Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nincs magyar a legjobb ötszáz egyetem között

Nincs magyar a legjobb ötszáz egyetem között

A legjobb ötszáz egyetem közé nem jutott be egyetlen magyar felsőoktatási intézmény sem a most kiadott Shanghai Ranking (ARWU) ranglistán – írja a Hvg.hu.

A világ legjobbjai között az 501-600. helyre jutott az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem (az intézmények néhány évvel ezelőtt még az első ötszázban voltak), a 601-700 közé került a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem a következő százban van, a Debreceni Egyetem pedig a 901-1000-ik helyen. (A második ötszázban már nincsenek külön helyezések, az intézményeket abc-sorrendben tüntetik fel a lista készítői.)

A listát egyébként az angolszász intézmények uralják.

Az első húszba mindössze egy svájci intézmény, a zürichi műszaki egyetem került be ( 19. helyre), és mindössze három brit egyetem – Cambridge, Oxford és a londoni Institute of Technology – került be, a többi 16 az Egyesült Államokban működik. Az első százban 46 amerikai egyetem található. A legjobb ázsiai egyetem a tokiói (22. hely),

Az első öt:

Harvard,
Stanford,
Cambridge,
Massachusetts Institute of Technology (MIT),
Berkeley.
A lista itt található.

 

Borítókép: Illusztráció az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Egyetem téri épületéről Fotó: Ivándi-Szabó Balázs