Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Két Mészáros, mindkettő az új Mészáros akar lenni Felcsúton

Két Mészáros, mindkettő az új Mészáros akar lenni Felcsúton

Vajon sikerül a kutyapárt jelöltjének túlteljesítenie a pártvezetés által szabott 127 százalékot? Mire számít a Fidesz jelöltje a vasárnapi polgármester-választáson? Elér-e valaha a felcsúti kisvasút a Bajkál-tóig? Rendhagyó párhuzamos interjú.

Két Mészáros is verseng azért, hogy a vasárnapi időközi önkormányzati választáson az új Mészáros lehessen. Mészáros Lőrinc eddigi polgármester visszavonulása – az üzletre koncentrál inkább – két aspiráns előtt is megnyitotta az utat a polgármesteri székhez: a Fidesz-KDNP Mészáros László István alpolgármestert indítja, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) támogatásával pedig függetlenként Mészáros László János is indul.

Az új polgármester leendő munkahelye Felcsúton Fotó: Veres Viktor

A Zoom.hu párhuzamos interjúra próbálta rávenni a két polgármester-jelöltet, de csak részsikereket értünk el. Mészáros László István (Fidesz-KDNP) – aki a Fidesz 2014-es “Folytatjuk!” szlogenjével kampányol – nem kívánt kérdéseinkre válaszolni, csak annyit mondott, hogy

győzni szeretne, méghozzá úgy, hogy sok szavazatot kap.

Bőbeszédűbb volt viszont Mészáros László János (független), aki a Zoom.hu minden kérdésére válaszolt:

Mit szól, hogy a miskolci Fidesz-recept ismétlődik: két, azonos nevű jelölt indul a városban?
Remélem, nem ismétlődik: Miskolcon a fidesz által indított Erdei Sándor kb. hat szavazatot kapott (pontosan hatot – a szerk.), és szerintem még ezek között is lehetett, aki csak viccből szavazott rá.
Mennyi támogató szavazatra számít az 1507 választásra jogosult felcsútitól?
Ha öt százalékos eredményt elérünk, azt már sikernek tartom, efölött minden szavazat ajándék. A kormánypárti jelölt szavazóit valószínűleg intenzíven mozgósítani fogják, mi nem tervezünk ilyet, arra vagyunk kíváncsiak, hogy az elmúlt hetek “kutyapártos” kampánya hány szavazót tudott meggyőzni arról, hogy az ötvenes éveket idéző hangulat ellenére is az általunk vallott értékeket támogassa. Mindenesetre erős motivációt jelent, hogy ha az MKKP elnöksége által kitűzött 127%-os eredményt túllépem, minden efölötti százalékért egyedi Basky graffitivel díszített pólót kapok.
Mi lenne az első intézkedése, ha önt választanák polgármesternek?
Másutt a helyi adózás a szokás, mi bevezetjük a kapózást, vagyis a faluban élők vagyonát egyenlően osztjuk el az itt lakók között. Előzetes felmérések szerint 1811 felcsúti lakos ennek örülni fog, és mindössze egy lesz elégedetlen. Én magam (egy hónapja Felcsút az állandó lakhelyem) természetesen kimaradok ebből, hogy ne érhessen a saját pecsenyém sütögetésének álnok vádja.

Ha kell, a gázszereléstől sem riad vissza Mészáros László János (független) Forrás: Mészáros László János

Meddig hosszabbítaná meg a felcsúti kisvasutat?
Első lépésben mindenképpen elvinnénk a végállomást a Kelenföldi pályaudvarig, hogy a falut közvetlenül összekössük a 4-es metróval. A továbbépítést illetően tanulmányozzuk a Bajkál-Amur vasútvonallal való összeköttetés lehetőségét, de evés közben jön meg az étvágy: a Budapest – Belgrád vasútvonalhoz hasonló ambíciózus tervek adták az ötletet, hogy az Orient expressz és a Sinkanszen üzemeltetőivel is keressük a kapcsolatot.
Nincs túl sok rendőr a faluban? Tíz járőr vonult ki a minap a kutyapártiakat igazoltatni, amiért kátyúztak.
Először arra gondoltunk, hogy csak a szójáték miatt (kátyúk – kutyák) vonult ki ennyi rendőr, de a helyszínen kiderült, hogy a játékosok regisztrálását követően videópárbajra hívtak ki minket. A szemben álló csapatok a játéktéren elvegyülve fényképezőgépekkel és videokamerákkal igyekeztek az ellenfél játékosaiból minél többet egy képkockán megörökíteni. Saját felvételeinket már közzétettük az MKKP csoportjaiban, nyilván az ellenfél is így járt el saját, zárt csoportjaiban. Várjuk a független zsűri döntését.
Hol dobog Pannónia szíve?
A kérdés nyilván csapda. Engem is megtévesztettek azzal, hogy csakis Felcsúton, de hát a teherautó-forgalom miatt remegett a talaj. A zavaró hatásokat kiküszöbölő tektonikai mérések még nem igazolták ezt a hipotézist.
Ön mit festene még a felcsúti kocsma falára?
Bevallom, hogy az én kedvencem a foltos szalamandra (az Aggteleki Nemzeti Park címerállata).

Baksy Felcsúton Forrás: Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Mire lenne a legnagyobb szüksége a következő 4 évben Felcsútnak?
Az ajánlásgyűjtés során száz felcsútival beszélgettem, a kampányban már nem is számoltam. Amit legtöbben említettek, a Pancho aréna űrkikötőjének zsúfoltsága: a mérkőzésekre érkező ganümédeszi űrhajók teljesen elfoglalják a vendégparkolót, így az autóval érkező szurkolók a Fő utca két oldalán parkolnak le, kilométernyi szakaszon egysávosra szűkítve a forgalmas 811-es utat. Az űrkikötő B termináljának megépítésével felszabadulna a stadion vendégparkolója, így az autósok végre birtokba vehetnék, ami eredetileg nekik épült.
Kinek szurkol a magyar focicsapatok közül?
Ebben van egy kis nézetkülönbségünk Kovács Gergővel, mert (talán a politológus Török Gábor inspirációjára) én a női focimérkőzéseket kedvelem. Mindegyiket.
Mit tart Mészáros Lőrinc polgármestersége legnagyobb érdemének, sikerének illetve legnagyobb tévedésének, hibájának?
Mészáros Lőrinc kétségtelen lobbierejét latba vetve olyan beruházásokat hozott a faluba, amelyektől hasonló települések hanyatt-homlok menekülnének, jelenleg is Bánffyhunyad stílusú sportkomplexum épül a falu határában. Be kell valljam, hogy ilyen lobbierővel egyelőre nem rendelkezem, de ha terveim szerint Felcsút polgármestereként én leszek az ország (legalább második) leggazdagabb embere, üveg alagútból megtekinthető tengeri akváriumot illetve nemzetközi szintű szappanbuborék-fújó és papírrepülő-hajító bajnokságok megrendezésére is alkalmas csarnokot építtetnék. Ezzel Európában egyedülállóan komplex szolgáltatásokat kínálunk majd. Mások tévedéseit és hibáit nem szeretnék most sorolni, a Kutyapárt nem az ellenfél pocskondiázásával kívánja meggyőzni választóit. Saját hibáinkat viszont gondosan elemezzük, vallom, hogy a tanulás legjobb módja a hibázás, emiatt haragszom is a több mint bűn: hiba mondás terjesztőire.

Nem maradunk Mészáros nélkül

Akárkit is választanak polgármesternek a felcsútiak vasárnap, egy korszak lezárul a település életében azzal, hogy ők adták az ország első dollármilliárdos gázszerelőjét. Akinek hiányozna Mészáros Lőrinc, az akár a bőrébe is bújhat, miután megjelent a Super Mario mintájára egy videojáték, melyben Mészárosként gyűjthetünk pénzt. A Zoom.hu itt írt erről bővebben:

Eljátszott valaha a gondolattal, hogy Mészáros Lőrinc helyébe lép? Most megteheti – szó szerint

Eljátszott valaha a gondolattal, hogy Mészáros Lőrinc helyébe lép? Most megteheti – szó szerint Minden vágya, hogy Mészárosként gyűjtse a pénzt? Most megteheti, csak nem mindegy, hogy a Felcsútról ismerős vezetéknévhez milyen keresztnév tartozik.

Borítókép: a fideszes Mészáros László István (b), és a független Mészáros László János (j) választási plakátjai Felcsúton / Forrás: Zoom.hu