Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rakétát lőtt ki véletlenül egy vadászgép Észtország felett

Rakétát lőtt ki véletlenül egy vadászgép Észtország felett

Észtország légterében, gyakorlatozás közben véletlenül rakétát indított egy spanyol vadászgép, károk nem keletkeztek, az ügyben vizsgálat indult, írja az MTI a spanyol védelmi minisztérium közlése nyomán.

Spanyolország jelenleg NATO-feladatként részt vesz Baltikum légtérvédelmében. A spanyol légierő Eurofighter Typhoon típusú, jelenleg Litvániában állomásozó gépével kedd délután történt az eset, Észtország délnyugati részében, ahol engedélyezett az ilyen gyakorlat.

Az AMRAAM típusú, levegő-levegő rakéta nem talált el semmilyen repülőgépet.

A gyakorlórepülésen részt vett két másik, francia katonai gép. Több szálon is vizsgálat indult, hogy kiderítsék a történtek okát.

Az illetékes észt hatóságok arról számoltak be, hogy az incidens a gyakorlórepülések övezetében, az észtországi Pangodi települése felett történt, és az Eurofighter egy levegő-levegő rakétát indított el északi irányban. Kiemelték, hogy a 3,7 méter hosszú, 18 centiméter átmérőjű rakéta, amely tíz kilogrammos robbanótöltettel volt felszerelve, önmegsemmisítő rendszerben működött, amely még a levegőben megsemmisíti a töltetet. Ennek ellenére a rakéta csak 40 kilométerrel arrébb, Tartu városától északra zuhanhatott a földre.

A helyi hatóságok még keresik a rakéta maradványait. Juri Ratas észt kormányfő Facebook-oldalán nagyon sajnálatosnak nevezte az incidenst, hozzátéve, hogy “hála Istennek nem sebesült meg senki”.

Borítóképen a magyar légierő Jas-39C Gripen típusú vadászgépe infracsapdákat szór ki egy bemutatón. Fotó: Veres Viktor