Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem az Iszlám Állam áll a kanadai halálos lövöldözés mögött

Nem az Iszlám Állam áll a kanadai halálos lövöldözés mögött

Pénteken portálunk is beszámolt a kanadai lövöldözésről, amely során legalább négy ember életét vesztette az ország keleti részén lévő Fredericton városban. A Magyar Távirati Iroda még aznap azt közölte, hogy az Iszlám Állam magára vállalta a támadást. Bár már akkor is rámutattunk, hogy a kanadai rendőrség szerint semmi jel nem utal arra, hogy az iszlamista szélsőségesek állnának a lövöldözés mögött.

Az MTI szombat délután hozta le Hibaigazítás címszó alatt, hogy korábbi beszámolójukban hiba van, és törölték azt a részt, miszerint az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet.

A hvg.hu hibaigazításról szóló cikkében azt írja az Indexre hivatkozva, hogy a nemzetközi médiában nem volt szó arról, hogy az Iszlám Államnak köze lett volna a lövöldözéshez, ezt csupán a magyar hírügynökség tálalta így. Az MTI pedig valószínűleg az AFP francia anyagából dolgozott, amelyben valóban megtalálható az MTI-nél is meglévő két mondat, ellenben a júiusi torontói lövöldözéssel kapcsolatban, amelyet valóban magára vállalt az szélsőséges szervezet.

Borítóképen Torontó 2018. április 23-án, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott a kanadai nagyvárosban. Legalább két ember életét vesztette. (MTI/EPA/Warren Toda)