Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Indoklás nélkül beszántották az Államreform Bizottságot

Indoklás nélkül beszántották az Államreform Bizottságot

Egymondatos, semmiféle indoklást nem tartalmazó határozatban döntött a kormány hétfőn az államerform Bizottság megszüntetéséről – derült ki a Magyar Közlönyből. A döntés egészen pontosan a testületet létrehozó 2014. őszi kormánydöntés hatályon kívül helyezéséről szól.

Az Államreform Bizottságot szűk négy éve az Orbán-kormány alapvetően azért hozta létre, hogy megvalósítsa az Államreform II. bürokráciacsökkentő csomagot – ebben a kormánybizottságnak javaslattevő, véleményező és tanácsadói szerepet szánt a kormány.

A munkájáért külön díjazást nem kapó testület – melynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és a Nemzeti Választási Bizottságot is vezető, a közelmúltban mindkét posztjától megvált és a leendő Közigazgatási Felsőbíróság élére kinevezendő Patyi András volt kezdettől az elnöke – az alábbi célokat is kitűzte maga elé:

  • az állami humántőke reformja
  • az állami szférában foglalkoztatottak létszámának – az ellátott állami feladatok függvényében történő – intézményi szintű felülvizsgálata

Fentiekben különösen jelentős eredményeket azonban nem igazán tudott a testület felmutatni, legalábbis erre utal, hogy mint arról a Zoom.hu is beszámolt:

  • 2019-ben várhatóan 66 ezer fővel többen dolgoznak majd az államigazgatásban, mint 2010-ben, ez bő 1600 milliárd forinttal kerül többe az adófizetőknek.
  • Az elmúlt kilenc évben több látványos bürokráciacsökkentő intézkedést hozott a kormány, minden eredmény nélkül.
  • Néhány intézet valóban megszűnt, de újak jöttek a helyükbe, és kevesebben sem lettek a köztisztviselők.

Továbbá közben kiderült, hogy a magyar állam akkorára hízott, mint a francia, és bürokratából sem lett kevesebb, csak tanárból.

Vélhetően ennek a kudarcnak a beismerése, hogy éppen a kormánydöntés másnapján jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 20 százalékos leépítést terveznek a közszférában. Erről itt írtunk bővebben:

Kormányinfó: 20 százalékos leépítés a közszférában

Kormányinfó: 20 százalékos leépítés a közszférában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jövő szeptembertől szűnik meg a genderszak Magyarországon. A tárcavezető szerint egyelőre nem lesz kancelláriarendszer a kórházakban. Ilyen volt a keddi kormányinfó. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a fél órás csúszással induló kormányinfót, hogy fontos lenne leépíteni a bürokráciát.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: giphy