Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lenne igény a rugalmas munkaidőre

Lenne igény a rugalmas munkaidőre

Magyarországon jelenleg az alkalmazottak kevesebb mint harmada dolgozik csak rugalmas munkarendben, de lehet, hogy az arány nő majd a jövőben. Várható, hogy osztrák mintára hamarosan a munkavállalói csoportok javasolják majd a munkáltatónak a munkaidő-beosztás megváltoztatását, addig is a munka törvénykönyvéből levezetve munkahelyenként igyekeznek a számukra kedvező munkarend kialakítására, írja a Népszava.

A rugalmas munkaidő-szervezést számos hazai munkahely alkalmazza már sikerrel. A gyakorlat szerint a dolgozó napi munkaideje egy részében – jellemzően 10 és 15 óra között – a munkahelyén tartózkodik, a nyolc órából hiányzó délelőtti és délutáni résszel pedig szabadon, illetve a közvetlen munkatársakkal egyeztetve gazdálkodik. A munkaidő-nyilvántartást ugyanúgy vezetni kell, mintha kötött munkarendben dolgoznának, és heti-havi összesítésben le kell dolgozni a törvényes munkaidőt.

Nemzetközi szinten tízből négy munkavállaló dolgozik rugalmas munkarendben, Magyarországon viszont csak tízből három – idézte a lap a Randstad Workmonitor első negyedéves felmérését. Különösen az úgynevezett Z generáció (az 1990-es években születettek) elvárása a kötetlenebb foglalkoztatás.