Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sorban hallgatja ki a rendőrség az Együtt budai támogatóit

Sorban hallgatja ki a rendőrség az Együtt budai támogatóit

Tömegesen hallgatja ki a rendőrség azokat a budapesti szavazópolgárokat, akiknek az Együtt XII. kerületi ajánlólistáján szerepelt a neve – írta a 24.hu. A lap információi szerint a BRFK a Gyorskocsi utcai épületébe idézi be a már megszűnt ellenzéki párt mintegy 500 támogatóját. Nekik bizonyos esetekben órákig tartó kihallgatáson kell beszámolniuk arról, hogy tavasszal valóban adtak-e ajánlást a helyi jelöltnek.

A vizsgálat még márciusban indult, amikor egy bejelentés alapján a rendőrök eljárást indítottak Bényi Hajnal, XII. kerületi együttes jelölt ajánlási listái ügyében, és lefoglalták a dokumentációt. A bejelentés szerint a hivatalos jelöléshez szükséges 500 aláírást tartalmazó íveken több hamis ajánlás is szerepelt. Juhász Péter, az Együtt utolsó elnöke elmondta, hogy sem ő, sem a pártvezetés volt tagjai nem kaptak idézést az ügyben.

Az Együttet érintő aláíráshamisítási ügyről a Zoom.hu számolt be először még március végén. Megírtuk: lefoglalta a rendőrség az Együtt budapesti képviselőjelöltjének több ajánlóívét, mivel azokon több hamis aláírás volt, illetve egy már két éve halott emberé is. “Elképesztő ez a helyzet, én programozó-matematikus vagyok, meglehetősen jó barátságban a valószínűség-számítással, tehát

lehet, hogy mindez véletlen, csak roppant valószínűtlen”

– mondta akkor Zoom.hu-nak az ügyben feljelentést tett Nádasi Tibor, aki nemcsak viszontlátta az Együtt jelöltjének, Bényi Hajnalnak az aláírásgyűjtő ívén a saját és egy ismerőse nevét, holott egyikük sem írt alá tavasszal a pártnak, hanem megtalálta egy két éve halott ember nevét is a listán – a temetésén maga is ott volt.

Nádasi felfedezett az íveken még egy számára ismerős nevet – az övéhez hasonlóan két íven is. Az illető is helyi lakos: Somogyi Zoltán, a Political Capital alapító-tulajdonosa. Nádasi fel is hívta Somogyit, aki elmondta neki, hogy 2018-ban nem adott az Együtt jelöltje számára ajánlást, így mindkét ajánlása – amelyek aláírásai szintén nem hasonlítanak egymásra – hamisítvány.

Nádasi a Zoom.hu-nak azt mondta, abból, hogy állítólagos ajánlásaik Somogyival mindkét ajánlóíven egymáshoz közel voltak, rájött, honnan lehettek meg a hamisítóknak kettejük, bizonyíthatóan 2016. október 13-a előtti adatai. Az ügy előzménye, hogy Nádasi 2014 őszén az önkormányzati választásokon polgármester-jelölt volt a kerületben.

Somogyi Zoltán akkor egy találkozót szervezett a demokratikus pártok helyi polgármester-jelöltjeinek, ahol Somogyin és Nádasin kívül ott volt az MSZP, a DK és az Együtt jelöltje is. „Ott, a vacsorán közülünk mindenki, aki XII. kerületi lakos volt, kölcsönösen aláírta egymás ajánlóívét, így az Együtt polgármesterjelöltjének is, Somogyi Zoltánnal közvetlenül egymás után” – mondta. Úgy véli, ekkor készítette valaki a jogtalan másolatot az akkori ívekről. Minderről itt írtunk bővebben:

Egy halott és több hamis ajánlás az Együtt ajánlóívein

Egy halott és több hamis ajánlás az Együtt ajánlóívein Lefoglalta a rendőrség az Együtt egyik budapesti képviselőjelöltjének több ajánlóívét, mivel azokon több hamis aláírás volt, illetve egy már két éve halott emberé is – értesült a Zoom.hu.

Borítókép: Juhász Péter, az Együtt elnöke Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI