Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elképesztő indulatokat váltott ki Püspökladányban, hogy pszichiátriai betegek költöznének a városba

Elképesztő indulatokat váltott ki Püspökladányban, hogy pszichiátriai betegek költöznének a városba

Kisebbfajta pánik tört ki a Hajdú-Bihar megyei településen, mert a város központjában két társasház épül mentális problémával élők számára. A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum igazgatója szerint a helyieknek nincs mitől félniük.

Erős indulatokat gerjesztett a püspökladányi Bene Gyula utca lakói között a hír, mely szerint a „Jobb, mint az otthon – Támogatott lakhatás Hajdú-Bihar megyében” nevű program keretében pszichiátriai betegek költöznének a szomszédságukba. Ezek a betegek jelenleg a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ Bárándi Humán Szolgáltató Otthonában laknak, de a program keretében új, tizenegy, illetve tizenkét lakásos társasházba kerülnének. Az épületeket már el is kezdték építeni, csakhogy ez nem nagyon tetszik a helyieknek.

Veszélyben a gyerekek?

A haon.hu számolt be róla, hogy augusztus 3-án pénteken lakossági fórumot tartottak az épülő bentlakásos otthonnal kapcsolatban, ahol a helyiek Rásó János alpolgármesternek tehették fel kérdéseiket. A tájékoztatóra a Facebookon toborozták egymást a lakók „Épül a pszichiátriai betegek otthona” felkiáltással, ahol indulatos hozzászólások születtek.

„Jó, nekik is kell hely, de pont oda? Nem lehetne, mondjuk, lakatlanabb helyre?”

Míg más egyszerűen csak annyit fűzött hozzá: TILTAKOZOM. A hajdúsági portál szerint az augusztus 3-i tájékoztatón olyanok is elhangzottak, minthogy „az intézmény nem a város szívébe való”, „nem az iskola mellé kell építeni”, illetve „a gyerekeink lesznek veszélyben”. Az ott élők szerint őket nem tájékoztatta senki, bár ennek ellentmond, hogy 2018. áprilisában lakossági fórumot tartottak az ügyben, és állítólag még érzékenyítő programokat is szerveztek.

Püspökladányban a Bene Gyula utcában épül két társasház mentális problémával élőknek.

„Nem az ellen tiltakozunk, hogy ezek az ellátottak emberi körülmények között éljenek, hanem hogy ne ebben az utcában épüljön fel az otthon. Óvoda és iskola is van a környéken. Sok gyerek ezen utcán megy a vasútállomásra tanítás után. Mi azt szeretnénk elérni, hogy ne a város szívében, hanem egy kevésbé lakott területen építkezzenek” – nyilatkozta a Zoom.hu-nak Papp Anikó, aki hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy félnének az ott élőktől.

A bentlakásos otthon közvetlen környezetében – mely korábban az egész várost megmozgató rendezvényeknek adott otthont – nagyjából hatvan-nyolcvan ember él. Őket az dühítette még fel, hogy állításuk szerint őket

senki sem tájékoztatta őket az építkezésről.

Míg korábban az az ötlet merült fel, hogy kondi- vagy bicikliparkot húznak fel a területen, addig egyik napról a másikra elkezdték kimérni az otthon helyét. A lakóknak kellett utánajárni, pontosan mit is építenek ott, illetve nekik kellett – saját elmondásuk alapján – kierőszakolni, hogy egyáltalán fórumot tartsanak a témában.

„Az sem igaz, hogy történt volna érzékenyítés. Úgy érezzük, hogy direkt ilyen homályos az intézmények kommunikációja.

Most meg próbálnak minket embertelennek beállítani. Mindezek ellenére bízunk benne, hogy van annyi értelmes ember a városban, aki ki meri nyilvánítani a véleményét, és reméljük, meg is hallják, amit mondunk” – tette hozzá Papp Anikó.

A Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal egyébként a hajdúsági portálnak azt mondta, a programra azért van szükség, hogy az otthonban élők társadalomba való integrációját elősegítsék, ráadásul korszerűbb környezetben is élhetnének Püspökladányban. A bent élők állandó felügyelet alatt lennének, sőt, napközben a tíz kilométerre lévő Bárándon kialakított szolgáltató központban tartózkodnának, ahol a nappali foglalkozásokat tartanak számukra.

A polgármester tiltakozott

Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint a püspökladányiaknak nincs mitől tartaniuk.

„Az otthonokban élő mentális problémával élők többsége jelenleg integrált intézményekben él, más fogyatékossággal élőkkel, ezt mindig elleneztük, mert nem jó, nem hasznos” – kezdte Radó Iván.

„A különböző ellátást igénylő betegek integrált elhelyezése rossz, míg külön otthonokba való elhelyezése jó irány lett volna. A monstre intézményeket Európa más országaiban is kezdik megszüntetni. Magyarországon például uniós és állami forrásból hoznak létre olyan házakat, ahol külön, emberi lakóotthonban élhetnek mentális problémával élők.”

Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke

Hazánkban közel hatvan integrált intézményben, körülbelül nyolcezer érintett él, de ebben az értelmi fogyatékossággal élők nincsenek benne. Eddig mindössze két pszichiátriai kitagolás jött létre, azaz hogy a pszichiátriai betegeket külön intézménybe költöztették. A lassúság egyik oka, hogy időigényes és hatalmas feladat egy ilyen projekt végigvitele, másrészt

az épülő otthonok körül élők ellenállása – akárcsak most Püspökladányban – is nehezíti a folyamatot.

„Rendre hasonló botrányokat vált ki, ha településen belülre költöztetnének pszichoszociális fogyatékossággal élőket. Volt, hogy maga a polgármester tiltakozott, mindig számítani lehet ezekre. Sem az illetékes minisztérium, sem mi nem értjük ennek a hátterét. Azt hiszem, én a másságnál húznék egy vonalat: ha valaki más, akkor azt Magyarországon már nem szeretik. A mentális problémával élőket ráadásul gyakran stigmatizálják, itthon ráadásul nagyon erősen él egymás felcímkézése.”

Radó Iván elismerte, hogy nagyon fontos a település közvéleményének tájékoztatása, megnyerése, a jövendő lakókkal pedig akár közös rendezvényen is lehetővé kellene tenni az ismerkedést. Az is lényeges, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki a település vezetőivel, akiket a kiváltás folyamatába is bele lehet vonni. A lakosság érzékenyítése, felkészítése, és a folyamatos informálás szintén elengedhetetlen.

Kulcstartók lógnak egy beteg nyakában a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának udvarán, Kiskunhalason. Fotó: Ujvári Sándor/MTI

Az 50 férőhelyesnél nagyobb létszámú szociális intézményekből eddig mintegy 660 fogyatékos ember költözött családias hangulatú, az önálló életvitelt és a társadalmi beilleszkedést támogató lakóházakba országszerte.

Radó Iván azt a tévhitete is cáfolta, hogy a pszichiátriai betegek veszélyesek lennének. Rámutatott, hogy Magyarországon évente 2-300 befejezett emberölés történik, melyből csak egy írható mentális betegség számlájára.

„A veszélyesség szempontjából az is fontos, hogyan bánunk a pszichiátriai betegekkel.”

Radó Iván szerint az asszertív kommunikáció (olyan együttműködő kommunikációs forma, amely során a felek minden résztvevő igényére odafigyelve viselkednek) rendkívül fontos és persze az erre való edukáció is az lenne.”

Monstrumokból a társasházakba

Magyarországon a mentális problémával élőket a szocializmus idején kezdték eldugott, vidéki intézményekben elhelyezni. Egy vezérelv volt: csak Budapesten ne legyenek! Létezett olyan intézmény, melyet elektromos kapukkal zártak el a külvilágtól, de olyan határmenti településekre is felhúztak ilyen épületeket, melyeket csak nehezen lehetett megközelíteni.

Az utóbbi években ezeket az akár több száz ágyas monstrumokat felváltották az integrált intézmények, ahol a más fogyatékossággal és a mentális problémával élő betegeket olykor csak egy üvegajtó választja el egymástól. Csakhogy ez a fajta integráció nem működik, ezért a kitagolással – annak minden előnyével és hátrányával – elkezdték szétválasztani őket egymástól.

A mentális problémával élőket a legkülönfélébb okokból viszik be az otthonokba. Van, akinél olyan súlyos a helyzet, hogy nincs más megoldás, nyilván ebben az esetben indokolt az elhelyezés, de ez a legritkább. Sajnos az is gyakori jelenség, hogy a mentális problémával élőknek lakhatási problémáik vannak, melyekre megoldást kínál az otthon.

De van, hogy a családnak nincs elég pénze, ideje, rosszabb esetben egyszerűen kedve a beteg ellátására és ezért úgy dönt, otthonba adja a beteget.

Radó Iván szerint félni nem kell, véleményt nyilvánítani szabad. A probléma ott van, hogy az emberek nagy része minden alap nélkül tiltakozik, ami a stigma része és a stigma tönkreteszi a szociális identitást.

Borítóképen egy beteg ül a padon a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának udvarán, Kiskunhalason./Fotó: Ujvári Sándor/MTI