Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rohác tegnap bevallotta, hogy ő ölte meg Prisztás Józsefet

Rohác tegnap bevallotta, hogy ő ölte meg Prisztás Józsefet

A szlovák férfi több mint nyolcórás, részletes vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Irodában Hatvani István perújítási kérelme ügyében.

Részletes beismerő vallomást tett tegnap a rendőrségen az életfogytiglani fegyházbüntetését töltő Jozef Rohác – írja a Magyar Idők. A szlovák férfi azt állította: 1996-ban ő ölte meg orosz–ukrán megbízásból Prisztás Józsefet. A közvélemény Prisztás kivégzésének dátumához köti a 90-es évek alvilági leszámolásainak kezdetét.

A történtekkel kapcsolatban tegnap több mint nyolcórás, részletes vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) Hatvani István perújítási kérelme ügyében. Ekkor ismerte be a gyilkosságot, amelyet 1996. november 1-jén követett el – erősítette meg a lapnak Fülöp Tamás, Rohác védője.

A Hatyi becenéven ismert Hatvanit tavaly 15 év fegyházra ítélték jogerősen, mivel az ítélet szerint Óbudán, a Ladik utcában lelőtte az ­autójába beszálló Prisztás József vállalkozót. A gyilkosság felbujtójaként jogerősen ugyancsak 15 éves fegyházbüntetéssel sújtották Portik Tamást, aki emellett az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás meggyilkoltatásáért is 13 év szabadságvesztést kapott.

Fenyő János lelövése és az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő robbantás elkövetése miatt Rohácot jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték. Rohác egyébként azt mondta, hogy a gyilkosságra a megbízás az orosz–ukrán maffiától érkezett Jozef Hamala közvetítésével. Hamala Rohác tettestársa volt az Aranykéz utcai merényletben, fejbe lőtt holttestét néhány hónapja ásták ki a morvaországi Brno közelében egy erdőben. A gyilkossággal Rohácot gyanúsította meg a szlovák rendőrség.

Rohác beismerő vallomása még nem jelenti azt, hogy Hatvani és Portik mentesül a büntetés alól. Az NNI nyomozói összevetik Rohác állítását az üggyel kapcsolatban korábban keletkezett nyilatkozatokkal és egyéb bizonyítékokkal – írja a lap. Amennyiben most Rohácról is bebizonyosodik, hogy nem kerek a története, marad az ügyben kirótt jogerős ítélet, ám ha vallomása igaznak bizonyul, akkor elrendelik a perújrafelvételt.