Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Utánajártunk a legendának: tényleg olcsóbb a görög nyaralás, mint a Balaton?

Utánajártunk a legendának: tényleg olcsóbb a görög nyaralás, mint a Balaton?

Idén sokan drágasága miatt nem választották a horvát tengerpartot, de a Balatonon is egyre magasabbak az árak. Eközben egyre többen esküsznek rá, hogy Görögországban sem kerül többe egy hét, mint itthon, vagy éppen a szomszédban. Megnéztük, hogy igazuk van-e.

Felülni a repülőre, leszállni egy másik országban, feküdni a homokos tengerparton, este pedig kipróbálni a helyi finomságokat? Vagy bedobni a bőröndöket az autóba, lehajtani néhány óra alatt a Balatonra, és az ismerős környezetben sétálni esténként a tóparton? Mindkettőnek megvan a szépsége, és a statisztikák szerint mindkettőt szeretik a magyarok. Ami a legtöbb esetben dönteni szokott a két hely között, az nem más, mint a pénz.

A Balaton népszerűsége a rendszerváltás után visszaesett, de ma megint rengetegen keresik fel a legnagyobb tavunkat. MTI Fotó: Varga György

Régóta tartja magát a legenda, hogy egy hét balatoni nyaralás többe kerül, mint a görögországi üdülés. Ez azonban erősen végletes megfogalmazás, hiszen nem mindegy, hányan megyünk, hova és milyen körülmények közé: egy ötcsillagos all inclusive szállodát nem lehet összehasonlítani egy balatonfenyvesi campinggel. Mivel szerkesztőségünkben már – legnagyobb sajnálatukra – többen túlestek a nyaraláson, az ő tapasztalataikat és a nyilvánosan elérhető információkat is összegyűjtve mégis megpróbáltunk utánajárni: valóban jobban megéri-e a tengerpartra menni, mint a Balatonra.

Az összehasonlításhoz két átlagos magyarnak kerestünk elfogadható szállást, étkezést és szórakozási lehetőségeket, budapesti indulással. Az egyéni igények természetesen ettől eltérőek lehetnek: van, aki vállalja a buszos utazást, esetleg a vonatot is, és sokan szívesen alszanak sátorban, ami változtat az árakon. Ez azonban a magyarok többségének utazási szokásaira kevésbé jellemző. Görögországba ráadásul a legtöbben utazási irodával mennek, hiszen a szigetekre a charterek kínálják a legolcsóbb opciókat, még akkor is, ha egyre több fapados légitársaság kínál jegyeket. A népszerűsége miatt mi is ezt vettük figyelembe (ráadásul a Wizz Air és a Ryanair esetében a feladott bőröndök nagyon meg tudják dobni az árakat). A Balaton esetében a siófoki árakkal számoltunk, mert a felmérések szerint ez a legnépszerűbb üdülőhely a tó mellett. A görög nyaralás esetében nem a legközelebbi (északi, Szaloniki környéki) célpontokat, hanem az egyik legnépszerűbbet, Krétát vettük alapul.

Kréta az egyik legnépszerűbb görög sziget a magyarok körében. Fotó: Education Images/UIG via Getty Images

Nézzük akkor tehát a számokat, hogy kiderüljön: egy hét Görögország, vagy egy hét Balaton éri meg jobban.

A repülőjegy drága, de messze visz

Siófokra megy vonat is, de a kényelem érdekében mi mégis azzal kalkuláltunk, hogy autóval megyünk a Balatonra. Ez igazán nem hosszú út: jó esetben (tehát dugóval nem számolva) 1 óra 10 perc alatt végig is vezethetünk a 104 kilométeres szakaszon. Ha egy 10 literes fogyasztású kocsival és a jelenlegi átlag 400 forintos benzinárral számolunk, akkor oda-vissza csak 8000 forintot kell üzemanyagra költenünk. Ehhez még adjuk hozzá a 10 napos autópályamatricát, és máris kijön, hogy

egy siófoki útra oda-vissza 11 ezer forintot kell félretennünk.

Teljesen nyilvánvaló, hogy ennél mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha Görögországba, azon kívül is a legnépszerűbb szigetre, Krétára akarunk utazni. A nem prémium utazási irodák csomagjában a repülőjegyek fejenként 60 ezer forintba kerülnek, és további 6-7000 forintot kell azért fizetnünk, hogy a transzferbusz elvigyen minket a szállásunkra. Ez két személyre összesen 134 ezer forint, tehát ha csak az odajutást nézzük, még összehasonlítani sem érdemes az árakat, Siófok egyértelműen nyer.

A repüléshez a várakozás és a kényelmetlenség is hozzátartozik. / Forrás: Twitter

Apartman kilátással

Más a helyzet, ha azt nézzük, mennyiért kínálják a szállásokat Krétán, és mennyiért Siófokon. Az egyszerűség kedvéért átlagos, nem prémium minőségű, de nem is túl olcsó apartmanokat kerestünk, ellátás nélkül. (Most azt sem vettük figyelembe, hogy előfoglalási kedvezménnyel mennyit lehet spórolni). A Balaton partján még most is nagyon sokféle szállást találhatunk a legkülönbözőbb árkategóriákban, a félmillióstól a néhány tízezresig. Osztottunk, szoroztunk, keresgéltünk és átlagoltunk, így hét éjszakára, közel a központhoz 150 ezer forintért találtunk egy egyszerű apartmant a Booking.com oldalán. Ebbe az árba műholdas tévé, saját fürdőszoba, mikrohullámú sütő, wifi és ingyenes biciklihasználat tartozik. Ha valaki ennél is olcsóbban akar megszállni, az szerencsés esetben 130 ezer forintért is kaphat szállást, de a legtöbb helyen jelenleg 200 ezer forint körül kínálják a hét éjszakát.

Napozók a balatonfenyvesi szabadstrandon 2017. június 5-én. MTI Fotó: Varga György

Krétán még szélesebb a választék, de maradjunk az utazási irodák oldalain is fellelhető, egyszerű berendezésű apartmanoknál, melyek pár lépésre találhatók a tengerparttól. Kréta népszerű üdülőhelyein hét éjszakára 120 ezer forintért találhatunk teljesen felszerelt apartmanokat. Ezekhez az esetek többségében főzősarok, hűtő, fürdőszoba, tévé és terasz tartozik, ahonnan szerencsés esetben a tengert is látjuk. Sőt, a magyar szállásokkal ellentétben takarítást is kapunk a pénzünkért.

Ha tehát szigorúan a szállást nézzük, Görögországban még jobban is járhatunk, mint Siófokon.

Lángos vagy inkább görög gyros?

Mivel önellátó apartmanokat választottunk, fontos kérdés, mennyibe kerül az étkezés, méghozzá napi háromszor. A reggelivel egyik helyen sincs nagy túl nagy gond: ha a teraszon akarunk enni valamit, akkor elég a legközelebbi kisboltba elmenni péksüteményért, kávéért és narancsléért. Ha a helyi árakat vesszük, nincs sok különbség: a helyi péknél 4-500 forintért már laktató péksüteményeket vehetünk, és a narancslé doboza sem kerül többe 4-500 forintnál, ha nem frissen facsartra vágyunk.

MTI Fotó: Kallos Bea

Más a helyzet, ha délben a strandon akarunk enni valamit. A balatoni árak miatt régóta panaszkodnak a nyaralók, hiszen a büfések, éttermesek a rövid szezon miatt ebben a néhány hétben igyekeznek minél több bevételre szert tenni. Balatonon nyaraló kollégáink szerint a strandokon jelenleg 600-650 forint egy sajtos-tejfölös lángos, 200 forint egy darab palacsinta, de ha ennél tartalmasabbat akarunk enni, akkor

az egytálételekért 1800-2000 forintot is ott kell hagynunk.

Mondjuk azt, hogy a nagy melegben csak vizet akarunk inni, ez esetben mindössze 110-120 forintot kell költenünk a boltban egy másfél literes palackra.

Krétán is rengeteg helyen lehet ebédelni, attól függően, mennyit bír a pénztárcánk. Sok magyar ebédre szívesen választja a gyrost, ami 3 euróba, azaz jelenlegi árfolyamon 960 forintba kerül. Ha inkább egy tengerparti étteremben ennénk egy hamburgert, már jóval többet kell fizetnünk, az esetek többségében 9-10 eurót, azaz 2800-3100 forintot. A hőség miatt azonban ritka, hogy valaki kiadósabbat akarjon ebédelni. Vizet itt is olcsón kapunk: a szupermarketben 200 forint körül van egy palack.

Lehet, hogy drágább, de cserébe tengerpartot kapunk. Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Érdekes módon a vacsoránál sem találtunk hatalmas különbségeket. A balatoni vendéglőkben 3000 forint alatt már nem kapunk kiadós ételt, ugyanez Krétán, egy átlagos helyen 13-14 euró, azaz 4100-4400 forint körül van. A görögök ráadásul remek vendéglátók: minden vacsora után desszertet vagy gyümölcsöt és pálinkát adnak ajándékba, így ezekre már nem is kell költenünk.

Na, és mit lehet itt csinálni?

Vérmérséklet kérdése, hogy a napozáson és a fürdőzésen kívül ki mit szeret csinálni egy nyaraláson. Ha már valaki eljut Krétára, valószínűleg szívesen bejárja a szigetet, a Balatonnál ez ritkábban fordul elő, legfeljebb biciklivel. Ami viszont biztos, hogy extra költségek is felmerülnek. A görög strandokon például egy kétszemélyes nyugágy napernyővel (a hőségben lehetetlen nélküle kibírni) egy napra öt euró (1600 forint), Siófokon viszont kellemes a szabadstrand is. Ha a mindenféle szolgáltatást nyújtó Nagystrandra akarunk menni, akkor napi 1000 forintot kell érte fizetnünk, de egyszerűbb hetijegyet venni, ami kedvezményesen 6000 forintba kerül.

Választás kérdése, ki mennyire szeretne kirándulni, de Krétán még érdemes belekalkulálni az autóbérlést, ami főszezonban három napra 150 euró (48 ezer forint), bár ez opcionális. Szerencsére a szigeten nincsenek fizetős utak, és a parkolásért egy-két népszerűbb strandtól eltekintve sehol, még a városokban sem kell fizetni. Azt viszont fontos tudni, hogy Krétán még a toronymagas itthoni benzináraknál is többet kell fizetni, hiszen egy liter 95-ös benzin 1 euró 68 cent.

Mi akkor tehát a végösszeg?

Mivel mindenkinek mások az igényei, ezt pontosan nehéz megmondani. Kérdés, hány nap akarunk étteremben enni, hányszor vásárolunk be inkább a helyi boltban, elmegyünk-e kirándulni, vagy inkább csak a parton napozunk. Ha lecsupaszítjuk, és kizárólag az étkezéseket, a szállást és az odautat nézzük, érdekes eredményt kapunk.

Hét éjszakára, személyenként napi háromszori étkezéssel számolva ilyen árak mellett egy balatoni nyaralás két főnek körülbelül 270 ezer forint, de ebben az esetben nem olcsó, hanem minőségi szálláson laktunk. Krétán ugyanez jóval többe, körülbelül 440 ezer forintba kerül, de ennek elsődleges oka a repülőjegy. Innen pedig csak mi döntünk arról, mi fér még bele és mi nem. Nem győzzük ismételni: kis szervezéssel az utazások ennél jóval olcsóbbak, vagy jóval drágábbak is lehetnek.

Annyi viszont biztos: ha innentől kezdve valaki azzal jön, hogy azért nem megy a Balatonra, mert Görögországban ugyanennyiért nyaralhat, ne dőljünk be neki:

hiszen a „magyar tenger” bár más élmény, de még mindig jóval kevesebb pénzből kihozható, mint a krétai tengerpart.