Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ősszel jön a magyarfilm-dömping: szinte hetente érkezik új premier

Ősszel jön a magyarfilm-dömping: szinte hetente érkezik új premier

13 magyar filmet egész biztosan bemutatnak szeptember és december között, de még négy másik is becsúszhat.

Virágvölgy

Bemutató: augusztus 30.

Csuja László filmje a Karlovy Vary Filmfesztiválon debütált (és egyébként a fiatal, frissdiplomásokat segítő Inkubátor Program keretében készült, viszonylag szerény költségvetésből), ahol a régióban gyártott első és második filmeket felvonultató East of the West versenyprogramban elnyerte a zsűri díját. A történet szerint a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, amikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak, és úgy dönt, hogy mindenáron otthont teremt számukra. A Virágvölgy amatőr színészekkel készült, a női főszereplő Berényi Bianka, az EU Cannibal frontembere, a férfi főszerepben pedig Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)

Bemutató: szeptember 13.

A HBO Terápia című sorozatának harmadik évadában rendező Schwechtje Mihály az online zaklatásról készített filmet. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) főszereplője, Eszter a tinédzserkor megpróbáltatásait a mangák világában igyekszik átvészelni. Kívülállóként szemléli kortársait, náluk sokkal többet jelent neki, hogy angoltanára külön figyelmet fordít rá. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj. Muszáj szembenéznie tinédzser korosztályával, a kortársai hiúságával és saját csapongó érzelmeivel.

Napszállta

Bemutató: szeptember 27.

A Saul Fiával Oscar-díjat nyerő Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a Napszállta nem került be a cannes-i filmfesztivál versenyprograjába, viszont egy másik patinás filmmustra, a velencei vetíti majd (augusztus 29-szeptember 8.), nem sokkal később pedig a hazai mozikban is nézhető majd. A Napszállta 1913 nyarán játszódik Budapesten, a béke utolsó napjaiban. Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, a bátyja után kutatva pedig egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

Nagyi Projekt

Bemutató: szeptember

Ez egy hét évet átfogó dokumentumfilm, amely három fiatal srác és nagymamáik kapcsolatát állítja a középpontjába. Révész Bálint filmje személyes élményeken keresztül rajzol képet nemcsak a generációik közötti transzcendentális kapcsolatról, hanem a XX. század történelmének szubjektivitásáról az egykori angol kém nő, a náci Németország-beli táncosnő és a magyar kommunista holokauszt túlélő nagymama emlékei nyomán.

Nyitva

Bemutató: október 18.

A monogámia lehetetlenségét és alternatíváit körbejáró Nyitva című vígjáték egy harmincas, hosszú évek alatt „összekopott” pár történetét meséli el. Az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásoknak a fiatalok úgy próbálnak elébe menni, hogy megnyitják a kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. Ez azonban jóval nehezebb feladatnak bizonyul az elképzeltnél: az újonnan felkínálkozó lehetőségeknek sem a testi, sem az érzelmi hatásaira nincsenek felkészülve. Mégis elszántan döngetik le saját tabuikat egy őszintébb, érettebb kapcsolat reményében. Nagypál Orsi számos sorozat után (Terápia, Tóth János) végre nagyjátékfilmet rendez.

Guerilla

Guerilla. Fotó: Proton Cinema

Bemutató: október 4.

Kárpáti György Mór filmje szintén Inkubátoros, a sztori pedig két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történeten keresztül mutatja meg az 1848-49-es szabadságharc idején, az erdő mélyén harcoló fiatal gerillák életét. Barnabás a forradalom kitörésekor elbújt a sorozás elől, helyette az öccse vonult be. Útnak indul, hogy megkeresse és hazavigye a testvérét. A háborúval való találkozás azonban olyan élmény számára, amelynek hatására újra kell értékelnie a bátorságról és felelősségről alkotott képét.

Hat könnyű lecke

Fotó: ELF Pictures

Bemutató: október 11.

Ez a dokumentumfilm szintén az Inkubátor-program keretében készül el, amelyben Zurbó Dorottya egy szomáliai kamaszlány történetét meséli el, aki a menekültstátusz elnyerése után szorgalmasan magyarul kezd tanulni, sőt készül az érettségijére. A film a magyar nyelvleckék tematikáját követve mutatja be beilleszkedésének történetét.

X – A rendszerből törölve

Bemutató: november 1.

Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezőjének második mozifilmje, az X egy skandináv típusú, sodró, gyors ritmusú, erős vizuális világú, látványos krimi lesz. A főszereplő Éva (Balsai Móni) megérzi, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság igazából összefügg, és egy sorozatgyilkos műve. Ám Éva használhatatlan, férje öngyilkossága óta pánikbeteg és a mániáival küzd. Ekkor felkerül a központba egy új tiszt, Péter (Schmied Zoltán) meglátja kolléganője különleges tehetségét és meglátja benne a nőt is, majd együtt erednek a felderítetlen esetek nyomába.

Egy nap

Bemutató: november 8.

Csuja László Virágvölgyéhez hasonlatosan Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje is az Inkubátor Program keretében készült, és ugyancsak rangos díjjal debütált: a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját nyerte meg a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül. Az Egy nap főszereplője Anna (Szamosi Zsófi), egy 40 körüli nő, aki állandóan rohan, van három gyereke, férje, munkája, meg rengeteg anyagi szorongása. Egy rohanó napját láthatjuk a filmben.

Ruben Brandt, a gyűjtő

Bemutató: november 15.

A Berlinale Ezüst Medve díjas Milorad Krstić rendezésében készülő animációs mozifilm a világ legnevesebb múzeumaiban őrzött remekművek elrablásáról és a műkincsrabló banda utáni hajszáról szól.

A Macskafogó óta az első animációs mestermű készül

A Macskafogó óta az első animációs mestermű készül A Ruben Brandt, a gyűjtő james bondi hangulatot, pörgős akciókat, kivételes rajztechnikát és intellektuális többletet is tartalmaz. Az animációs film novemberben érkezik, és amit eddig láttunk belőle, zseniális. Animációs filmekből ugyan sok készül hazánkban és nagy hagyománya is van, egész estés alkotásokból viszont elvétve érkezik egy-egy komolyabb darab.

A főszereplőt, a Gyűjtőt rémálmai kényszerítik a festmények eltulajdonítására, csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.

Tegnap

Bemutató: Ősz

A magyar-francia-német-holland-svéd koprodukcióban készülő filmet az alkotók „egy fényes nappal, tűző napsütésben elmesélt film-noirnak” ígérik, aminek bemutatója az augusztus 1. és augusztus 11. között rendezett locarnói filmfesztiválon lesz, hazai premierről még nincs pontos infó. Kenyeres Bálint filmterve már régóta érlelődik, még 2011-ben elkészült, és meg is nyerte a cannes-i L’Atelier díját. A 2005-ben alapított program évente tizenöt, kiemelkedően magas színvonalú filmterv fejlesztéséhez nyújt segítséget. A Tegnap egyébként egy skandináv építészről szól, aki egy ízben rossz híreket kap cége Észak-Afrikában zajló építkezéséről, emiatt a helyszínre utazik, ahol egyben egy sajátos, belső utazás kezdődik.

Az Úr hangja

Bemutató: december 20.

Pálfi György Stanislaw Lem azonos című regényéből készített forgatókönyvet, amely az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó családi krimi kereteiben. A film főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter (Polgár Csaba), egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A találkozás közben fordulatot és tanulságot hoz majd, mert ennek köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, hogy nem vagyunk egyedül a világmindenségben.

Rossz versek

Fotó: Szemerey Bence

Bemutató: december 27.

Reisz Gábor első nagyjátékfilmje pikkpakk kultstátuszba került, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan után pedig érthetően sokan várják új filmjét a Rossz verseket is. Ez a film is hihetetlenül személyesnek ígérkezik, ráadásul maga a rendező alakítja a főszereplőt. A sztori szerint a 33 éves Merthner Tamásnak összetörik a szíve, amikor Párizsban ösztöndíjjal tanuló barátnője szakít vele. Elmerülve az önsajnálatban, Tamás az emlékei közt kezd kutatni, hogy kiderítse vajon a szerelem csak akkor válik-e valóssá, amikor már gyakorlatilag megszűnt.

Befuthat még:

Valan

A Valan egy erdélyi bányavárosban játszódó lélektani krimi, amelyben a harmincas főszereplő a múlt démonaival küzdve huszonkét évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt húga ügyében nyomoz. Bagota Béla első filmje.

Drakulics elvtárs

A Vajna-korszak első alkotása Bodzsár Márk Isteni műszakja volt, a rendező pedig 2013 óta először készített filmet. A Drakulics elvtárs egy 70-es években játszódó, romantikus vámpírtörténetet mesél el. A vámpír nyugatról látogat haza a Kádár-kori Magyarországra, és rögtön az állambiztonság célkeresztjébe kerül. A titkosszolgálati megfigyelés során bontakozik ki a szerelem közte és a beszervezésével megbízott fiatal elvtársnő között.

Apró mesék

Szász Attila a köztévén több történelmi filmdrámát is készített (A berni követ, Félvilág), ezúttal pedig mozifilmet rendez, ismét Köbli Norbert forgatókönyvíróval. Az Apró mesék 1945-ben, a II. világháború utáni hónapokban játszódik Magyarországon, amikor káosz és bizonytalanság uralkodik az országban. A történet főszereplője egy szélhámos, aki ezt a zavaros időszakot próbálja kihasználni, míg egy váratlan találkozás örökre megváltoztatja az életét. Sokáig úgy volt, Nagy Zsolt lesz az egyik főszereplő, ám júliusban kiszállt a produkcióból. Helyette a Szürke senkikből és a Saul fiából ismerős Molnár Levente ugrott be. A történelmi thriller két másik főszereplője Szabó Kimmel Tamás és Kerekes Vica lesz.

Folyékony arany

Ez is egy dokumentumfilm, aminek Almási Tamás (Ítéletlenül, Meddő, Sejtjeink, Puskás, Tititá) a tokaji aszút választotta témájául. A Folyékony aranyban mai történetek által mutatja be a tokaji borászok mindennapi küzdelmeit és azt a megszállott várakozást, amely az aszú készítését kíséri.