Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megfúrták az ARC kiállítást: ez volt az oka

Megfúrták az ARC kiállítást: ez volt az oka

Leszavazta Zugló önkormányzatának tulajdonosi és közbeszerzési bizottsága Karácsony Gergely polgármester előterjesztését, amely a XIV. kerületi Örs vezér útján adott volna helyet az ARC kiállításnak. A Zoom.hu úgy tudja, a kormánypárti képviselők szavaztak nemmel, az MSZP-sek igennel, illetve volt három tartózkodás is. Az egyik Bihary Zoltán (Fidesz) a testület elnökéé, a másik a jobbikos Markó Eleméré, a harmadik pedig a Civil Zugló politikusáé, Várnai Lászlóé. Utóbbi talán a legmeglepőbb, mivel Várnai a projekt támogatójának tűnt – ha másért nem, talán azért is, mert egy pályamunkáját egyszer ki is állították az ARC-kiállításon.

Ha a három tartózkodó képviselő közül csak egyvalaki mégis igennel szavazott volna, meglett volna az engedély. Amúgy az elutasító voksokat sem értik sokan, mivel a bizottsági ülésen résztvevők szerint az ARC szervezői megnyugtató válaszokat adtak a tervezett helyszín közelébe eső 123 lakóházban élők aggályaira, félelmeire. Így például vállalták, hogy a tervezettnél korábban kapcsolják le a plakátokat megvilágító reflektorokat, melyeknek a fénye amúgy is lefelé irányul, tehát nem zavaró. A takarítást és a rendezvény biztosítását is vállalták a szervezők. Jelezték azt is, hogy a látogatók sem okoznak kényelmetlenséget, mivel nem egyszerre érkeznek, mint egy koncetre, hanem kis csoportokban. A döntés az előterjesztő polgármestert is váratlanul érte, a Zoom.hu információ szerint

az önkormányzatnál most keresik a lehetőséget, hogy mégse maradjon el idén az ARC-kiállítás.

Várnai: „ez egy ostoba helyszín”

Az egyik tartózkodó voksot leadó képviselő, Várnai László a Zoom.hu-nak elmondta, miért nem támogatta ebben a formában az előterjesztést. Hangsúlyozta, hogy nem elvi kifogásai vannak a kiállítással szemben – sőt, 2002-ben győztes plakátja is volt az ARC-kiállításon -, hanem egyszerűen a helyszínválasztás rossz. Az Örs vezér útja egy lakóutca, családi házakkal, nem túl széles, ráadásul parkolóhely sincs elég a környéken – sorolta kifogásait, melyek alapján úgy látja, hogy a több tízezer látogató nemcsak a füvet taposná ki, hanem elviselhetetlenné tenné az ott lakók életét egy hónapon át.

Legalább ilyen fontosnak nevezte Várnai azt is, hogy a szervezők büfét és mobilvécéket is ki akartak telepíteni, ami szaggal járna, ráadásul mindennek a nagy rendezvénynek a bérleti díja mindössze 132 ezer forint lenne – ez pedig nagyon kevés, mivel szerinte ennyi bevételt egy 40 négyzetméteres éttermi terasz hoz egy hónapban az önkormányzatnak, nem pedig egy csaknem 5000 négyzetméteres rendezvény. Várnai emlékeztetett: csak a plakátok oszlopainak alapterületét, 310 négyzetmétert akartak kifizetni a szervezők.

Elmondása szerint ő szívesen megszavazza a rendezvényt, ha az más helyszínen van, ahol nem zavarja a lakosokat és nem teszik tönkre a látogatók a zöldfelületet. Ilyen helyszínnek tartja például a Bosnyák teret, az Egressy út – Nagy Lajos király útja sarkát, vagy éppen a Vezér utat.

Mint azt a Zoom.hu korábban megírta, a szervezők vasárnap este a Facebookon számoltak be arról, hogy hónapok óta próbálnak helyszínt találni a köztéri tárlatnak, miután kiszorultak a Városligetből. Végül a XIV. kerület önkormányzata állt pozitívan a kezdeményezéshez, a nyilvános előterjesztésből az is kiderült, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem mögötti füves területen állítanák fel a plakátokat.

A csütörtök délelőtti bizottsági ülésen azonban a képviselők leszavazták az ötletet – közölték Facebook-oldalukon a szervezők.

„Sajnos Zugló önkormányzatának illetékes bizottsága nem támogatta a polgármester által előterjesztett területfoglalási kérelmünket. Dolgozunk tovább” – írták.

Bakos Gábor főszervező a hvg.hu-nak elmondta: sokkszerű élmény ez számára. 13 családi ház nyugalmát érintette volna a kiállítás, tud arról, hogy voltak panaszok emiatt, de ők szívesen alkalmazkodtak volna.