Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Új-Zéland is betiltja az egyszer használatos műanyagzacskókat

Új-Zéland is betiltja az egyszer használatos műanyagzacskókat

Új-Zéland is csatlakozik azon országokhoz, amelyek betiltják az egyszer használatos műanyag zacskókat – jelentette be a kormány pénteken. Az még nem tudni, hogy lakosság hogyan reagál majd, Ausztráliában teljesen kiakadtak az emberek.

„Kivonjuk a forgalomból az egyszer használatos műanyag zacskókat, hogy jobban védhessük környezetünket és megóvjuk tiszta, zöld hírnevünket” – mondta Jacinda Ardern miniszterelnök.

Több mint száz joghatóság, köztük például Ausztrália nyolc államából hatban, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban és Kínában már teljes tilalmat rendeltek el, míg máshol illetéket vagy díjat vezettek be. Indiában több városban is betiltották az eldobható műanyagból készült zacskókat és palackokat, Mumbaiban akár börtönbe is mehet, aki ilyet használ.

„Új-Zélandon több százmillió egyszer használatos műanyag zacskót használunk – a zacskóhegy számos darabja végül értékes partvidéki és tengeri környezetünket szennyezi és komoly károkat okoz a tengeri élővilágnak, miközben léteznek használható alternatívák a vásárlók és az üzletek számára” – emelte ki Ardern.

A kormány hat hónapos átmeneti időszakot javasolt, utána viszont súlyos büntetést helyezett kilátásba a tilalom megsértőinek.

Zöld hírneve ellenére Új-Zéland egyike a világ legnagyobb városiszemét-termelőinek a fejenkénti arányt tekintve. Becslések szerint jelenleg minden új-zélandi több mint 150 egyszer használatos zacskót használ évente, ami összesen mintegy 750 millió műanyag zacskót jelent.

Évente nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánokba a becslések szerint, rengeteg élőlény halálát okozva. Ha ez a trend tovább folytatódik, az óceánokban lévő műanyag súlya 2050-re nagyobb lesz, mint a halak súlya.