Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meghalt Aretha Franklin, a soul királynője

Meghalt Aretha Franklin, a soul királynője

A tizennyolcszoros Grammy-díjas énekesnő 76 évesen hunyt el.

Az énekesnőről már hétfőn úgy számolt be a Daily Mail, hogy állapota mostanra annyira leromlott, hogy a családtagjai gyakorlatilag minden pillanatban mellette vannak, mert bármelyik az utolsó lehet. A lap infóját a család részéről akkor hivatalosan nem erősítették meg. Csütörtökön azonban beigazolódott a hír, a BBC írta meg, hogy a soul királynője 76 évesen elhunyt.

Aretha Franklin az amerikai zene és előadóművészet egyik legjelentősebb alakja már 8 éve küzdött rákkal, az elmúlt esztendőkben többször is lemondta koncertjeit egészségügyi állapotára hivatkozva, de azt sosem árulta el, pontosan milyen betegséget diagnosztizáltak nála. Állapotáról sosem beszélt sokat nyilvánosan, viszont egy 2017-es szabadtéri fellépésén Detroitban annyit kért rajongóitól, imádkozzanak érte. Ez volt utolsó nyilvános fellépése.

Az 1942. március 25-én született Franklin már gyerekkorában kitűnt tehetségével, tiszteletes édesapja templomában gospelt énekelt, ahol mindenki csodálta a kislány hangját. A gospel egész életében meghatározó maradt, hiszen gyakran színesítette annak elemivel összes dalát. A kezdeti elismerések a 60-as évek elején jöttek, a kereskedelmi sikerek pedig 1967 és 1979 között következtek be. Ekkor készültek az olyan legendás dalai, mint a Respect és a (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1967), a Think (968) és a Spanish Harlem (1972).

Közkedveltségét jól mutatja, hogy összesen 112 dala került fel a Billboard listájára, ezzel a legtöbbet szereplő női előadó lett. Amikor 1979-ben kiadót váltott, az Arista Record segítségével szerepet kapott a Blues Brothers című filmben.

1998-ban a 40 Grammy-gálán Luciano Pavarotti helyett énekelte a Nessun dorma című áriát, majd duettet készített George Michaellel (I Knew You Were Waiting For Me) és feldolgozta a The Rolling Stones Jumpin’ Jack Flash című számát. Lemezeit több mint 75 millió példányban értékesítették, 1987-ben pedig első női előadóként bekerült a Rock & Roll Hírességek Csarnokába.

Összesen 41-szer jelölték Grammy-díjra, abből 18-szor haza is vihette a szobrocskát.

2014-ben 249516 Aretha néven kisbolygót neveztek el róla. Extravagáns megjelenése közismert volt, elég sokszor nercbundában és tollakkal ékesített öltözékben jelent meg, ami miatt a PETA állatvédő szervezet többször is kritizálta.

Fotó: MTI/EPA pool/Aude Guerrucci

Franklin kétszer volt házas és négy fia született, első gyermekét 12 évesen, a másodikat 14 évesen szülte.

Az énekesnőnek 1974 óta súlyproblémái voltak, komoly egészségügyi bajai pedig 2010-ben kezdődtek, ekkoriban mondta le első fellépéseit műtétei miatt. 2011-ben úgy nyilatkozott, az operációk 15-20 évvel hosszabbíthatják meg az életét, majd 2013-ban azt mondta, 85%-ban egészséges. 2018-ban romlani kezdett az állapota, gyakorlatilag családtagjai monden pillanatban vele voltak, készülve a legrosszabbra.

76 évet élt.