Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Európai kutatók tiltakoznak a genderszak megszüntetése miatt

Európai kutatók tiltakoznak a genderszak megszüntetése miatt

Az európai genderkutatást, tanulmányokat és dokumentációt koordináló szövetség a Zoom.hu-nak megküldött közleményében arra kérte a magyar kormányt, vizsgálja felül a terveket.

Súlyos aggodalommal követi a magyarországi fejleményeket, az európai genderkutatást, tanulmányokat és dokumentációt koordináló szövetség, az ATGENDER (European Associaton of Gender Research, Education and Documentation).

A hollandiai székhelyű európai tudományos szervezet a Zoom.hu-nak megküldött közleményében úgy fogalmazott: kollégáiktól a múlt héten értesültek a magyar kormány előterjesztéséről, amely „gazdasági racionalitás” miatt megszüntetné a társadalmi nemek tanulmánya szakot a magyarországi egyetemeken.

Az ATGENDER vezetősége a közleményben

arra szólította fel a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a terveket.

„Mint az európai genderkutatók és szakértők szövetsége, nemcsak azt a logikát utasítjuk el, mely a felsőoktatási végzettséget annak anyagi értékétől tenné függővé, hanem azt is hangsúlyozzuk, hogy a társadalmi nemek tanulmánya világszerte elismert tudományos szakág, mely a téma szerteágazó tudományos elemzéséhez járult hozzá” – írták.

Az ATGENDER ezért azt kéri a magyar kormánytól, hogy tartsa be az oktatói és kutatói szabadság elvét, tudományágaktól függetlenül – fejeződik be a közlemény.

A 2009-ben alapított európai tudományos szervezet a kontinens legjelentősebb kutatóit fogja össze. Állandó tagjai között 52 jelentős európai egyetemet sorol fel, amelyek kutatásokat folytatnak a társadalmi nemek tanulmánya témakörében. Köztük van a prágai Károly Egyetem, a berlini Humboldt Egyetem, a Bécsi Egyetem, Magyarországról pedig a Közép-Európai Egyetem.

A magyar kormány előterjesztéséből a múlt héten derült ki, hogy gazdasági okokra hivatkozva megszüntetnék a társadalmi nemek tanulmánya szakokat a magyar egyetemeken, mely két intézményt, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a CEU-t érintené. Több kormánytag azt is hangsúlyozta, hogy a genderkutatás minden tudományos alapot nélkülöz, és ellentmond a „kereszténydemokrácia elveinek”. Ezeket az állításokat ebben a cikkünkben cáfoltuk.