Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Azt hitte a pedofilbotrányba keveredett bíboros, hogy megúszhatja

Azt hitte a pedofilbotrányba keveredett bíboros, hogy megúszhatja

A chilei parlament arra készül, hogy a római katolikus egyház molesztálási botrányában játszott szerepe miatt megfosztja chilei állampolgárságától Ricardo Ezzati olasz bíborost, Santiago de Chile érsekét. Ezzati 2006-ban kapott chilei állampolgárságot, az ország ügyeinek előmozdítása, különösen az oktatás terén.

A chilei egyházat pedofilbotrány rázta meg az elmúlt hónapokban. A hatóságok 158 embert, köztük püspököket, papokat és az egyházhoz köthető világi személyeket vontak vizsgálat alá a szexuális visszaélések ügyében, melyek közül nem egy a múlt század hatvanas éveire nyúlik vissza.

A bíborost augusztus 21-re idézték meghallgatásra az ügyészségre, mert a gyanú szerint köze lehetett az esetek eltusolásához.

Jelenleg 73 ember ellen 38 ügyben folyik eljárás, akik a vádhatóság szerint 104 emberrel szemben követtek el szexuális visszaéléseket. A chilei püspöki hivatal 44 embert függesztett hivatalából. Egy felmérés szerint a chileiek 96 százaléka szerint az egyház védi a szexuális visszaélésekkel vádolt papokat.

(MTI)

Borítókép: Illusztráció / Forrás: pixabay.com