Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szeptembertől 30-40 forinttal drágul a cigaretta

Szeptembertől 30-40 forinttal drágul a cigaretta

Uniós előírás miatt szeptembertől 30-40 forinttal többe kerül egy doboz cigaretta, jövő januárban és júliusban pedig emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, írja a vg.hu dohányipari forrásokra hivatkozva.

Az árak változása mögött az áll, hogy a jövedéki törvény szeptember 1-jén hatályba lépő rendelkezései szerint növekszik a cigarettára vonatkozó adómérték, akárcsak a finomra vágott és az egyéb fogyasztási dohány esetében.

A lap információi szerint számos esetben azzal kell számolni, hogy az adóváltozás mögé bújva néhány forinttal a gyártók is feljebb srófolják a nagykereskedelmi árakat, így nincs biztosíték arra, hogy jövő ilyenkor minden márka esetében csak 90-120 forinttal kell többet fizetni a trafikban.

A lap azt is megjegyzi, hogy a drágulás mértéke várhatóan számottevően nem veti vissza a fogyasztást a mintegy 600 milliárd forintos dohánypiacon, ahol a forgalom 65-70 százalékát adja a cigaretta. Mivel egy átlagos hónapban 30 millió doboz cigaretta fogy idehaza, ez a mennyiség az eddiginél 1,2 milliárd forinttal kerülhet többe szeptemberben.

Borítókép fotó: AFP/Europress