Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csőd szélén lévő cégnek dobott mentőövet a 2Rule

Csőd szélén lévő cégnek dobott mentőövet a 2Rule

A csődeljárás alatt lévő szombathelyi Styl Fashion Kft. is beszállítója lett a Mészáros Lőrinc-féle 2Rule sportmárkának.

Erősen kezdett a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule sportruhamárka, hiszen induláskor az NB I-ben három futballcsapat is dobta a kedvéért korábbi neves mezszállítóját. Arról is beszámoltunk korábban, hogy hamarosan megnyílhat az első márkaboltjuk, akkor pedig már bárki megvásárolhatja a 70 százalékban Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Magyar Sportmárka Zrt. termékeit.

A sokadik remény lehet a 2 Rule megrendelése

A Magyar Sportmárka Zrt. külföldi alapanyagok felhasználásával az országban öt helyen varratja a ruháit. A Nyugat.hu kiderítette, hogy a szombathelyi gyártó nem más, mint az 1990-es években még a magyar könnyűipar egyik bástyájának számító Styl ruhagyár, amely ma már Styl Fashion Kft. néven működik.

Az bizonyos, hogy a 2Rule megrendelése mentőöv lehet az évek óta vergődő szombathelyi gyárnak.

A cég az internetes lapnak elismerte, hogy a Styl valóban a 2Rule beszállítói körébe került. Hosszútávú együttműködés köttetett a Magyar Sportmárka Zrt. és a Styl Fashion Kft. között, ám részleteket – üzleti titokra hivatkozva – nem közöltek.

Dicsőséges múlt, sötét foltokkal

A Styl Ruhagyárat 1952-ben alapították, sőt az 1990-es években a Budapesti Értéktőzsdére is bevezették a céget. A 2000-es évekre azonban a forint erősödése és a magyar munkaerő drágulása padlóra küldte a komplett magyar könnyűipart, és persze vele együtt a szombathelyi gyárat is. A Styl 2005-től kezdve csak vergődött a csődeljárás alatt, végül 2015-ben egy német befektető és a szombathelyi önkormányzat felvásárolta. A cél egyértelműen a 600 dolgozó munkahelyének megmentése volt.

Az önkormányzat 25 százalékos tulajdont szerzett, a többségi tulajdonos pedig a német TexBet Beteiligungsgesellschaft mbH lett. Ezen időszak alatt a cég az önkormányzattól, illetve a kormányzattól 1,5 milliárd forintos tőkeinjekciót kapott – bár nem világos, hogy ebből a közpénzből mennyi került a céghez, és mennyi a korábbi felszámolóhoz – írta korábban a Nyugat.hu. A lényeg azonban: a 2015-ös állami tőkeinjekció révén a cég talpra állítása nem sikerült, a ruhagyár nem igazán tudott megkapaszkodni a piacon. Erről tanúskodik a 2015-ös és a 2016-os beszámoló is.

700 milliós veszteség két év alatt

A Styl Fashion Kft. a 2017-es beszámolóját nem nyújtotta be a cégbíróságnak. 2016-ban a cég 2,2 milliárd forintos forgalom mellett 531 millió forintos veszteséget termelt. Az előző évben 1,5 milliárdos forgalom mellett 203 millió forint volt a veszteség – vagyis két év alatt bő 700 millió forintot égetett el. A cég ellen 2018 májusa óta újra csődeljárás folyik.

Ezt megelőzően a cég többségi tulajdonosa, a német TexBet megvásárolta a szombathelyi önkormányzat 25 százalékos tulajdonrészét. A vásárlás bejelentése után indult meg az újabb csődeljárás, ami alatt a termelő tevékenység folytatódott. Ezek után érkezett meg a Magyar Sportmárka Zrt. megrendelése, amely a sokadik mentőöv a szombathelyi gyárnak. Immár az a kérdés, hogy ez a megbízás kirántja-e szorult helyzetéből a vállalkozást.