Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Népszava: Kétféle tankönyvből lehet majd választani a jövőben

Népszava: Kétféle tankönyvből lehet majd választani a jövőben

Bár a magyar kormány korábban azt kommunikálta, hogy 2019 szeptemberétől már az új alaptanterv szerint taníthatnak az iskolákban, az új koncepció még koránt sincs kész. A Népszava azt írja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) még csak e hét hétfőn kapta kézhez az új tervezetet.

Az új Nemzeti alaptanterven (NAT) dolgozó szakértőket az is aggasztja, hogy míg a kormány eddig nem szólt bele a munkájukba, most már az elején leszögezte, hogy az új NAT-nak kellően nemzetinek, munkaalapúnak és a családközpontúnak kell lennie, azt azonban, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venniük, nem részletezték számukra.

A szakértők szerint előbb-utóbb konfliktus lehet abból, hogy a miniszteri megbízott, Csépe Valéria „mindenre bólogat, amit a kormány kér”, az elvárásokat viszont nem kommunikálja a szakmai csoportok felé. A szakemberek szerint az új koncepciót, amely nem igazán tükrözi a „nemzeti-munkaalapú-családközpontú” hármas elvárást, lehet, hogy túl liberálisnak tartja majd a mostani vezetés, ezért vélhetően számos módosítást javasol majd, így még több időbe telhet, míg a nyilvánosság megismerheti a koncepció tartalmát.

A Népszavának nyilatkozó szakértő szerint az új NAT-nak megfelelő tankönyvek nem állnak még rendelkezésre, azokat egy, a jelenlegi állás szerint félkész koncepció alapján dolgozzák majd a ki a közeljövőben. A lap a forrásaira hivatkozva azt írja, a kormány elképzelésében kétféle tankönyv szerepel: egy állami és egy egyházi, keresztény szemléletű, ezekből lehet majd választani. Az Emmi a lapnak küldött válaszában cáfolta az értesüléseket, a tárca csak annyit közölt, hogy a hétfői közleményüket vegyék figyelembe.

Ebben viszont csak arról adtak tájékoztatást, hogy a koncepcióról a minisztériumi véleményezést követően indul széles körű társadalmi és szakmai egyeztetés, majd annak lezárultát követően kerül a kormány elé a tervezet. Az Emmi a Népszava megkeresésére közölte, a társadalmi egyeztetés indulásáról tájékoztatja majd a lapot.