Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meglepő részleteket árult el a magyar-amerikai viszonyról a volt nagykövet

Meglepő részleteket árult el a magyar-amerikai viszonyról a volt nagykövet

Öt éve elhagyta már budapesti állomáshelyét, de még mindig tud érdekes információkkal szolgálni egykori munkájáról Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete. A diplomata politikai szerepre készül Kaliforniában, erről adott interjút a Mother Jones című magazinnak. A beszélgetés jelentős részében Orbán Viktorról és arról volt szó, miért nem avatkozott közbe az Obama-kormány, amikor látták, hogy rossz irányba fordulnak a dolgok Magyarországon.

 

Eleni Kounalakis nem olyan diplomata, aki nem szívesen oszt meg kulisszatitkokat egykori munkájáról. Az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete már 2015-ben is felkavarta az állóvizet, amikor Madame Ambassador címmel könyvet írt a 2010 és 2013 között időszakról. Bár a kéziratba nem minden kerülhetett bele, így is kerültek benne érdekes történetek a magyar kormánytagokról.

A görög felmenőkkel rendelkező volt nagykövet még ugyanebben az évben – a menekültválság idején – xenofóbnak nevezte Orbán Viktort, és a most megjelent interjúban sincs sokkal jobb véleménye a jelenlegi magyar rendszerről. Egyet viszont kiemel:

ami Magyarországon megtörtént, az a világban mindenhol megtörténhet.

„Minden a 2008-as gazdasági válsággal kezdődött. Ha meggyengül a családok anyagi biztonsága, az megágyaz a populista vezetők felemelkedésének. Orbán ebben lehetőséget látott: észrevette, hogy erősödik a szélsőjobb, ezért átvett tőlük néhány érvelést, és vonzóbbá tette a politikáját” – mondta a kezdetekről Kounalakis.

A volt nagykövet szerint egyébként Orbánra nagy hatással volt Vlagyimir Putyin, de óvatosnak kellett lennie, hogy ne kerüljön veszélybe Magyarország szerepe az Európai Unióban és a NATO-ban.

Az igazán érdekes része az interjúnak azonban ott kezdődik, amikor az újságíró megkérdezi, hogy az Egyesült Államok megpróbált-e közbeavatkozni a magyarországi folyamatokba.

„Barack Obama elnök mással volt elfoglalva, a Fehér Ház mással volt elfoglalva és Hillary Clinton külügyminiszter is mással volt elfoglalva. A nagykövetségen egyik napról a másikra lettünk szakértők. A hasonló helyzetben lévő országokkal általában egy egész csapat foglalkozik a State Departmentben, de Magyarországról úgy gondolták, hogy >>a küldetés teljesítve<< lett a hidegháború után. Barack Obama elnök azt kérte, dolgozzunk együtt az Európai Unióval, és szorgalmazzuk az olyan intézményeket, mint például a Velencei Bizottság, vagy az Európa Tanács, hogy tartsák kordában Magyarországot.”

A volt nagykövet szerint több országban is a magyarhoz hasonló a forgatókönyv, Lengyelországban, Ausztriában, Olaszországban, sőt Marine Le Pen erősödésével még Franciaországban is. Azt azonban a véleménye szerint a legtöbben nem is gondolták volna, hogy valami hasonló történhet az Egyesült Államokban is.

„Amikor megválasztották Donald Trumpot, a külpolitikai szakértőként dolgozó férjemmel a Javits központban ültünk a földön. Ő úgy fogalmazott, hogy olyan érzés volt, mintha nem is az üvegplafon esett volna ránk, hanem a padló szakadt le volna alattunk.”

Kounalakis azt is elárulta:

Trump elnöksége is motiválta abban, hogy elinduljon a kaliforniai kormányzóhelyettesi posztért.

„Bátorság kell, hogy valaki megmérettesse magát. Nem tudom, hogy ez Donald Trump megválasztása előtt megvolt-e bennem, de utána már biztos voltam benne, mindent megtennék, hogy segítsem az országomat és az amerikai demokráciát, amelyért oly sokat dolgoztunk” – tette hozzá a novemberi választásokra kampányoló politikus.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Eleni Tsakopoulos Kounalakis az amerikai függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd