Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Roháč bevallotta a Prisztás-gyilkosságot

Roháč bevallotta a Prisztás-gyilkosságot

Jozef Roháč kedden a rendőrségen tett részletes vallomásában ismerte el, hogy ő gyilkolta meg 1996-ban Prisztás Józsefet, nem pedig az a Hatvani István, akit emiatt 2016-ban jogerősen elítélt a bíróság – tudta meg az Index.

Roháč a közel nyolc órán át tartó kihallgatáson részletesen beszámolt a gyilkosság részleteiről. A megbízás egy orosz-ukrán maffiózótól érkezett, de nem közvetlenül hozzá, hanem egy Jozef Hamala nevű közvetítőn keresztül. A férfi azt is elmondta a kihallgatáson, hogy ebben az ügyben a hatóságok csak sötétben tapogatóznak, és csak részigazságokat állapítanak meg igazságként. Szerinte ugyanez történt a Fenyő-gyilkosság esetében is.

Roháč vallomása azért rendkívüli, mert az ügyben két évvel ezelőtt jogerős döntés született: a Fővárosi Ítélőtábla 2016 tavaszán meghozott ítéletében Portik Tamást mint felbujtót 15 év fegyházra ítélte, és ugyanakkora büntetést kapott H. István, azaz Hatyi, aki az ítélet szerint lelőtte az éjszakai életben közismert vállalkozót.

Roháč a rendőrségen kiemelte: nem szeretné, hogy bárki ártatlanul üljön egy olyan bűncselekmény miatt, amit valójában ő követett el. A kételkedők érvelése ezek szerint nem is volt alaptalan. Az ugyanis már a bírósági eljárás során nyilvánvalóvá vált, hogy az egyetlen, ma már nem élő szemtanú, aki látta elbiciklizni a gyilkost, nem nagydarab férfiként írta le a rendőröknek. Márpedig Hatyi a kilencvenes évek derekán kifejezetten nagydarab ember volt.

A jogerős bírósági ítélet szerint Portik egy ingatlan miatt keletkezett elszámolási vita miatt ölette meg Prisztást 1996. november 1-jén fényes nappal, az óbudai Ladik utcában.