Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kezdődhet a kisföldalatti meghosszabbításnak tervezése

Kezdődhet a kisföldalatti meghosszabbításnak tervezése

A Főmterv nyerte el a Millenniumi Kisföldalatti meghosszabbítására kiírt pályázatot. A tervek szerint a vonal mindkét végéhez “hozzávarrnak” és a teljes szakaszt felújítják.

Telibe lőtt a Főmterv Zrt., ugyanis a tervezett 2,5 milliárd forinttal szemben 2,499 milliárd forintért vállalta el a Millenniumi Kisföldalatti meghosszabbításra és felújításra kiírt közbeszerzési pályázatot – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából. A nyertes irodának több lépcsőben kell elkészítenie az engedélyezési és kiviteli terveket, plusz az engedélyeket is be kell szereznie, ahhoz, hogy ha majd lesz pénz a felújításra, akkor ne a nulláról induljon a folyamat.

A tervezés három bővítési ütemmel számol: először felújítanák a mostani vonalat tokkal-vonóval, illetve a Vörösmarty téri állomástól még egy 200 méterrel meghosszabbítanák a metrót. Ezek után új végállomás épülne a Vigadó téren, vagyis megvalósulna a közvetlen kapcsolata a Dunával és az ott járó 2-es villamossal. A második ütemben a Kassai térig, a 3-as villamos majdani új szakaszáig hosszabbítanák meg a pályát, a III. ütemben pedig a Marcheggi hídi csomópontig (körvasútig) vinnék el a kisföldalattit. Mindehhez kapcsolódóan új járműveket is beszereznének, melyek a mostaniaknál hosszabbak lesznek és egyébként egyterűek.

Az első ütem keretében tervezett felújítás során megnövelnék az állomások kapacitásait. A Deák téri állomás lifteket kapna, amely a felszínt és a M2-M3 metrót összekötő folyosót is elérné. Több új állomás kap második kijáratot, így például a Deák téri, az Oktogon illetve a Hősök tere is, ezen felül akadálymentesítik azokat. Mivel új járművek érkeznek – majd egyszer valamikor –, át kell építeni a Mexikói úti járműtelepet is, illetve a vasúti biztostó berendezést.

A kisföldalatti meghosszabbítása és felújítása célegyenesbe ért

A kisföldalatti meghosszabbítása és felújítása célegyenesbe ért A BKK kiírta a közbeszerzést a kisföldalatti felújításának és bővítésének engedélyeztetésére és kiviteli terveinek elkészítésére, vagyis a projekt a célegyenesbe ért. A kiírás szerint lift és új kijárat épül a Deák téren. Új kijárat épül az Oktogonon. Új kijárat épül a Hősök terén.