Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az oroszok már húsz éve szóltak, hogy az ő maffiózóik ölették meg Prisztás Józsefet

Az oroszok már húsz éve szóltak, hogy az ő maffiózóik ölették meg Prisztás Józsefet

Senki sem érti, miért vállalt magára Jozef Roháč egy gyilkosságot, amiért mást már jogerősen elítéltek. Egyesek szerint a megbízóját, Portik Tamást próbálja menteni. Ő ezt tagadja.

Kevéssel a Prisztás-gyilkosság után a szentpétervári ügyészség hivatalosan arról tájékoztatta a magyar hatóságokat, hogy adataik szerint a budapesti alvilág addigi legbefolyásosabb alakját, Prisztás Józsefet Magyarországon tevékenykedő orosz ajkú bűnözők megbízásából végezték ki 1996 november elsején az óbudai Ladik utcában.

Az orosz ügyészek a ’90-es évek közepén a budapesti alvilág egyik befolyásos alakja, Igor Korol ellen 1994-ben Óbudán, a Szentendrei úton elkövetett gépfegyveres támadás kapcsán jártak Magyarországon. Akkor adták át információink szerint a magyar nyomozóknak

azt az orosz rendőrségi jelentést, amely a magyarországi orosz alvilág érintettségére utal a Prisztás-gyilkosságban.

Szinte szóról szóra ugyanezt vallotta két napja – tudniillik, hogy egy közvetítőn keresztül az orosz alvilágtól kapta a megbízást Prisztás megölésre – a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói előtt az egykori bérgyilkos, a szlovák Roháč József. Ő annak ellenére vállalta magára a 22 évvel ezelőtti gyilkosságot, hogy Prisztás József megöléséért korábban már jogerősen elítélték H. Istvánt, akit az ítélet szerint egy százmilliós elszámolási vitát követően Portik Tamás bérelt fel, hogy végezzen Prisztással.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Akkori rendőrségi források szerint az orosz hatóságok összefüggéseket véltek felfedezni egy szentpétervári gyilkosság-sorozat és az Igor Korol elleni budapesti támadás között, ezért jöttek Budapestre és kérdezősködtek a Szentendrei úti merényletről. A Prisztás-gyilkosságot érintő információkat alighanem csak a magyar rendőrség együttműködési készségét javítandó hozták magukkal.

Forrásaink arról nem tudnak, hogy később mihez kezdtek a hatóságok az oroszoktól kapott információkkal a Prisztás József gyilkosának elfogására indított nyomozásban, egyáltalán érdemben vizsgálták-e, hogy van-e alapja az abban leírtaknak. Nagyon úgy tűnik, hogy nem tudták használni az oroszoktól kapott adatokat.

Csakhogy a szentpéterváriak információi nemcsak Jozef Roháč minapi beismerő vallomásával csengenek egybe,

hanem annak a Radnai Lászlónak a tanúvallomásával is, aki egykor maga is az olajos alvilág egyik vezéralakja volt, ahogy a Prisztás-gyilkosságban felbujtóként jogerősen elítélt Portik Tamás is. Radnai bűnbánó maffiafőnökként éveken át segítette a ’90-es évek megoldatlan gyilkosságainak felderítésén dolgozó rendőröket, több ügyben is tanúskodott a Portik Tamás ellen, többek között a Prisztás-gyilkosság ügyében is, melyben Portikot felbujtóként állították bíróság elé.

Portik és Radnai viszonya már sok éve elmérgesedett. Radnai vádlott volt a ’90-es évek illegális olajügyeiben kulcsszerepet játszó Energol Rt. vezetői ellen indult perben. Majd 2004-ben a kecskeméti maffiaperben is elítélték, egy rivális banda egyik vezérének meggyilkolásának előkészületéért. Portik is igazgató volt az Energolban, Portiknak azonban az Energol-ügy 1997-es kirobbanása előtt még időben sikerült illegalitása vonulnia – így az energolosok közül egyedül őt nem vádolták meg soha.

Radnaiék kecskeméti szervezkedésének leleplezésében állítólag kulcsszerepet játszottak Portik Tamás emberei, egyes források szerint talán maga Portik is, akinek az Energol-ügy miatt súlyos elszámolási vitája volt mások mellett Radnaival is. (Az akkori szóbeszéd szerint, amikor Portik illegalitásba vonult, magával vitte az Energol Rt. adócsalásból származó milliárdjait is.)

Portik Tamás, MTI Fotó: Bruzák Noémi

Mindenki úgy tudta, hogy Portik Tamás már 1996 őszén külföldre menekült a letartóztatás elől, de

számos bizonyíték utal arra, hogy 1996 és 2003 között – amikor szinte végig ő vezette az ORFK TOP 100-as körözési listáját – megszakításokkal ugyan, de folyamatosan Magyarországon élt,

de többször járt (saját útlevéllel) az Egyesült Államokban is. Minderről több vezető rendőrnek és egyes titkosszolgálati vezetőknek is tudomásuk volt akkoriban, de nem tettek semmit azért, hogy elfogják.

Radnai és emberei biztosak voltak abban, hogy Portikéknak köszönhetik, hogy a kecskeméti maffiaperben tízen összesen 68 évet kaptak. Bosszújuk nem is váratott sokáig magára. Radnai már a börtönből alkut ajánlott a rendőrségnek, de az akkori vezetés úgy döntött: maffiavezérekkel nem alkuszik.

A 2010-es kormányváltás után azonban változott a helyzet. Radnai László büntetését előbb köztársasági elnöki kegyelemmel félbeszakították, miután részletekbe menően vallott a ’90-es években elkövetett és az óta megoldatlan bűnügyeiben. Rendőrségi vallomásait a bíróságokon több perben is megismételte. Bár vallomásait a bíróságok rendre figyelmen kívül hagyták, a rendőrségnek tett szolgálataiért mégis bekerült végül a tanúvédelmi programba, és állítólag ma már, új személyazonossággal, külföldön él.

Radnai a Prisztás-perben azt vallotta, hogy Jozef Roháč lőtte le Prisztás Józsefet. Ezt azonban még az ügyészség sem hitte el neki, ők ugyanis H. István vádolták meg a gyilkosság végrehajtásával. Annak ellenére, hogy a – kétségtelenül nem túl megbízható – szemtanúk szerint H. alkatilag még csak nem is hasonlított a gyilkosra. Roháčra azonban nagyon is ráillett a tettesről adott személyleírás.

Budapest, 2014. december 18.
A Portik-ügy egyik tanújaként is ismert R. László, akit csalással és orgazdasággal gyanúsítanak Budai Központi Kerületi Bíróság épületében 2014. december 18-án. A bíróság elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.
MTI Fotó: Lakatos Péter

Egyelőre az ügyet régről ismerő nyomozók is csak találgatják mi történhetett. Miért pont most szólalt meg a két gyilkosságért már jogerősen elítélt Roháč? És miért vállalta magára egy újabb életfogytig tartó fegyház büntetéssel fenyegető gyilkosságot, amikor – mint ügyvédje, Fülöp Tamás a Zoom.hu-nak elmondta – Roháč a legutóbbi kihallgatásán is fontosnak tartotta leszögezni, hogy mind a Fenyő-gyilkosságban, mind az Aranykéz utcai robbantásban (mindkettőben őt ítélték el elkövetőként) melléfogott a bíróság. Egyiket sem ő követte el, állította.

Fülöp Tamás elmondása szerint Roháč közölte a kihallgatóival, hogy amíg az ügyei tartottak, csak magával törődött. De azok már lezárultak, ő pedig belátja, hogy a helyzete reménytelen, ezért már inkább másokkal törődik.

„Ne üljön más ártatlanul 15 évet olyasmiért, amit valójában nem is ő követett el, hanem én” – fogalmazott információink szerint rendőrségi vallomásában Roháč.

Sokan vélelmezik, hogy Roháč, azzal, hogy amolyan nekem már minden mindegy alapon magára vállalta a Prisztás-gyilkosságot, valójában Portiknak próbált kedvezni. Kérdés, valóban ez volt-e a szándéka, s ha igen, az ő beismerése elegendő lesz-e ahhoz, hogy Portik szerepét is újratárgyalják a Prisztás-ügyben. Egyelőre nem tűnik valószínűnek.