Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kormányinfó: 20 százalékos leépítés a közszférában

Kormányinfó: 20 százalékos leépítés a közszférában

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jövő szeptembertől szűnik meg a genderszak Magyarországon. A tárcavezető szerint egyelőre nem lesz kancelláriarendszer a kórházakban. Ilyen volt a keddi kormányinfó.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a fél órás csúszással induló kormányinfót, hogy fontos lenne leépíteni a bürokráciát.

Leépítés, fizetésemelés

Szerinte a digitális fejlesztésnek köszönhetően ma bizonyos területeken kevesebb munkatárs is elláthatja azokat a feladatokat, amelyekhez néhány éve még többen kellettek.

Gulyás számításai szerint éppen ezért a minisztériumokban és a közvetlen hozzájuk köthető háttérintézményékben dolgozó 14 ezer emberből 15-20 százalék leépítése következhet be hamarosan.

Ugyanakkor megvalósulna a béremelésük is: kompenzálni akarja a kormány az eddig a gazdaság teljesítményének növekedéséhez képest elmaradt növekedést.

„Nem az a cél, hogy kevesebbet költsenek, hanem, hogy jobban fizetettek legyenek” – mondta Gulyás.

BMW

A német autógyár beruházási nehézségeiről elmondta, tényleg mezőgazdasági területen valósul majd meg. A 400 hektáros terület, amelyet erre fel kell használni, egymilliárd forintot ér. A beruházás értéke egymilliárd euró, a hasznosítás tehát szerinte kifizetődő. Mint mondta, ez ezer embernek ad munkát, ez pozitívan befolyásolja Debrecen városfejlesztését is.

A genderszakról

„Ha nem megyünk bele abba a vitába, hogy van-e mit oktatni, mit jelent a genderszak, hanem csak megnézzük azt, hogy erre a szakra mennyien jelentkeztek az ELTE-n és a CEU-n, ez önmagában is érv a megszüntetés mellett”

– jelentette ki Gulyás Gergely.

Mint mondta, az emberek férfinak vagy nőnek születnek, olyan életet élnek, amilyet kívánnak, de ezen túlmenően a magyar állam nem kíván támogatni ilyen jellegű oktatást. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy a kormány ne támogatná a nőkkel szembeni erőszak visszaszorítását. Ugyanakkor nem fogadják el, hogy ne biológiai nemekről, ne társadalmi nemekről beszéljünk.

Kiderült az is, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő lesz a felelőse az augusztus 20-i tűzijátéknak, elmondta, bruttó 222 millió forintba kerül majd.

Miniszteri fizetések

Újságírói kérdésre elmondta, két miniszter esetében igaz, hogy 5 millió forintnál többet keresnek. Általánosságban ezért azt nem lehet mondani, hogy minden tárcavezető ennyit keresne. Az egyikük Süli János, aki Paks II minisztere, aki jelenleg többet keres, mint a vezérigazgató. Ezt Gulyás szerint felül kell vizsgálni.

Genderszak saga

Kérdésre válaszolva elmondta, jövő szeptembertől nem lesz genderszak Magyarországon. Mint mondta, a Notre Dame Egyetem kétféle diplomát ad. A magyar akkreditációban résztvevők sem tanulhatnak majd ilyen szakon jövő szeptembertől, a külföldi képzésen tanulókhoz nincs köze a kormánynak.

Arra a felvetésre, hogy az ELTE szerint alkotmánysértő a genderszak megszüntetése, Gulyás azt válaszolta, éppen a törvény teszi lehetővé, hogy Alkotmánybírósághoz lehet fordulni ilyen esetben.

A miniszter szerint ugyanakkor a rendelettel való megszüntetés nem alkotmánysértő. A 24 órás vizsgálati határidőről ő nem hallott, ugyanakkor a rendeletnek nincs visszamenőleges hatálya. Szerinte mindenhol van állami kontroll az oktatás felett, ez például Ausztriában is bevett módszer. A Hír TV kérdésére elmondta, szakmai és politikai döntés is egyszerre a szak megszüntetése.

Szerinte azzal sincs baj, hogy kihagyták az Akkreditációs Bizottságot a döntésből.

Kimondta azt is, hogy az államnak van lehetősége, hogy határokat húzzon meg azzal kapcsolatban, mit és hol lehet oktatni. Ha valaki ezt nem fogadja el, akkor is el kell ismernie, hogy ha négyen járnak vagy szakra, akkor meg lehet szüntetni. A Hír TV kérdésére elmondta, a CEU-ról szóló szerződés aláírásának augusztus 31-i aláírása előtt a két nappal korábbi kormánygyűlésen döntenek majd. A CEU ügyében sikerült megnevettetni az amerikai nagykövetet, de azt nem árulta el, hogy min kacagott a politikus.

Egészségügy

Szerinte az egyetemeken bevált a kancelláriai rendszere, de mivel óriási vita zajlik erről, még nem döntötték el, hogy a kórházakban is bevezetik -e. Az intézmények vezetői ugyanis azzal érvelnek, hogy orvosszakmai szempontok nem kerülhetnek gazdasági szempontok mögé. Az ÁSZ-jelentésről is kérdezték Gulyást: a miniszter elhiszi Domokos László szavait, azaz, hogy 2008 és 2015 között kaotikus állapotok uralkodtak az ágazatban. Mint mondta, felkérték a humánminisztert, vizsgálja meg a jelentést és tegyen le egy intézkedéscsomagot. Gulyás szerint nem jelenidőről van szó, azt nem tudják, hogy jelenleg igazak -e ezek a megállapítások.

Mint mondta, hiába van jelenidőben az ÁSZ elnökének Magyar Időknek adott interjúja, valójában egy három évvel ezelőtti állapotról szól.

Hozzátetette, van egy jelentés, ami súlyos megállapításokat tesz, szeretné megtudni, hogy ezek most is igazak -e ezt egyelőre nem lehet tudni. Kijelentette, a kormánynak az adott pillanatban érvényes állapotot kell vizsgálni, nem a sok évvel ezelőttit. Arra a felvetésre, hogy Varga Mihály szerint igenis kellenek kancellárok, Gulyás azt mondta,

„a pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter érvelése közti ideális állapotot kell megtalálni”.

Azt a tárcavezető valószínűleg elfelejtette, hogy nincs egészségügyi miniszter Magyarországon.

Borítókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán