Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kihallgatta az ügyészség Burány Sándort

Kihallgatta az ügyészség Burány Sándort

A Központi Nyomozó Főügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt gyanúsítottként kihallgatta Burány Sándort. Az országgyűlési képviselő elismerte a bűncselekményt. A rendőrök még január 19-én 22 óra 13 perckor Budapest IX. kerület Határ úton ellenőrizték a Burány által vezetett autót, a szonda pedig enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot jelzett.

Az ügyészség közlése szerint Burány augusztus 8-án, gyanúsítotti kihallgatásán beismerő vallomást tett.

Belefutott a szondába

Mint arról a Zoom.hu is beszámolt, Burány Sándor vállalta a felelősséget, amiért még januárban enyhe fokú alkoholos befolyásoltság alatt vezette autóját a fővárosban. Az ellenzéki politikus azt mondta,

csak egy sört ivott, „nem szállt a fejébe az ital”, „pont belefutott” egy ellenőrzésbe, nem vette figyelembe, „hogy hát szonda is van a világon”.

Közismert, hogy az ittas vezetést illetően Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, vagyis technikailag Burány nem ott hibázott, hogy nem vette figyelembe, hogy „szonda is van a világon”, hanem hogy a szabályokat figyelmen kívül hagyva ittasan ült a volán mögé. Az persze régi vita, hogy szükség van-e zéró toleranciára, vagy lehetne-e engedni, hogy valaki minimális alkoholfogyasztás után vezessen.

Burány Sándor egyébként – elismerve felelősségét – , a történtek után a Facebookon azt írta, „elkövettem életem egyik legnagyobb hibáját: autóba ültem és vezettem. A közúti ellenőrzést végző rendőrök engem is megállítottak, és szonda megfújására kértek. Mentelmi jogomra természetesen nem hivatkoztam, arról a helyszínen lemondtam, hiszen cselekedeteim következményeit minden körülmények között vállalom.”

Mentelmi jog ötezernek

Ahogy arról a Zoom.hu is írt, a politikus nem csak a zéró tolerancia fogalmával nem volt teljesen tisztában, de a jelek szerint a mentelmi jogéval sem, hiszen arról nem lehet csak úgy „lemondani”, ezért is lepődött meg, hogy Polt Péter utóbb kikérte a mentelmi jogát. Érdekesség, hogy a legfőbb ügyész 2010-ben doktori disszertációját éppen „A parlamenti mentelmi jog, mint büntethetőségi akadály” címmel írta.

A képviselő nem mondhat tehát le a mentelmi jogáról, attól csak a parlament döntése foszthatja meg egy konkrét büntetőeljárás erejéig. Ezért egyetlen képviselő ellen sem indítható büntetőeljárás a törvényhozás előzetes hozzájárulása nélkül.

A mentelmi jog egyébként nem csak a parlamenti képviselőket védi, hanem a 199 politikusnál jóval szélesebb tömeget.

Összesen csaknem ötezer embert Magyarországon. Erről itt írtunk bővebben:

Az ötezer Burány Sándor országa vagyunk

Az ötezer Burány Sándor országa vagyunk Felfüggesztette a Párbeszéd-frakció politikusa, Burány Sándor ellenzéki képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés. A lépést Polt Péter legfőbb ügyész kérte, miután Burány Sándort ittas járművezetésen érték. Ahhoz, hogy eljárást indíthassanak a politikussal szemben, képviselőtársai legalább kétharmadának kellett a mentelmi joga felfüggesztésére szavazni.

Borítókép: Burány Sándor a parlamentben / MTI Fotó: Kovács Attila