Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Heves viharokkal érkezhet a hidegfront

Heves viharokkal érkezhet a hidegfront

Térségünk egyre inkább egy nyugat-európai frontrendszer előterébe kerül, péntek délután az északnyugati területeket már egy hidegfront is eléri.

Eleinte még többnyire napos időre számíthatunk kevés gomolyfelhővel, majd délután az a Dunántúl északi és nyugati részén, illetve az Északi-középhegység térségében erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a helyeken elszórtan zápor, zivatar alakul ki. A zivatarokat helyenként felhőszakadás és jégeső is kísérheti.

A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, majd péntek késő délutántól a Kisalföldön és az Alpokalján északnyugatira fordul, és megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 24 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben egy-két fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 31 és 36 fok között valószínű.

Pénteken az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön a délutáni, esti órákban kialakulhat néhány nem heves, helyi jellegű (lassan mozgó) zivatar, emellett délutántól egy hidegfront hatására északnyugat felől már heves zivatarok is elérhetik az országot, illetve alakulhatnak ki a Dunántúlon. A zivatarok éjfélig közelítőleg a Duna vonaláig érhetnek el.

A keleten előforduló zivatarokat jelentősebb mennyiségű csapadék és átmeneti erős vagy viharos (50-80 km/h) lökések kísérhetik, a dunántúli zivatarokhoz viszont nagyobb szemű jég, néhol 80-90 km/h-t meghaladó lökések és felhőszakadás is társulhat.

met.hu