Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bordélyházban volt az őr, ellopták a bolíviai elnöki jelképeket

Bordélyházban volt az őr, ellopták a bolíviai elnöki jelképeket

Tizenöt órával eltűnésük után megtalálták egy La Paz-i templom udvarán az ellopott bolíviai elnöki jelképeket, egy gyémántokkal díszített csaknem 200 éves aranymedált és a nemzeti színű vállszalagot.

A rendőrség közlése szerint névtelen telefonáló jelentette be, hogy hol találják meg az állami szimbólumokat, amelyeket az őr autójából lopták el kedd este, miközben az bordélyházakat látogatott. Roberto Juan de Dios Ortiz Blanco hadnagy feladata lett volna, hogy kedd este Cochabamba városba vigye a felbecsülhetetlen történelmi és piaci értékű elnöki medált és a vállszalagot, hogy Evo Morales elnök viselhesse azokat az ottani katonai díszszemlén.

Mint szerdán kiderült, a tiszt repülőgépe késve indult, ezért úgy döntött, hogy bordélyházakban üti agyon az időt. Amikor visszament a kocsihoz, már csak a hűlt helyét találta a nemzeti jelképeket tartalmazó fekete táskának.

Nem sokkal azután, hogy a hatóságok bejelentették a helyi “koronaékszerek” eltűnését, egy névtelen telefonáló közölte, hogy a La Paz-i San Pedro templom átriumában találják meg a táskát. A rendőrség szerint az elnöki jelvények teljes épségen kerültek elő.

A medált és a vállszalagot általában a nemzeti bank egyik páncéltermében őrzik, de időnként kihozzák, hogy az elnök viselhesse azokat állami rendezvényeken.

Evo Morales elnök hétfőn még viselte a jelképeket Potosíban egy függetlenség napi ünnepségen, szerdán azonban már nélkülük volt kénytelen megjelenni a cochabambai katonai díszszemlén, amelyet a fegyveres erők napja alkalmából tartottak.

A medált a frissen alakult bolíviai parlament ajándékozta 1825-ben Simón Bolívarnak, az állam megalapítójának, és azt 1826 óta kezdte viselni elnöki jelképként az ország első államfője, Antonio José de Sucre, Bolívar közeli harcostársa. A vállszalag Evo Morales számára készült, aki 2006 óta az ország elnöke.

Borítókép: Evo Morales bolíviai elnök 2015-ös beiktatását (j), nyakában a medállal és rajta a vállszalaggal. Fotó: MTI/EPA/ABI