Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Háromezer nő halála után enyhülhet az abortusztörvény Argentínában

Háromezer nő halála után enyhülhet az abortusztörvény Argentínában

Jelenleg csak akkor engedélyezik a terhességmegszakítást a dél-amerikai országban, ha az anya élete veszélyben van, vagy nemi erőszak áldozata volt – ám az orvosok gyakran még ilyen szélsőséges esetekben is megtagadják a segítséget. 25 év alatt 3000 nő életét követelte az embertelen törvény, szerdán a kongresszus enyhítheti.

A háromgyermekes Ana María Acevedo 19 éves volt, amikor rákot diagnosztizáltak nála 2007-ben. Története akkor vett még ennél is elkeserítőbb fordulatot, amikor az orvosok felfedezték, hogy a nő két hetes terhes és emiatt megszakították a kemoterápiás kezeléseket. Acevedot a Santa Fé-i Iturraspe kórházba szállították ahol szembesülnie kellett azzal, hogy az esete – hiába is az élete forog kockán– jogilag szürkezónának számít. A fiatal nő anyja könyörgött, hogy végezzenek abortuszt lányán, az orvosok viszont azt mondták, ezt csak akkor teszik meg, ha bírói végzést hoz kéréséről. Acevedo végül hat hónapra, császármetszéssel megszülte kislányát aki még aznap meghalt, az ifjú édesanya pedig két héttel később vesztette életét.

Kegyetlen szigor

Argentínában a terhességmegszakítást ugyanis csak akkor engedélyezik,

ha az anya élete veszélyben van, vagy nemi erőszak áldozata volt.

Ám az orvosok gyakran még ilyen szélsőséges esetekben is megtagadják a segítséget. A történelem során most először, szerdán, nyílik esély a dél-amerikai országban az abortusz legalizációjára, a terhesség 14. hetéig. Ezzel Argentína lehetne Latin-Amerika legnagyobb országa, ahol ezt a törvénymódosítást véghezviszik. Míg Mexikóban, Kubában, Uruguayban és Francia Guyanában legális a beavatkozás, addig Salvadorban, Nicaraguában és a Dominikai Köztársaságban jelenleg is a világ legszigorúbb abortusztörvényei vannak életben. Az argentin szavazás eredménye a térség többi országára is hatással lehetne.

Az emberjogi aktivisták szerint a szigorú törvényekkel semmi mást nem érnek el, mint hogy a nőket a nem biztonságos megoldásokba kényszerítik. A számok őket igazolják: az Amnesty International statisztikái alapján az elmúlt 25 évben

3000 argentin nő halt bele a nem szakszerűen végzett abortuszba.

Most szombaton éppen egy ilyen eset történt: egy kétgyermekes anya, a 22 éves Liliana Herrera belehalt a titkos terhességmegszakításba.

Az egyházak tiltakozása az abortusz legalizáslása ellen Buenos Airesben Fotó: Gustavo Pantano/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Az argentin nők meséje

A kongresszus elé benyújtott törvényjavaslatot a katolikus és az evangelikál egyház is hevesen ellenzi. Ferenc Pápa – aki megválasztása óta élénken részt vesz hazája politikai vitáiban – nem csinált titkot véleményéből: arra kérte az abortuszellenes törvényhozókat, hogy

próbáljanak meg nyomást gyakorolni a kongresszus többi tagjára

és utasítsák el a javaslatot – írja a Clarín nevű napilap. A pápa egyenesen a náci eugenetikai programok „fehér kesztyűs” változatának nevezte az abortuszt. Az egyház igyekezete ellenére jó esély van rá, hogy mégis lazítanak a terhességmegszakításra vonatkozó törvényen. Ugyanis egy népszerű feminista mozgalom, a „Ni una menos” („Eggyel sem kevesebb”) amely a nők elleni erőszak ellen küzd, kiállt a törvényjavaslat mellett. Az előrejelzések szerint nagyjából a kongresszus 60 százaléka fogja majd támogatni az eléjük kerülő módosításokat – eddig 37 szenátor jelezte csak (a 72-ből) , hogy biztosan ellenük szavaz majd. És bár a jelenlegi elnök, Mauricio Macri „életpártinak” vallja magát, kijelentette, hogy a kongresszus döntését elfogadja és nem fogja megvétózni, bármi is lesz az.

A tövénymódosításoknak az országhatáron kívül is akadtak támogatói, többek között a Szolgálólány Meséje című disztópikus regény írónője, Margaret Atwood is. Ő a Twitteren szólította fel Gabriela Michetti alelnököt, hogy adja meg a nőknek a választás lehetőségét.

Atwood regénye már több országban is a választás szabadsága mellett kiálló szimbólumává vált: a könyv szereplőinek jellegzetes, piros-fehér viseletét nők tízezrei viselték az abortusztövények enyhítéséért szervezett tüntetéseken. Így történt ez Argentínában is, kiegészítve a Ni una menos mozgalom zöld kendőjével. A tüntetők – mint mondják –

a saját testük feletti irányítás visszaszerzéséért küzdenek,

a legdermesztőbb hidegben is. A Latin-Amerikai országban különös jelentősége van a nők saját testük feletti kontrolljának, hiszen az 1976-1983-ig tartó katonai diktatúra alatt 30 000 ember „tűnt el” és azóta sem került elő – a terhes nőket azonban életben tartották, egészen addig amíg gyermekük meg nem született. A szülés után az anyákat is meggyilkolták, gyerekeiket pedig katonai vagy rendőrtiszti családoknak adták.

Abortusztörvények ma a világban Az abortusszal kapcsolatos legszigorúbb szabályok Európában idén tavaszig a mélyen katolikus Írországban voltak életben. A szigetország már 1983 óta alkotmányos szinten védte a méhen belüli életet, ez alapján a magzatnak ugyanolyan joga volt az élethez, mint a már megszületett embernek. Május 26-án azonban az ír választók jelentős többsége, 66,4 százaléka arra szavazott, hogy elfogadják azt a törvényt, ami a terhesség 12. hetéig engedné a terhességmegszakítást – ezt a módosítás az év végéig életbe is lép majd. Lengyelországban az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében többek között akkor lehet csak legálisan elvégezni a terhességmegszakítást, ha a magzat visszafordíthatatlan vagy életveszélyes károsodást szenvedett, illetve gyógyíthatatlan betegségben szenved – ám ez idén szigorodhat. A legújabb tervezet megengedné ugyan az abortuszt, ha a nő nemi erőszak áldozata volt, vagy ha a terhesség veszélyeztetné az egészségét, ám nem ad lehetőséget terhességmegszakításra, ha a magzat sérült, vagy betegségben szenved.

De nem csak az orvos által végzett abortusz, a terhességmegszakító tabletták sem elérhetők mindenhol a kontinensen. Az Európai Unió 2015 óta ajánlja, hogy tagállamai recept nélkül biztosítsák az esemény utáni tablettát, ám ezt Málta, Lengyelország és Magyarország jelenleg megtagadja.

Az Egyesült Államokban az abortuszra vonatkozó törvények államonként változnak – a legszigorúbb abortusztörvényt májusban fogadták el Iowa államban, amely a magzat első szívdobbanásától tiltja a terhességmegszakítást. A törvényen azért is háborodtak fel sokan, mert a magzatok szíve általában a várandósság hatodik hete körül kezd észlelhetően dobogni, amikor a legtöbb nő még nem is tud arról, hogy babája lesz.

Borítókép forrása: REUTERS/Marcos Brindicci