Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem pénzkérdés a kórházak szabályos működtetése az ÁSZ szerint

Nem pénzkérdés a kórházak szabályos működtetése az ÁSZ szerint

Nincs vége az üzengetésnek: az Állami Számvevőszék válaszolt a kórházszövetségnek az intézmények gazdálkodásával kapcsolatban.

Jellemzően az önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményekben tárt fel gazdálkodási szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – közölte a szervezet.

Lapunkhoz is eljuttatott közleménye megerősíti Domokos László, az elnök korábbi nyilatkozatát, miszerint a a szervezet utóbbi évek ellenőrzései során rendre ugyanazokra a kihágásokra és az átláthatatlan működésre hívta fel az intézmények, a fenntartók és a döntéshozók figyelmét. Az interjúból az körvonalazódott, hogy a szervezet vezetője szerint az egészségügyi ellátórendszer gyengeségeiért nem is annyira a kormány, hanem sokkal inkább a benne szereplő intézmények vezetői lennének a felelősök.

Az ÁSZ csütörtöki közleményével a Magyar Kórházszövetség szerdai nyilatkozatára reagált. Ekkor a szervezet és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők közölték, Domokos László Magyar Időknek adott interjúja alkalmas a betegek egészségügyi ellátással kapcsolatos bizalmának megrendítésére is.

Nehezen tudták értelmezni a cikkben méltatlan, szakmaiatlan és az intézmények lejáratására alkalmas példákat.

Szerintük ennyire kevés pénzből, ennyire hozzáférhető, ilyen magas szintű ellátása fejlett országokban sem általános. Ennek bizonyítására adatokat is közöltek: hazánkban 2017-ben a GDP 5,2 százalékát fordítottuk egészségügyi közkiadásokra, miközben az uniós átlag jelenleg 7,2 százalék. Jelentős az elmaradásunk, hiszen Magyarországon jelenleg az egy főre jutó egészségügyi közkiadás –
a javuló finanszírozás ellenére – 600 euró, míg az uniós átlag ennek több mint háromszorosa, azaz 2000 euró.

Az ÁSZ erre reagálva közölték, hogy egyetértenek a Magyar Kórházszövetséggel, miszerint a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania.

Ugyanakkor szerintük az elmúlt években egészségügyi gazdálkodó szervezeteknél – kórházaknál és szakrendelőknél – végzett ellenőrzések megállapításai ezt nem támasztották alá. Az ÁSZ mindössze annyit ír az egészségügyi intézmények alulfinanszírozottságáról, hogy jogszabályi előírások betartása, a szabályos működés biztosítása és fenntartása alapvetően nem pénzkérdés. A kórházszövetség meghívására, nem reagálta az ÁSZ, arról tehát nem írtak, hogy hajlandóak -e találkozni a szakma képviselőivel és érdemi párbeszéd induljon el az ágazat problémáiról.

Felejelentett az MSZP

Az MSZP országgyűlési képviselője, Korózs Lajos eközben feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen az ÁSZ-elnök kórházakat érintő megállapításai miatt.

A politikus a számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettsége megszegését gyanítja, feljelentésének teljes szövegét nyilvánosságra is hozta:

Borítókép: Ivándi-Szabó Balázs