Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Eddig hallani sem akart a veszélyről a kormány, most mégis kitiltja az orosz Kaspersky termékeit

Eddig hallani sem akart a veszélyről a kormány, most mégis kitiltja az orosz Kaspersky termékeit

Amíg csak az ellenzék aggódott, hárított a kormány, most váratlanul mégis úgy döntött a kbinet, hogy a teljes állami szférából száműzi a kémkedésgyanúba keveredett orosz kiberbiztonsági cég, a Kaspersky Lab vírusírtó szoftvereit – derült ki a Magyar Közlönyben megjelent hétfői kormányhatározatból, amely október 15-ig adott időt a minisztereknek, hogy saját területükön intézkedjenek, végezzék el „a szükséges felülvizsgálatot” és a „megtett intézkedésekről” tájékoztassák a Nemzetbiztonsági Munkacsoport vezetőjét.

Ha Brüsszel mondja, mégis veszélyes?

A határozat szerint „a kormány 1egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglalt azon törekvéssel, amely szerint szükséges a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása”.

A parlamenti képviselők laptopjain is a vitatott vírusírtó fut MTI Fotó: Kovács Attila

A kormánynak a Kaspersky Lab termékeivel szembeni lépése váratlan, tekintve, hogy ellenzéki képviselők hónapok óta bombázták parlamenti felszólalásaikban, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában és írásbeli kérdésekben is a kormány képviselőit a problémával, ám arról eddig a kormány láthatóan nem kívánt tudomást venni. Az LMP-s Szél Bernadett a Kaspersky-veszélyre a nemzetbiztonsági bizottságban, a DK-s Vadai Ágnes pedig a parlamentben próbálta többször felhívniu a figyelmet – eddig sikertelenül.

Az ellenzék arra volt kíváncsi, miért a Kaspersky Lab termékeit használják a kormányzati, államigazgatási szervek – ilyen vírusirtó van a parlamenti képviselők hivatali gépen is –, amikor egyre több ország kormánya, köztük Hollandiáé és az USA-é a biztonsági kockázatok miatt nem használja a kémkedésgyanúba keveredett kiberbiztonsági cég szoftvereit. Vadai Ágnesnak június 11-én – 4 nappal az EP-állásfoglalás előtt – Kontrát Károly belügyi államtitkár még azt válaszolta, hogy “az utóbbi években nem volt semmi ilyen probléma.”

Egy alkalommal Kontrát a Parlamentben azzal vágott vissza Vadainak, hogy „Önök engedték be az oroszokat a Nemzetbiztonsági Hivatalba”. Ezzel félreérthetetlenül utalt az államtitkár a kémügyként ismert Szilvásy–Laborc–Galambos-ügyben folyó büntetőeljárásra, csakhogy annak minden részlete államtitok 2041-ig. Azon túl, hogy riposztjában Kontrát olyan feltételezéseket közölt, amelyekről a perben bebizonyosodott, hogy valótlanok, könnyen lehet: még államtitkot is sértett. Erről a Zoom.hu irt írt bővebben:

Elvileg államtitkot kotyogott ki parlamenti riposztjában az államtitkár

Elvileg államtitkot kotyogott ki parlamenti riposztjában az államtitkár Nem hagyta ki a ziccert és magaslabdát ütött le a Parlamentben Pintér Sándor helyettese, Kontrát Károly belügyi államtitkár, amikor egy ellenzéki képviselőnek válaszolt. Ám azon túl, hogy olyan feltételezéseket közölt, amelyekről bebizonyosodott, hogy valótlanok, könnyen lehet: még államtitkot is sértett.

Frissítés:

A DK-s Vadai Ágnes közleményben jelezte: arról egyelőre nincs szó, hogy ugyanezt a programot az országgyűlési képviselők gépeiről is törölnék. Pártja nevében ezért felszólította Kövér Lászlót, hogy azonnal intézkedjen: “országgyűlési képviselők levelezéseiben se kutakodhassanak orosz szolgálatok”. Vadai hozzátette: figyelni fogják azt is, hogy a kormány mivel pótolja az orosz kémprogramot.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images