Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

15 millióra büntette az MNB Gyurcsányék cégét

15 millióra büntette az MNB Gyurcsányék cégét

Az MNB engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt 15 millió forint bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-vel szemben, s azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő pénzügyi szolgáltatás további folytatását. A társaság a vizsgált két éves időszakban közel 400 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt jogosulatlanul különböző magán- és jogi személyeknek. Az MNB az ügyben büntetőfeljelentést tesz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 6-án hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a gyanú szerint jogosulatlan pénzkölcsönnyújtással foglalkozó Altus Portfólió Kft. tevékenységének áttekintésére. A 2016. januártól kezdődő időszakot érintő eljárás célja annak megállapítása volt, hogy a társaság végzett-e az MNB engedélye nélkül üzletszerűen a hitelintézeti törvény szerint engedélyhez kötött hitel- és pénzkölcsönnyújtást.

Altus Portfólió Kft. tulajdonosa Gyurcsány Ferenc a DK elnöke, a cég ügyvezetője a politikus felesége Dobrev Klára. Gyurcsány többször elismerte, hogy adtak cégükön keresztül kölcsön a milliárdos adócsalással vádolt Czeglédy Csabának, pontosabban a cégének, a Human Operator Zrt-nek, amit most részben az MNB vizsgálata is alátámaszt. A társaság ellen több fideszes politikus is kezdeményezett vizsgálatot. Ennek során Dobrev Klára nyilvánosságra hozta, hogy az Altus pénzügyi befektetések kezelésével foglalkozik, nem pedig pénzkölcsön nyújtásával, különösen nem “üzletszerű nyújtásával”. Hozzátette: ismerőseik, barátaik közül többnek is “átmeneti fizetési gondjai megoldása érdekében” adtak kölcsön. Ám ez a cég fő tevékenységére nem volt érdemi hatással – írta Dobrev Klára, megjegyezve: “a kölcsön célja minden esetben segítség volt”.

Az MNB másként látja

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás során feltárt bizonyítékok alapján megállapította, hogy az Altus Portfólió Kft. a vizsgált időszakban összesen 390,8 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt, vagyis visszafizetési kötelezettséggel bocsátott pénzösszegeket – jellemzően kamat ellenében – több magán- és jogi személy részére. Megállapítást nyert továbbá, hogy a társaság a kamatkikötés mellett folytatott pénzkölcsönnyújtási tevékenységét üzletszerűen: rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányulóan végezte – állítja a jegybank.

Az üzletszerű hitel- és kölcsönnyújtás Magyarországon – a vonatkozó hitelintézeti törvény alapján – az MNB engedélyéhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül. Az Altus Portfólió Kft. ugyanakkor nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az Altus Portfólió Kft.-t. A bírságösszeg alapját az engedély nélküli kölcsönnyújtással jogellenesen – közvetlenül vagy közvetett módon – elért haszon képezte. Az MNB emellett azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság jegybanki engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási – különösen pénzkölcsönnyújtási – tevékenységet végezzen – olvasható az MNB közleményében.

Az MNB eljárást indított Gyurcsányék cége ellen, Dobrev Klára csattanós választ adott

Az MNB eljárást indított Gyurcsányék cége ellen, Dobrev Klára csattanós választ adott “Ha politikát csinálnak, akkor csináljunk politikát” – ezzel reagált a Facebookon Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára arra a pénteki hírre, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) állítólagos tiltott hitelezési tevékenység miatt piacfelügyeleti eljárást indított Gyurcsányék cége, az Altus Portfólió Kft.-vel szemben.