Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Önkormányzati tanácsadók országszerte: van, aki ingyen, más 800 ezerért dolgozik

Önkormányzati tanácsadók országszerte: van, aki ingyen, más 800 ezerért dolgozik

A 23 megyei jogú város 53 (fő)tanácsadót alkalmaz, havonta összesen 21 millió forintot meghaladó összegért. Vagyis fejenként átlag bruttó 400 ezret vihetnek haza (plusz cafetéria, egyebek). Sőt van, aki ennek a dupláját, de van olyan is, aki ingyen dolgozik. Mindez a Zoom.hu közérdekű adatigénylése nyomán a megyei jogú városoktól kapott válaszokból derült ki.

Már 20 éve, 1998-tól lehetővé teszi a köztisztviselői törvény, hogy az önkormányzatok tanácsadói illetve főtanácsadói munkaköröket hozzanak létre – ezzel élnek is. A (fő)tanácsadók egy részénél ez a megbízás nem csak eseti jellegű döntéstámogatást jelent, hanem rendszeres, napi munkavégzést, mivel gyakran (fő)tanácsadóként foglalkoztatnak a helyhatóságok kabinet- és titkárságvezetőket, sokszor sajtósokat is.

A törvény engedi, élnek is vele

A 23 megyei jogú város közül hét, vagyis tízből három egyáltalán nem alkalmaz ilyen tanácsadót: Salgótarján, Sopron, Eger, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém és Dunaújváros a tőlük kapott válasz alapján nem költ ilyesmire.

A legolcsóbban Érden oldották meg a tanácsadók alkalmazását: ingyen, társadalmi munkában dolgoznak.*

A Pest megyei Érd – amely az egyetlen olyan magyarországi város, ami egy megye legnagyobb városaként nem megyeszékhely – fideszes polgármestere, T. Mészáros András válasza szerint náluk 5 polgármesteri (fő)tanácsadó is lehetne, de csak három ilyen poszt van betöltve. A sajtófőnök és a két kommunikációs referens nem kap díjazást, viszont jár nekik évi 200 ezer forint cafeteria és korlátlan mobiltelefon-használat.

Szombathely: kilencen, négymillióért

Minden szempontból csúcstartó a megyei jogú városok között a vasi megyeszékhely, Szombathely: itt van a legtöbb, kilenc önkormányzati (fő)tanácsadó, itt költenek a legtöbbet – havi csaknem 4 millió forintot – a fizetésükre. A népesség arányához viszonyítva is itt kerülnek a legtöbbe ezek a köztisztviselők: a 78 ezres városban a csecsemőtől az aggastyánig mindenki havi 50 forinttal járul hozzá a foglalkoztatásukhoz.

Tanácsadók száma és alkalmazásuk költségei a 23 megyei jogú városban:

A fenti táblázatból is jól látszik, hogy a város nagyságának, népességének nem sok köze van ahhoz, alkalmaz-e az önkormányzat tanácsadót, és ha igen, hányat, mennyiért. A fideszes irányítású Szombathelyet hiába lakják alig fele annyian (78 ezren a 2016-os KSH-adat szerint), mint Magyarország második legnépesebb városát, a 201 ezres Debrecent, a vasi megyeszékhelyen mégis több, mint kétszer annyi, kilenc tanácsadóra van szükség.

Szombathelyen a 9 kiemelt köztisztviselőből 3 alpolgármesteri titkár – havi bruttó 440-440 ezer forint a fizetésük –, kettő alpolgármesteri asszisztens (440 ezres illetve 372,5 ezres fizetésért), továbbá van egy kommunikációs vezető félmilliós, két programszervező 440-440 ezres és egy kabinet-ügyintéző szintén 440 ezres fizetésért. Mindnek jár évi bruttó 200 ezer forint cafeteria és az évi 12,5 ezres bankszámla-hozzájárulás.

A szintén kormánypárti vezetésű Debrecenben összességében alacsonyabb a négy tanácsadó bére – ketten kapnak havi 300 ezret, egy másik 340 ezret, a negyedik pedig 450 ezret. A cafeteria sem mindenkinek évi 200 ezer, mert egyikük csak 151 ezret kap, továbbá hivatali mobil is csak háromnak jár, havi 1428 forintos limittel. Ezért Debrecenben – egy lakosra vetítve – nem is kerül többe az alkalmazásuk havi 7 forintnál.

Szegeden 29 helyett csak egy van

A szocialista irányítású Szegedről kapott válaszban azt hangsúlyozták: magyarországi nagyvárosok között náluk az egyik legkisebb a politikai tanácsadók száma, hiszen 29-en is lehetnének, de csak ketten vannak, ráadásul egyikük jó ideje táppénzen van – ezalatt semmilyen juttatást nem kap –, így valójában egyetlen ilyen kiemelt köztisztviselőt fizetnek, havi bruttó 650 ezer forintért, plusz a megszokott, évi 200 ezres cafeteria.

A Botka László vezette Szegeden megelégszenek a 29 helyett egyetlen tanácsadóval is MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Szeged után a sorban az ország negyedik legnagyobb városa, a 157 ezres, kormánypárti vezetésű Miskolc is hasonló önkorlátozásról számolt be: 15 (fő)tanácsadót is fizethetnének, de csak négy van. Ketten – 485-485 ezres fizetésért – sajtókapcsolatokért, kommunikációért felelnek, egy kulturális tanácsadónak 520,2 ezret, míg egy városépítészeti tanácsadónak 690 ezret fizetnek – ehhez jön még a cafeteria és a mobiltelefon.

A tanácsadók számát és a havi bérüket tekintve Szombathely után a második a sorban Fejér megye székhelye, a kormánypárti irányítású Székesfehérvár: itt 7 tanácsadó van havi 2,4 millióért. Közülük hárman 200 ezer körül keresnek – 200, 220,5 és 233 ezer a fizetésük –, további hárman 300 ezer körül – 346,5, 360 és 395 ezres fizetéssel alkalmazzák őket -, egy szerencsés köztisztviselő pedig 630 ezret kap a cafeterián kívül.

Orbán Viktor és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Míg az alig százezres Székesfehérváron 24 forintjába kerül az ott élőknek a tanácsadói stáb, addig az fele ekkora csongrádi városban majdnem 31 forintba. A független irányítású Hódmezővásárhelyen nem sokkal kevesebb, 6 (fő)tanácsadó dolgozik, de ők összesen alig kerülnek 1,4 millióba egy hónapban plusz a cafeteria. A nagyobb, 60 ezres és szintén független vezetésű Békéscsabán öten kapnak 2,1 milliót havonta.

A csaknem kétszer népesebb, kormánypárti irányítású Nyíregyházán szinte ugyanekkora, bő kétmilliós havi összegen viszont csak hárman osztoznak, így

a szabolcsi megyeszékhelyen a legmagasabbak a tanácsadói bérek: ketten is bruttó 800 ezer körül keresnek, egyvalaki valamivel félmillió alatt.

Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye, Szolnok a középmezőnyben helyezkedik el négy tanácsadójával és az ő mintegy kétmilliós bérkeretükkel. Közülük a politikai tanácsadó keresi magasan a legtöbbet (750 ezer/hó), a két sajtóst 433,5 ezres illetve 380 ezres fizetéssel foglalkoztatják, a rendezvényszervezőjük 450 ezret kap.

A kormánypárti irányítású somogyi megyeszékhelynek, Kaposvárnak csak két tanácsadója van: egyet marketingkommunikációs feladatokra alkalmaznak 517 ezerért, egyet pedig sajtóreferensként 279,5 ezerért – a cafeteria mellé mindketten hivatali mobilt is kapnak. A lista végén van 1-1 tanácsadóval Pécs (565 ezer Ft), Győr (550 ezer Ft), Kecskemét (490 ezer Ft), Nagykanizsa (335 ezer Ft) és Zalaegerszeg (400 ezer Ft).

Budapest egymaga ennyit költ

A 16, tanácsadókat alkalmazó megyei jogú város tehát összesen havi 21,2 milliót fizet ki az 53 kiemelt köztisztviselőjének. Ennél is többe, havi mintegy 25 millió forintba kerül az 1,7 milliós főváros összesen 37 tanácsadója – erről még tavaly októberben írt a Zoom.hu a Főpolgármesteri Hivataltól kikért adatok alapján. Arról is írtunk, hogy milyen érdekes nevek vannak Tarlós és három helyettesének tanácsadói közt.

Tarlós István főpolgármester Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A legtöbb, 17 tanácsadója a főpolgármesternek volt: 500 ezer és egymillió forint közötti fizetésekért. Tarlós István segítőinek száma azóta eggyel biztos csökkent, mivel tavaly novemberben kirúgta a menekülteket segítő civileket „a háborús törvények” alapján „azonnal kiiktatható” szabotőröknek nevező Földi Lászlót, akinek a felesége, Földi-Kovács Andrea vette át nemrég a HírTV-ben Kálmán Olga műsorsávját.

Persze nemcsak a megyei jogú városok vagy éppen Budapest vezetői alkalmaznak tanácsadókat, több ilyen embert foglalkoztatnak állami pénzből Orbán Viktor miniszterelnök környezetében is – csak éppen sokkal átláthatatlanabb módon. Tavaly decemberben a Zoom.hu írról is írt, hogy a Miniszterelnökségtől akkoriban szintén közérdekű adatigénylés révén kapott adatokból kiderült: évi 217 millió forintba kerül az 5 miniszterelnöki biztos és 18 miniszterelnöki megbízott sokszor csak szóban elhangzó tanácsai.

*Megjegyzés: Mégsem. A cikk megjelenése után Érd önkormányzatától jelezték: tévedés, hogy ingyen dolgozna a három tanácsadó. Kérdésünkre, hogy akkor miért kaptunk ezzel ellentétes választ, miszerint “az önkormányzati tanácsadók nem részesülnek díjazásban”, azt válaszolták, hogy mert nem “díjazást” kapnak, hanem “illetményt”. Erre viszont nem hívták fel a figyelmet a cikk megjelenése előtt, amikor – értetlenül fogadva az eredeti választ – vissza is kérdeztünk, hogy tényleg ingyen dolgoznak-e a tanácsadók, mire azt válaszolták, hogy fenntartják az eredeti választ. (Ugyanazt az egyenlevelet küldök el egyébként mind a 23 megyei jogú városnak, közülük 22-nél pontosan értették, mire vagyunk kíváncsiak) Azt azonban, hogy végül is mennyi fizetést kapnak – a félreértések elkerülése végett nem díjazásként, hanem illetményként -, csak egy újabb közérdekű adatigénylése válaszolva árulhatják el, ennek átfutási ideje 15 nap. Természetesen új adatigénylést nyújtottunk be, várjuk a választ.

Frissítés (2018.08.24): Megérkezett a válasz Érdről, és kiderült, hogy mennyi a három tanácsadó havi bruttó illetménye: 495 ezer, 235 ezer illetve 210 ezer forint. Vagyis összesen havi 940 ezret fizetnek nekik, ezzel az összeggel pedig a megyei jogú városok tanácsadókat foglalkoztató 16-os listáján a tizedik helyzett Érd. Az összes, rájuk elköltött pénzt ezzel a 16 városnál összesen havi 22 millió forintra nőtt.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: giphy.com