Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Zágráb újra az Interpol körözési listáján látná a Mol-vezért

Zágráb újra az Interpol körözési listáján látná a Mol-vezért

A horvát rendőrség újra kérte az Interpoltól, hogy újítsa meg Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen korábban kiadott elfogatóparancsot – írta az MTI az N1 horvát hírcsatornára hivatkozva. A horvát hatóságok arra hivatkoznak, hogy az Európai Unió Bírósága júliusi döntése szerint az uniós tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozatot hozni minden európai elfogatóparancsról, függetlenül attól, hogy hogy az ügyészség megszüntette a nyomozást.

A luxemburgi testület ítéletét követően a horvát sajtó úgy értelmezte a döntést, hogy Magyarországnak ki kell adnia Hernádi Zsoltot Horvátországnak. Laura Valkovic, Hernádi horvát ügyvédje ugyanakkor azt mondta: az Európai Unió Bírósága nem azt mondta ki, hogy Magyarországnak ki kell szolgáltatnia Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, hanem hogy Horvátország kiadatási kéréséről egy magyar bíróságnak kell döntenie. A kérdésről a Zoom.hu is írt:

A Mol vezérét ki kell adni a horvát bíróságnak?

A Mol vezérét ki kell adni a horvát bíróságnak? Az uniós tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozatot hozni a részükre továbbított minden európai elfogatóparancs ügyében, annak végrehajtása nem tagadható meg azon az alapon, hogy az ügyészség megszüntette a büntetőügyben folytatott nyomozást, amelynek során az érintettet csupán tanúként hallgatták ki – közölte döntését az Európai Unió Bírósága szerdán.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség még 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen, mondván: a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. A Mol és Hernádi visszautasította a vádakat, kijelentve, hogy soha nem korrumpáltak politikust, és nem adtak kenőpénzt az INA megszerzéséért.

A magyar ügyészség vesztegetés bűntettének gyanúja miatt rendelt el az ügyben nyomozást még 2011-ben ismeretlen tettes ellen. Majd megállapította, hogy a Mol érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették. Ez alapján a magyar bíróság 2013-ban megtagadta Hernádi ügyében a horvát ügyészség által kibocsátott elfogatóparancs végrehajtását.

A horvát alkotmánybíróság 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet. A hatályon kívül helyezett ítéletben részben azzal vádolták a korábbi miniszterelnököt, hogy kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban. A Mol vezére pedig 2016 októberében véglegesen lekerült az Interpol körözési listájáról, mivel a szervezet elutasította a horvát kérést, hogy újítsák meg az elfogatóparancsot.

(MTI)

Borítókép: Hernádi Zsolt / MTI Fotó: Földi Imre