Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Videoton megcsinálhatja: lehet csúcsfoci a Fradi-pályán

A Videoton megcsinálhatja: lehet csúcsfoci a Fradi-pályán

Úgy tűnik, a Ferencváros vezetői betartják ígéretüket és játszanak csoportmeccseket az ősszel európai kupákban a Groupama Arénában. Van egy kis bökkenő persze.

Kedden visszavágót játszik a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körében a Videoton és a svéd Malmö ellen eldőlhet, hogy les magyar klub valamelyik európai kupa főtábláján. Ugyanis, ha továbbjut a negyedik BL selejtezőkörbe, a play-offjba, az azt jelenti, hogy legalább az Európa-liga csoportkörben ott lesz a Vidi. Régóta az a szabály, hogy a BL-play-off győztesei a Bajnokok Ligája csoportkörébe kerülnek, de a vesztesek sem fejezik be a szereplést: nekik a nekik jut a második számú kupa, az Európa-liga csoportköre. (Ha kiesik a Vidi a Malmö ellen, akkor sem fejezi be a kupaszereplést: átkerül az EL-be, annak a play-offjába, annak megnyerésével is eljuthat a sorozat csoportkörébe.)

A Malmö ellen tehát az a tét, hogy 2012 után lesz-e ismét magyar klubcsapat valamelyik európai kupa legjobbjai között és játszhat ősszel is nemzetközi meccseket. Ez hat éve a is a Videotonnak sikerült, akkor az Európa-liga selejtezőjén menetelt végig veretlenül.

Azóta viszont nagyot fordult a magyar focival a világ: 2012-ben még egyetlen új stadion sem épült, mostanra pedig arénák nőttek ki a földből mindenhol, ahogy írtunk róla, az Orbán-kormányok 2010 és 2020 között legalább 350 milliárd forintot költenek a létesítményekre. Csakhogy amíg többek mellett

Mezőkövesdre, Kisvárdára és Tiszakécskére is jutott új stadion,

a tologatások és csúszások miatt épp Székesfehérváron nem készült el még az új pálya. Így nemcsak a selejtezőket, de a csoportkört sem lehet majd a Sóstói Stadionban lejátszani.

Eddig a felcsúti Pancho Arénában játszott a Vidi a BL-selejtezőben, az viszont már a BL play-offra sem alkalmas – ugyanis lehet, hogy az 1800 fős faluhoz képest óriási a több mint 3000 székes stadion, az európai futballszövetség szabályai szerint kicsi. A Videoton már megnevezte:

a Ferencváros stadionjában a Groupama Arénában fogják játszani

az esetleges BL play-offot, illetve ez lesz a hazai pálya akkor is, ha bármelyik sorozat főtáblájára jut a csapat.

Vagyis valósággá válik az, amit évek óta ígérnek a Ferencváros vezetői, és tényleg csoportkörös meccseket fognak játszani végre az Üllői úton. Igaz, nem a Fradi futballistái.

A sorsolás már ismert, a Videoton a BL következő körében a skót Celtic és a görög AEK Athén párharcának győztesével (az állás a visszavágó előtt 1-1) kerülne össze. Ha átkerül az EL-be, a walesi TNS és a dán Midtjylland párosítás győztese (itt egy meccs után 2-0 a dánoknak) vár rá.

Borítókép: A fehérvári csatár, Danko Lazovic gólöröme az NB I. tavalyi szezonjában, amikor a Videoton vendégként kapott ki 3-1-re a Ferencvárostól a Groupama Arénában, MTI Fotó: Koszticsák Szilárd