Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Amnéziája lesz a kormánytagoknak, ha a genderszakról beszélnek

Amnéziája lesz a kormánytagoknak, ha a genderszakról beszélnek

Semjén Zsolttól Hollik Istvánon át Rétvári Bencéig mindenki fontosnak tartotta, hogy elmondja a véleményét a képzés megszüntetéséről. Itt az ideje ezeket megcáfolni.

Tudománytalan barbárság, tartalmilag szemben áll mindazzal, amit a kereszténydemokrácia az emberről vall, és még gazdaságilag sincs rá szükség – röviden így lehetne összefoglalni azt a rengeteg nyilatkozatot, amit a társadalmi nemek tanulmánya szak megszüntetése után született a kormányoldalon. Hétfőn megírtuk, valójában mit is tanítanak az úgynevezett genderszakon, most megnéztük, hogy ehhez képest mivel érvel a kabinet, vagy éppen egy tucat jobboldali megmondóember.

„Csak a biológiai nem az elfogadható”

Nem okozott meglepetést, hogy a társadalmi nemek tanulmánya szak a keddi kormányinfón is előkerült. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: az egész kormány egyetért az Emmi döntésével, hiszen már önmagában az alapján meg lehetne szüntetni a szakot, ha megnéznék, hányan jelentkeztek. Ezen felül elvi problémáik is vannak a képzéssel: nem tartják elfogadhatónak, hogy nem biológiai, hanem társadalmi nemekről beszéljenek. A kormány ettől még támogaja a nőkkel szembeni erőszak visszaszorítását, annak minden formája elfogadhatatlan.

Amit Gulyás elfelejtett: a társadalmi nemek tanulmánya szak eleve kis létszámú, nem azért jelentkeztek rá ilyen kevesen, mert nincs rá érdeklődés. Azt pedig mi sem tudjuk, honnan vette a tárcavezető, hogy a képzés nem veszi figyelembe a biológiai nemeket, hiszen az egész tudományág azt vizsgálja, hogyan hat az a társadalomban betöltött helyünkre, hogy biológiailag férfinak vagy nőnek születtünk. A nők elleni erőszak visszaszorítását pedig még jobban segítené, ha a kormány végre aláírná az isztambuli egyezményt, de erre évek óta mindig találnak valami kifogást.

„Gazdaságilag nem racionális”

Gazdaságilag nem racionális és nincs rá igény a magyar munkaerőpiacon – ezzel indokolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miért szüntetnék meg a képzést a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakon. A Zoom.hu kérdésére a tárca sajtóosztálya úgy fogalmazott: joggal lehet feltételezni, hogy a szakot „nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.

Amit az Emmi elfelejtett: ennyi erővel még több tucatnyi szakot is meg lehetne szüntetni a magyar egyetemeken, hiszen számos olyan diploma van, amire semmilyen igény nincs a munkaerőpiacon. Azt pedig már többször is kiemeltük, hogy a társadalmi nemek tanulmánya szakot 2016-ban indították, és a Fidesz-kormánynak akkor még semmi baja nem volt vele.

„Ellene van a kereszténydemokráciának”

A hivatalos közlemények után következzen egy még politikusi, de már némileg radikálisabb vélemény. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára hivatalos Facebook-oldalán tartotta fontosnak megjegyezni, hogy a gender ugyanúgy egy ideológia, mint a marxizmus-leninizmus, tartalmilag pedig szemben áll mindazzal, amit a kereszténydemokrácia az emberről vall.

Amit Rétvári Bence elfelejtett: ha ez így lenne, akkor az indianai Notre Dame Egyetem vezetőségével sem állapodott volna meg a kormány arról, hogy az intézmény 2019 őszén több szakot indít Budapesten, együttműködésben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel. Arra a 444.hu olvasója hívta fel a figyelmet, hogy a katolikus Notre Dame campusán nagyon komoly tudományos kutatómunka zajlik a társadalmi nemek területén. A világon egyébként több száz felsőoktatási intézményben van genderszak, ezek közül a teljesség igénye nélkül néhányat ez a link is felsorol.

„A társadalmi nem képtelenség”

„Senki nem akar genderológust foglalkoztatni, közvetkezésképpen képezni sem kell” – ezzel a remekbe szabott érveléssel állt elő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A KDNP elnöke az atv.hu-nak képtelenségnek nevezte a „társadalmi nem” definícióját is. A miniszterelnök-helyettes szerint a „társadalmi nem” épp oly képtelenség, mintha „társadalmi korról” beszélnénk, vagyis egy középkorú eldönthetné, hogy ő ötéves és óvodába akar menni, vagy kilencvenéves és a nyugdíjbiztosítótól nyugdíjat szeretne.

Fotó: Veres Viktor

Amit Semjén Zsolt elfelejtett: Csak ismételni tudjunk magunkat. Attól, hogy a kereszténydemokrata politikus szerint a társadalmi nem képtelenség, a definíció még létezik, sőt a világban számos szociológus foglalkozik vele. Őket például mind foglalkoztatják, a többi közt a világ legnevesebb egyetemei, ahogy arra a CEU rektorhelyettese, Fodor Éva is rámutatott.

„Ez nem egy tudomány”

Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője is csak a bevett mantrát tudta ismételni az ismét a kormány szolgálatába állított HírTV-ben. A politikus ugyanakkor azt is kiemelte: nem titkolt cél, hogy Magyarországon valóban egy kereszténydemokrata országot hozzanak létre, amely egyébként a normalitást és a keresztény értékeken alapuló életet és értékeket védi. Ebbe viszont a gender – ami nem tudomány – nem fér bele.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Amit Hollik István elfelejtett: Ha a társadalmi nemek tanulmánya nem lenne tudomány, akkor nem oktatnák a világ legkomolyabb egyetemein is. És nem kutatná, mi az oka, hogy a nők felének nincs munkahelye, ahová szülés után visszatérhetne, vagy azt, miért hatott a 2008-as gazdasági válság a kelet-európai nőkre negatívabban, mint a férfiakra, esetleg azt, miért van az, hogy az ápolási díjban részesülők háromnegyede nő, és miért tartja 10-ből 7 ember elsősorban a nők feladatának azt, hogy az idős vagy tartósan beteg családtagokat ápolja.

Kitüntetést is adott Áder

Hétfői határozatával az egyik legrangosabb állami kitüntetést, a Magyar Érdemrend középkeresztjének polgári tagozata kitüntetést adományozta Áder János köztársasági elnök az egyesült államokbeli Indiana állam kormányzója, Eric J. Holcomb, valamint az állam kereskedelmi minisztere, James Schellinger részére. Az indoklás szerint a miniszterelnök előterjesztésére a két amerikai politikus a kétoldalú gazdasági és oktatási kapcsolatok erősítéséért kapta a kitüntetést. Az oktatási együttműködés azért érdekes, mert Szijjártó Péter külügyminiszter az amerikai delegációval néhány héttel ezelőtt egyezett meg arról, hogy a kormány által Magyarországon éppen betiltani szándékozott genderképzést folytató indianai Notre Dame Egyetem szorosabbra fűzi együttműködését a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, amely 2019 őszétől több szakot is indít e formában Budapesten. L.T.