Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pásztor Anna: Saját magát vagdosta a férfi, képet is küldött a véres asztalról

Pásztor Anna: Saját magát vagdosta a férfi, képet is küldött a véres asztalról

Hétfőn előzetesbe került az a férfi, aki egy cipőjébe rejtett késsel akarta leszúrni Pásztor Annát az Anna and the Barbies augusztus 3-ai koncertjén a Budapest Parkban. A férfinak annyira ellentmondásos volt a vallomása, hogy elmeorvosi vizsgálatot kértek ellene.

Az énekesnővel nem sokkal azután beszélgettünk, hogy megtudta, zaklatóját a bíróság harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte. Pásztor Anna reméli, most már talán aludni is fog tudni egy kicsit, mert a koncert óta képtelen volt rá.

„Majdnem összeestem, annyira fáradt voltam. Most azért megnyugodtam, pár perce még azon aggódtam, hogy akár még ma este is történhet valami…”

– nyilatkozta a Zoom.hu-nak az énekesnő.

„A karjaimban fogod végezni, egyetlen precíz késszúrással”

A férfi körülbelül kilenc hónapja kezdett írogatni Pásztor Annának, de a pontos kezdetet nehéz meghatározni, mert a zaklató négy különböző profilról küldözgette üzeneteit. Bár ezeket folyamatosan letiltották, és többször is megkérték a férfit, hogy ne küldjön levelet, ez nem tartotta őt vissza. Többnyire 19-20 oldalas leveleket ollózott össze, a szöveg főleg a férfi zavaros elméleteiből, tévhiteiből és Anna and the Barbies-sorokból állt, ritkán volt kiolvasható belőlük a konkrét üzenet.

„Olyan öt százaléknyi rész szólt arról, hogy mennyire rajong értem. Annyira hosszú volt a szöveg, hogy legtöbbször csak átfutottam. Megkértem, hogy ha van konkrét és értelmes kérdése, akkor tegye fel, egyébként pedig nem tudok vele foglalkozni. Egyik kérésemet sem vette figyelembe, volt, hogy az éjszaka közepén felcsengetett chaten, később már egy volt kolléganője profiljáról küldözgette a leveleket.”

Idővel egyre konkrétabbá és durvábbá váltak az üzenetek, a férfi megfenyegette Pásztor Annát, többek között azt írta, hogy „a karajaimban fogod végezni, egyetlen precíz késszúrással”, illetve, hogy a zenekartagokat „egyenként szedi majd le”.

“A férfi saját magát is vagdosta, képet is küldött a véres asztalról.”

– mesélte az énekesnő.

Tataháza, 2017. június 24.
Pásztor Anna énekes az Anna and the Barbies együttes koncertjén a tatai Víz, zene, virág fesztiválon 2017. június 24-én.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A férfi öngyilkos is akart lenni

A pontos beazonosításban épp a volt kolléganő segített. A stáb kapcsolatba lépett a nővel, aki mindent elmondott az egyébként nem magyar állampolgár férfiről. A gyanúsított ráadásul korábban már elküldte a személyi igazolványát is az énekesnőnek, képpel együtt, így már tényleg nem volt nehéz beazonosítani a Budapest Park koncert előtt.

„Ez a koncert lett volna neki a beteljesülés.

Korábban mesélte, hogy 40 éves koráig szeretne élni, aztán lelépne ebből az univerzumból, ha kell, akkor velem.

Egyébként a jövő héten lesz az a bizonyos szülinap, pont aznap is játszunk, szabadtéri, ingyenes koncertet…”

Kapolcs, 2017. július 23.
Pásztor Anna énekel az Anna and the Barbies együttes koncertjén Kapolcson a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon 2017. július 23-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Pásztor Anna elmondta, a férfi volt birkózó, szereti és gyűjti a lőfegyvereket és a késeket. Az énekesnő és a csapata a koncert előtt már nem tudta elengedni a zaklatásokat, menedzserük, Dénes Adél kinyomtatta a férfi fotóját és odaadta a biztonságiaknak, majd értesítették a rendőrséget.

„Borzasztó ideges voltam a koncert előtt. Nem szoktam inni fellépés előtt, de most tompítani kellett egy whisky-kólával.

Két út volt, vagy félek, vagy megtolom. Úgy döntöttem, hogy rockerek vagyunk, megcsináljuk!”

A férfi a cipőjébe rejtett késsel jutott be a Budapest Parkba, ahol egészen közel került az énekesnőhöz, a második sorban állt. Egyszer észlelte, hogy figyelik, és átment a küzdőtér másik oldalára, de előtte még átöltözött. Anna egyébként nem vette észre a férfit a koncert alatt, az elfogásból sem érzékelt semmit. Amikor megtudta, mi történt, minden információt, így a közel 200 oldalas levelezést is átadta a hatóságoknak.

Külön embert vesznek fel, hogy vigyázzon a zenekarra

Az énekesnő most már megnyugodott, és tudja, néhány dolgon neki is változtatnia kell.

„Baromi nehéz kérdés, hogy mit kellene máshogy csinálni. Legyenek olyan szigorú ellenőrzések, mint egy reptéren? Nem lehet egy Sziget fesztiválon 50-60 ezer embert átvizsgálni naponta. Ha egy őrült nem is visz be magával semmit, akkor is hozzájuthat egy üveghez, és máris van egy eszköze. Ma már egyre több zenekar kér kordont a színpad elé, ezt mindenkinek meg kell fontolnia. A nagy fesztiválokon eleve van, de egy zenekarnak már saját magát is védenie kell. A megoldás összetett, ahol lehet, kérni kell kordont, a biztonságiakat mindenről értesíteni kell, figyelni kell a gyanús jelekre, de az előadóknak is vissza kell venniük a közvetlenségből. Nem lehet ezt a végletekig fokozni, de fel kell venni a kesztyűt.

Sokat gondolkoztam azon, hogy én hol hibáztam. Valaki bekommentelte, hogy „ráutaló magatartásom volt”, mert ráztam a fenekemet a színpadon. Ezt nem tudnám elhagyni, a színpadi mozgás, jelenlétet nem lehet megváltoztatni. Talán a közvetlenségemből visszafoghatnék.

Kapolcs, 2014. július 30.
Pásztor Anna, az Anna and the Barbies együttes énekese a 24. Művészetek Völgye fesztiválon Kapolcson, a Blue sPot Café színpadon 2014. július 30-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nekem az a feladatom, hogy zenekarommal jó számokat írjak és szórakoztassak, nem több. Ezt kellene kicsit profibban kezelnem, nem kellene például minden rajongómnak válaszolni, vagy a lelkét ápolni. A zaklatóm jelnek értelmezte, hogy reagálok neki.”

A zenekar eldöntötte, a jövőben visznek magukkal egy embert, aki csak ezekre a gyanús jelekre, emberekre figyel és vigyáz rájuk. Az énekesnő egyébként várja, hogy szemtől szemben találkozzon a zavarodott férfival.

„Semmilyen félelmem nincs. Ennek az embernek már a kapitányságon a szemébe akartam nézni, le akartam menni a fogdába, de nem engedtek, pechére a párom ment le. De lesz szembesítés, és a bíróságon ott lesz.

Nagyon szeretnék a szemébe nézni. Kulturáltan el fogom neki mondani a tényeket.”