Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem azt tanítják a genderszakon, amire gondol

Nem azt tanítják a genderszakon, amire gondol

Tudja, hogy a szülésről visszatérő nők felének miért nincs munkahelye? És azt, hogy a 2008-as gazdasági válság miért hatott rosszabbul a kelet-európai nőkre, mint a férfiakra? A mesterszak kutatói a többi közt erre is keresik a választ. Az ELTE pedig azt is elmagyarázta, miért tiltakozik határozottan a képzés megszüntetése ellen. 

Hiába próbálta megmagyarázni az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és hiába kiáltotta ki feleslegesnek közösségi oldalán Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, még mindig nem derült ki, pontosan miért is akarja megszüntetni a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakot a kormány. Érthetetlen a döntés nemcsak azért, mert alig néhány tucat hallgatót érint, hanem azért is, mert a szakot éppen az a Fidesz-kormány engedélyezte, amely most feleslegessé nyilvánítaná.

„Nem a piac igényeire reagálva, nem a felvételizők tömeges kérésére, nem a tudományos igényesség okán, hanem ideológiai okokból hozták létre” – kommentálta a döntést Rétvári, aki akkor is parlamenti államtitkár volt, amikor azt meghozták.

Ahogy korábban megírtuk, az előterjesztés Magyarországon két egyetemet érintene: az ELTE-t és a CEU-t, melynek angol nyelvű képzésére nem lenne érvényes. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem viszont egy egész mesterszakot veszítene el, ahova idén is többen felvételiztek, és amelyet abból a célból hoztak létre, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik a jövőben fontos társadalmi kérdésekben végeznének kutatásokat.

De mi is az a genderszak?

Magyarországon még mindig hatalmas a zavar a fejekben arról, hogy mit is tanítanak az úgynevezett „genderszakon”. Rétvári Bence szerint például a képzés „tartalmilag szemben áll mindazzal, amit a kereszténydemokrácia az emberről vall”, több jobboldali megmondóember pedig egyenesen a meleglobbitól félti Magyarországot.

A társadalmi nemek tanulmánya azonban teljesen mással foglalkozik. Az itt végzett kutatások a magyar társadalom olyan problémáira mutatnak rá, amelyek megoldásában a kormányzat is kinyilvánította aktív részvételi szándékát – mutatott rá közleményben az ELTE.

Gregor Anikó szociológus, a mesterszak egyik oktatója korábban a 444.hu-nak úgy fogalmazott: „a szociológia felől megközelítve a társadalmi nem fogalma alatt azokat a kulturálisan és társadalmilag létrehozott és az egyes nemekhez rendelt előírásokat, normákat, társas jelentéseket, az ezekre a jelentésekre épülő egyenlőtlen nemi viszonyokat értjük, amelyek az egyének közötti kapcsolatokon és interakciókon, a társadalom különböző intézményein, valamint az egész társadalmi berendezkedésen keresztül jönnek létre”.

A tudományág leegyszerűsítve tehát azt kutatja, milyen hatással van a nőkre és a férfiakra, hogy már gyerekkoruk óta más elvárásokat támaszt velük szemben a társadalom.

Elég csak a gyesről, gyedről a munkaerőpiacra visszatérő nők munkavállalási nehézségeire gondolni: egy 2012-es hazai TÁRKI-kutatás például kimutatta, hogy a nők felének egyszerűen nincs munkahelye, ahová szülés után visszatérhetne. De itt vizsgálják azt is, miért hatott a 2008-as gazdasági válság a kelet-európai nőkre negatívabban, mint a férfiakra, vagy miért van az, hogy az ápolási díjban részesülők háromnegyede nő, és miért tartja 10-ből 7 ember elsősorban a nők feladatának azt, hogy az idős vagy tartósan beteg családtagokat ápolja.

Az ELTE is határozottan elutasítja a szak megszüntetését. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az sem mellékes szempont, hogy a nők és férfiak jövedelme közti különbség az Eurostat adatai szerint jelenleg 14 százalékos Magyarországon, a frissdiplomások között nem találunk olyan képzési területet, ahol a férfiak kezdőbére ne lenne magasabb a nők kezdőbérénél – mutatott rá az ELTE közleménye.

Az ELTE nem fogadja el

Bár pénteken még úgy tűnt, hogy az ELTE tudomásul veszi a kormány döntését, hétfőn az egyetem újabb közleményt adott ki, melyből világosan kiderült, hogy határozottan tiltakozik a szak megszüntetése ellen. Emellett az intézmény újabb részletekkel is szolgált arról, egyáltalán honnan és hogyan értesültek egy ilyen, az egyetemi autonómiát súlyosan érintő döntésről.

Mint írták, a kormányzati szervektől semmilyen közvetlen megkeresést nem kaptak a szak megszüntetésével kapcsolatban, a rendelettervezetről a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közvetítésével szereztek tudomást. Bár erre mindössze 24 órát kaptak, az egyetemnek mégis sikerült a határidőn belül megfogalmaznia az észrevételeit, melyben kifejtették, miért nem értenek egyet az előterjesztéssel.

Mindenekelőtt azt kifogásolták, hogy az előterjesztés semmilyen indoklást nem tartalmaz arról, miért is szüntetnék meg a társadalmi nemek tanulmánya szakot. Anélkül pedig elég nehéz érdemi álláspontot kifejteni a témában.

Alaptörvényt is sérthet

Azt is hangsúlyozták, hogy a mesterszak tartalmának 2016-os felülvizsgálata során egyetlen minisztérium, tudományos, szakmai vagy társadalmi szervezet észrevételt, megjegyzést, aggályt vagy kritikát a szak tartalmával kapcsolatosan nem fejtett ki. Ráadásul a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság is pozitívan bírálta el a kérelmüket és támogatta a képzés indítását.

Az ELTE szerint a szak rendeleti úton történő megszüntetése az Alaptörvényt is sértheti, hiszen annak X. cikke garantálja a felsőoktatás és a tudomány autonómiáját, miközben rögzíti a kormány gazdálkodási kontrollját.

Az egyetem most szakmai egyeztetést kezdeményezett a Magyar Rektori Konferenciával, és az oktatók továbbra is szívesen folytatnak tudományos és szakmai vitát a szak tartalmáról, valamint a képzés fontosságáról. Szerintük ugyanis szakmailag semmi nem indokolja, hogy egy olyan szakot szüntessenek meg, amely hosszútávon biztosíthatja olyan szakemberek utánpótlását, akik „a férfiak és nők közötti társadalmi viszonyokkal és egyenlőtlenségekkel, így a család és a népesedés kérdésével, mindezek magyarországi és globális gazdasági és kulturális okaival és következményeivel foglalkoznak”.