmi bizottság pedig június 13-án meg is indította az újabb fegyelmi eljárást. Alig két héttel később, június 26-án azonban meg is szüntették, mert közben Hadházy Ákos június 20-án bejelentette kilépését a pártból.

Kanász-Nagy Máté

Alig pár nappal Hadházy kilépése után a párt szóvivője, az időközben a választásokat követő tisztújításon egy fontos pozícióra, az országos titkár tisztségére is megválasztott Kanász-Nagy Máté is nyilatkozott a sajtónak. Ő nem egy magát érintő témában szólalt meg, mint Hadházy, hanem egy párttársát érintő belső ügyről, a Hadházy-Sallai verekedős afférnak az internetre kikerült hangfelvételéről osztott meg információkat.

Kanász-Nagy Máté Forrás: Facebook/Kanász-Nagy Máté

Erről a felvételről Kanász-Nagy azt állította, hogy azt a képviselőjelölti visszalépése miatt indított fegyelmi tárgyalásán Kassai Dániel rögzítette, amit egy, a párt által felkért szakértő is megerősített (azt már nem, hogy ő is tette ki a netre). Úgy tudjuk, Kanász-Nagy annak ellenére beszélt erről, hogy a szivárogtatás miatt indult fegyelmi eljárásban a fegyelmi bizottság elnöke 16/2018-as határozatában kifejezetten kérte, hogy „az ügyben semmilyen külső és belső fórumnak ne nyilatkozzanak, az eljárás teljes anyagát kezeljék bizalmasan.

Emiatt érkezett beadvány Kanász-Nagy ellen, amit az etikai bizottság be is fogadott június 28-án. Azóta viszont semmi nem történt ez ügyben, nem bírálták el, ezt pedig nem is indokolták. Márpedig az Alapszabály szerint a befogadott beadványokról 30 napon belül kell dönteni, ami egyszer 15 nappal meghosszabbítható. Mostanra ez is lejárt. A bizottság döntése hiányában ilyenkor az ügy átkerül az országos elnökséghez, amelynek tagjaként Kanász-Nagy is szavazhat majd saját magáról.

Moldován László

Szintén a Hadházy-Sallai hangfelvételről nyilatkozott a sajtónak Moldován László, az etikai bizottság elnöke – éppúgy, mint Kanász-Nagy Máté. Csakhogy Moldován esetében a fegyelmi eljárás megindult, és már le is zárult. A fegyelmi tanács egyhangú határozata szerint Moldován „folyamatban lévő fegyelmi ügyről nyilatkozott és személyes véleményét, benyomását tette közzé a médiában.

Moldován László MTI Fotó: Marjai János

Emiatt Moldovántbüntetésként a fegyelmi ügyekben másodfokon eljáró etikai bizottság elnöki tisztségéből elmozdították, és a tisztségtől egy évre el is tiltották – az utóbb jogerősen is megerősített döntés szerint. A Zoom.hu is írt róla, hogy Moldován leváltása egészen adbszurd fejezete az LMP-ben folyó ítéletosztásoknak, mivel addig ő játszotta a főszerepet a fegyelmi eljárások levezénylésében.

Az eltiltás miatt az etikai bizottság már Moldován nélkül hozta meg másodfokon az utóbbi időszak fegyelmi határozatait. Például ezeket: a parlamenti választáson visszalépő LMP-s jelöltek közül Ságodi Zoltán 3, Tenk András 1,5, Doszpoly Botond pedig 1 év eltiltást kapott, Szél Bernadett társelnököt és Ungár Pétert pedig 3-3 évre tiltották el (Szél maradhatott társelnök), az első fokon kizárt Sallai R. Benedeket viszont visszavették.

Barta János

Sajtónyilatkozat miatt információink szerint jelenleg is folyik eljárás egy másik párttaggal szemben is. Barta János ellen július 25-én azért indította meg az eljárást a fegyelmi bizottság, mert pár nappal korábban annak ellenére szerepelt és beszélt pártügyekről egy tévéműsorban, hogy Keresztes László, az LMP társelnöke a kommunikációs stábbal egyeztetve nem engedélyezte számára a nyilatkozattételt.

Barta János ekkor – más mellett – arról beszélt, hogy szerinte le kellene mondania Szél Bernadettnek az LMP társelnöki pozíciójáról, illetve a parlamenti mandátumát is vissza kellene adnia. Barta amúgy az LMP zuglói önkormányzati képviselője, aki az idén tavaszi parlamenti választáson elindult a körzetben egyéni jelöltként is, de nem szerzett mandátumot, ráadásul kiderült, hogy

a Fidesz is gyűjtött és adott neki ajánlásokat, ami miatt pártja visszahívta a jelöltségtől és felfüggesztette párttagságát, amit ő viszont nem vett tudomásul.

Schmuck Erzsébet

Egyelőre nem indult fegyelmi eljárás sajtónyilatkozat miatt az LMP volt kampányfőnöke, Schmuck Erzsébet ellen, de ez még változhat. A Zoom.hu elsőként beszámolt be Schmuck – később máshol is megismételt – nyilatkozata alapján arról: a politikus szerint nem befolyásolási kísérlet, csak baráti figyelmeztetés volt, amikor a kampányban felhívta őt Schmidt Mária, hogy lebeszélje az LMP-seket a visszalépésekről.

Schmuck Erzsébet kampányfőnök az LMP eredményváróján április 8-án Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az, hogy induljon-e valamilyen felelősségre vonási eljárás nyilatkozatai miatt Schmuck ellen, az elnökség augusztus 6-i ülésén merült fel, ám információink szerint végül úgy döntöttek, hogy egyelőre leveszik napirendről a témát, és majd online szavazással döntenek róla. Schmuck ellen egyébként már folyt fegyelmi eljárás, amiért többedmagával támogatott egy LMP-s képviselőjelölti visszalépést – emiatt első fokon két év eltiltást kapott.

A fent részletezett fegyelmi eljárások miatt kerestük a párt – fegyelmi ügyekben másodfokon eljáró – etikai bizottságának tagjait, ám mindannyian szabadságukat töltik. A korábbi elnök, Moldován távozása után vezetőnek választott Kerékgyártó Istvánt és több más tagot sem tudtuk elérni. Az egyetlent, akit igen, szabadságára hivatkozva nem tudott felvilágosítást adni.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: pixabay