Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vészhelyzet miatt teljesen lezárták a 2B terminált Ferihegyen

Vészhelyzet miatt teljesen lezárták a 2B terminált Ferihegyen

A Zoom.hu információi szerint az egyik légitársaság legálisan feladott tehercsomagjában sugárzó anyag volt, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 

Hatósági vizsgálat miatt a Katasztrófavédelem elrendelte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B Terminál és környékének lezárását – közölte Facebook-oldalán a Budapest Airport.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér “B terminálját teljesen lezárták. Fotó: Olvasónk

A Zoom.hu információi szerint a pánikot az okozta, hogy a Turkish Airlines egyik gépe teljesen legálisan sugárzó anyagot szállított, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. Úgy tudjuk,

irídium 192-es izotópról van szó, amellyel három ember is érintkezhetett.

Lapunk információi szerint az anyagot az Országos Sugárbiológiai Intézetnek szállították, be is volt jelentve. Amikor azonban azt lepakolták a gépről, a repülőtér munkatársai azt vették észre, hogy nagyon átmelegedett. A mérések szerint először 42, majd 45 celsius fokot mutatott, később – egyelőre nem tudni, miért – visszahűlt 35 fokra.

A Turkish Airlines szállította a veszélyes anyagot. Képünkön bejelöltük a 700 méteres sugarú területet, amit lezártak. Forrás: Flightradar24.com

A kordont 700 méter sugarú körben húzták fel, mert valamennyi sugárszennyeződést észleltek a csomag körül – tudtuk meg repülőtéri forrásokból.

A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés.

A tájékoztatás szerint a repülőtéren jelentős torlódások várhatók, valamint késések a menetrendben. A Budapest Airport mindenkit arra kér, figyelje a járatinformációt, a helyszínen pedig tájékozódjon a rendőrség és a repülőtér munkatársaitól.

A zárlatot este fél11 körül oldotta fel a Katasztrófavédelem, a forgalom is újraindult – közölte Facebook-oldalán a repülőtér.

Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A repülőtéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelte, hogy forró a konténer. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hasadó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.