Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Piszkosul nő idén a szállodák árbevétele

Piszkosul nő idén a szállodák árbevétele

Az év első 5 hónapjában a magyar szállodákban 5,9 százalékkal emelkedett a foglalások száma. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 8,6, a külföldieké 3,8 százalékkal nőtt 2017 azonos időszakához képest. Ennél is gyorsabb ütemben, 8,6 százalékkal nőtt a szállodák árbevétele, ám ebben már megjelenik a forintgyengülés hatása is.

A KPMG szakértője, Indra Dániel szerint utóbbi hatás leginkább most, a főszezonban érezteti a hatását, hiszen az árfolyam júniusban ugrott tartósan 320 forint fölé az euróval szemben. Ez már számottevő árbevétel-emelkedést indukál a külföldi vendégeket fogadó szálláshelyeken, ráadásul drágítja külföldi nyaralást, ami erősíti a belföldi turizmust is. Mindezzel számolva nem elképzelhetetlen, hogy a szektor árbevétele idén kétszámjegyű növekedést ér el.

Bár az elő- és főszezonról még nincsenek pontos adatok, rekord eredményeket sejtet több más, biztató fejlemény is: a megtelt Balatonról szóló híradások mellett ilyen, hogy az eddig megrendezett nagy fesztiválok (Balaton Sound, Volt, Efott, Campus) mindegyike rekordot döntött, és 500 ezernél magasabb összlátogatószámra számítanak a Szigeten. Ugyancsak a növekedés irányába mutat, hogy hosszú évek után ismét rendkívül sokan látogattak ki a Formula 1 Magyar Nagydíjra.

Indra Dániel arra is felhívja a figyelmet, hogy július végéig csaknem 8,4 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc repülőtéren, ez 14,7 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Július volt az első hónap a repülőtér életében, amikor több mint másfél millió utazó haladt át a terminálon.